Vannak egyértelmű(nek tűnő) dolgok. Sőt, a legtöbb dolog, ami történik Veled, az ilyen. Ha megbetegszel, az rossz. Ha ellopják az értékeidet, az rossz. De még ha csak a buszt késed le, akkor is bosszankodsz, és ha a többséghez tartozol, akkor panaszkodsz is apróságok miatt. Ha viszont valami jó dolog történik, azt elkönyveled az élet természetes részeként, és ösztönösen úgy gondolod, hogy nincs is más tennivalód. Ez a rövid tanmese remélem emlékeztetni fog arra, hogy ez nem így van.
*****
Élt egyszer egy idős gazda, aki egész életében keményen dolgozott a termőföldjén. Egyik reggel a házából kilépve kellemetlen meglepetés érte: a lova nyom nélkül elkóborolt. „Micsoda balszerencse!” – sóhajtoztak együttérzéssel a szomszédai.
A gazda erre csak így válaszolt: „Talán.”
gazda
Másnap azonban a ló visszatért gazdájához, és mindenki nagy meglepetésére három másik vadló is vele tartott. „Milyen csodálatos meglepetés!” – örvendeztek a szomszédok.
„Talán.” – felelte a gazda.
Nem sokkal később a gazda fia elhatározta, hogy belovagolja a vadlovak egyikét, ám az ledobta és eltörött a lába. A szomszédok ismét sajnálatukat fejezték ki, hogy micsoda balszerencse érte a gazdát és fiát.
A gazda most is csak ennyit mondott: „Talán.”
Mindössze néhány nap telt el a baleset óta, mikor is katonák érkeztek a faluba, hogy a fiatal férfiakat elvigyék magukkal a háborúba. Mivel a gazda fia törött lábbal alkalmatlan volt a besorozásra, így ő otthon maradhatott. A szomszédok örömüket fejezték ki, hogy végül milyen jól alakultak a dolgok.
„Talán.” – hangzott a gazda válasza.
*****
Bármi is történik Veled az életedben, mindig emlékezz erre a történetre. Ami jó, azt értékeld és őrizd meg, mert bármikor elveszítheted. Ami pedig rossz, az ne engedd, hogy összetörjön Téged, bármilyen nehéz és fájdalmas is legyen az. Neked egyetlen feladatod van: adj értelmet annak, ami történt, és hozd ki belőle a legtöbbet.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Az élet olykor nagyon kemény kihívásokat hoz. Van, akinek olyat,
Tovább
Emberi kapcsolataink minőségén ritkán vagyunk hajlandóak önszántunkból elgondolkodni. Általában csak
Tovább
Akadnak néhányan, akik belepisilhetnek a levesedbe. Konfliktusok nélküli életről én
Tovább
Nem sokat. Legalábbis ezt gondolod, amikor elhagynak, ordítoznak veled vagy
Tovább
Ők voltak azok. Őket dobtad ki a pusztába két vidéki
Tovább
Nem, nem a párod vagy a főnököd az. Nem is
Tovább

2 Comments

  1. Blue roses

    Szia Gabor 🙂 Ez erdekes tortenet.
    Csak egy dolgot szeretnek hozzatenni. A “talan” egy hatarozatlan szo, ami tobbmindent takarhat. Amolyan ketelkedo szonak tartom. Mindenki azt gondol moge, ami neki epp megfelel. Valami talan lehet, talan nem. Lehet pozitiv es lehet negativ is. Ebben a tortenetben mindketto elofordul.
    En szemely szerint nem tartom celravezeto szonak, mert ott van benne a lemondas is.
    Udv. Rozika.

  2. Körmendi Judit

    Kedves Gábor!
    Ez a kis történet tökéletesen passzol a mottómhoz: “Velem csak jó dolog történhet!’ – Talán… 🙂
    Írásaid életeket mentenek meg!
    Hálás köszönet érte!
    Körmendi Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük