Nekem ez jár

Írta: | 2014-12-04
Igen, Neked ez jár. A meleg otthon, ahova hazatérhetsz, az étel az asztalodra, az egészségügyi ellátás, az autó, a biztonságos élet, a tiszta és nyugodt környezet. Megérdemled. De nem csak Te. Erről szól az alábbi rövid történet.
*****
Egy középiskolai tanár elhatározta, hogy egy olyan leckét ad az osztályának, amire biztosan mindig emlékezni fognak.
„Egy egyszerű játékot fogunk játszani.” – szólt a diákokhoz, majd kiosztott egy-egy papírlapot mindenkinek. „Gyűrjétek össze a papírt egy labdává, és mindössze annyi a feladatotok, hogy bedobjátok a szemetesládába. Egyetlen megkötés van: nem állhattok fel a helyetekről.”
szemetes
A szemetes a terem egyik első sarkában volt elhelyezve. Repültek a papírlabdák a szemetes felé, de a hátul lévők természetesen sokkal rosszabbul teljesítettek, mint az első sorokban ülő társaik. Ez utóbbiak közül sokan betaláltak, de itt is voltak, akik kihagyták a lehetőséget. A hátsó sorokból viszont alig volt, akinek sikerült, a többség elhibázta, ahogy számítani is lehetett rá. Panaszkodtak is, mennyire nem fair ez a játék, míg az első sorokból semmi elégedetlenség nem hallatszott.
Ekkor a tanár elmagyarázta: „Ti képviselitek Földünk lakosságát, és mindannyiótoknak megvan a lehetősége a sikerre és gazdagságra. Aki pedig beletalált a szemetesbe, az a sikeres ember. Minél közelebb ülsz a szemetesládához, annál jobb esélyed van, hogy sikeresen betalálsz. Ezt hívják kiváltságnak. Az elöl ülők többségét nem zavarta, hogy kiváltságos helyzetben vannak; ők csak azt látták, milyen közel vannak a céljukhoz. De a többieknek hátul sokkal rosszabbak voltak az esélyeik.
*****
Így működik az élet is. A legtöbbünk kiváltságos helyzetben van – nem éhezünk, van hova hazamennünk, nem dúl háború körülöttünk, képezhetjük magunkat, esélyünk van kórházba jutni, ha baj van, kapcsolatban vagyunk egymással és a világgal.
A legtöbb ember azonban mindezt természetesnek veszi és olyan felszínes dolgok miatt panaszkodik, amiknek valójában nincsen jelentősége. Kiváltságos helyzetükre pedig csak akkor döbbenek rá, mikor elveszítik azt. De nem kell polgárháború sújtotta övezetbe utaznod, vagy a média szenzációhajhász híreit figyelned ahhoz, hogy rájöjj, milyen kiváltságos helyzetben vagy Te magad is. Elég, ha csak körülnézel. Van, aki ezt most nem tudja olvasni, mert vak. Van, aki nem tud veled kezet fogni, mert nincsen karja. És van, aki nem tud másoknak segíteni, mert éppen a saját életéért küzd.
Értékeld azt a rengeteg csodálatos dolgot, amit magadénak mondhatsz. Neked ez jár. És segítsd azokat, akik hátrébb ülnek az élet osztálytermében. Mert nekik is jár.
Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!
Kocsis Gábor mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Használd fel oldal létrehozója és írója. Saját tapasztalataira építve próbál inspirálni és segíteni másokat is, megmutatva, hogy minden tapasztalatot fel tudunk használni önmagunk fejlesztésére, életünk és környezetünk jobbá tételére.

  Együtt többet tehetünk!

  Ha Te is így gondolod, csatlakozz azokhoz, akik értesülnek az új írásaimról és előadásaimról.

  Én sem szeretem a levélszemetet, tőlem sem fogsz kapni.

  Még több inspiráció:

  Ami még érdekelhet:

1 gondolat ehhez az íráshoz: “Nekem ez jár

 1. Takács Erzsébet

  Isten tökéletes életet TERVEZETT, ad MINDENKINEK miért nem tud errõl az ember…?
  Mindenki kapott talentumot és lehetõséget a megvalósításra, van amikor vérre megy majdnem a dolog mert valakinek nem tetszik, de megteheted ha megveted a lábad ISTEN BESEGÍT CSAK NE ADD FEL!!!

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.