Mi jut eszedbe, ha meglátsz egy öreg koldust? Valószínűleg láttál már néhányat életed során. Szerencsétlen gyenge ember, aki valamit nagyon elronthatott az életében, vagy valakik nagyon kicsesztek vele. Ilyesmi gondolatok jönnek elő, igaz? Legtöbbször persze valóban közel áll az igazsághoz ez az instant címke, amit egy idegenre akasztunk – akinek az életútjáról és körülményeiről természetesen fogalmunk sincsen.
Mindennapi_MotivacioAki az utcán kéreget, az helyzetéből következően alárendeltnek érezheti magát – és a legtöbb ember ezt érezteti is vele. Nem mindig tudatosan – elég ha csak belegondolsz, hogy ha megszólít egy hajléktalan, udvariasan válaszolsz-e neki, vagy egyáltalán a szemébe nézel-e. És vajon belül mélyen teljesen egyenrangúnak gondolod őt önmagaddal?
Amikor meglátunk egy ilyen embert, akkor egyből megalkotjuk magunkban az előítéleteink, feltételezéseink és pillanatnyi lelki állapotunk által befolyásolt képet. Akár egy teljes életképet is, aminek ugyan egy egészen apró részletét ismerjük csak, mégis tudni véljük, hogy az az ember hogyan csúszhatott le ilyen mélyre, és mit csinál (vagy mit nem csinál) a mindennapjai során.
Dobri Dobrev is ilyen kisiklott életű öregembernek tűnik a tudatlan járókelő számára. Az emberek jóindulatára hagyatkozva kéreget nap mint nap Bulgária fővárosának utcáin, és amikor ránézünk, talán egyedül az kelthet gyanút, hogy se nem koszos, se nem büdös. Az viszont jól látszik rajta, hogy egyáltalán nem úszkál a pénzben.
Dobri_Dobrev_1
Dobri Dobrev azonban nem egy átlagos kéregető hajléktalan. Egyrészt azért nem, mert 1914-ben született, vagyis immár 101 éves, és továbbra is Szófia utcáin gyűjti a járókelők pénzbeli támogatását. Másrészt attól különleges ez az idős úriember, hogy abból, amit naponta összegyűjt, semmit sem tart meg magának: az összes pénzt templomok és árvaházak segítésére fordítja. Nagyjából 25 ezer forintnak megfelelő nyugdíjából él, legfeljebb csak ételt fogad el saját maga számára, lakását és bútorait is elajándékozta.
Dobri_Dobrev_2
Dobri_Dobrev_3
Dobri minden egyes nap több mint 20 kilométert utazik be a városba (sokáig gyalog ment, ma már busszal teszi meg az utat), majd ugyanennyit vissza, és eddig több mint 80 ezer leva (12 millió forint!) adományt gyűjtött jótékony célra. A környéken sokan a bailovoi szentnek hívják (Bailovo Dobri szülőfaluja), mert szerény életével, jóságával és mások segítésével példát mutat egy olyan világban, ahol nagyon sokan csak kapni szeretnének, adni nem.
Dobri_Dobrev_4
Ha nem először jársz itt az oldalon, és olvastál már a Mindennapi Motiváció sorozat történeteiből, akkor talán elgondolkodtál azon, hogy mit keres ez a 101 éves egészséges úriember olyanok között, mint a végtagok nélkül született motivációs előadó, a gerincsérülésből felépült ejtőernyős, vagy az amputált lábú Európa-bajnok magyar úszó és vízilabdázó. Eddig ugyanis főleg olyan emberek történeteit mutattam be, akik életük egy súlyos tragédiája után úgy döntöttek: nem adják fel, és a lehetetlen szót kitörölve a szótárukból olyan csodálatos dolgokat értek el, amiben sokan még hinni sem mernek. Pedig a lehetőség mindenkiben benne van – egyetlen döntésen múlik, hogy valakiből győztes lesz, vagy vesztes marad.
Dobri Dobrev története kicsit más: ő nem egy súlyos tragédia által kényszerült embert próbáló helyzetbe, hanem saját maga döntött úgy, hogy mások által nehéznek gondolt körülmények között éljen. Neki azonban nagyon kevés tárgyra van szüksége az életében: számára az emberek segítése a legfontosabb. És bár egyáltalán nem kell mindenkinek lemondania az anyagi javakról – sőt, még a pénzügyi gazdagságról sem feltétlenül –, mégis mindannyian motivációt meríthetünk ettől a nagyszerű embertől. Mert ha valaki képes boldogan élni akár koldusként is, akkor érdemes mindannyiunknak belegondolni, hogy mi az, amire valóban szükségünk van egy boldog élethez. És abba is, hogy akár csak egy egészen kis áldozatot hozva is mennyit tudunk tenni másokért. De sokszor még áldozatot sem kell hoznunk – van, hogy elég csak egy mosoly, és máris szebbé tesszük valakinek a napját.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Sokan szaladnak a boldogság után. Valami távoli célnak hiszik, amiért
Tovább
Oda jutottunk, hogy a kioktatás, a kritizálás, a megalázás általánosabbá
Tovább
Várunk... Majd ha együtt leszünk, és nem lesznek már ilyenek
Tovább
Tudom, nem illik ilyet mondani. Sokkal jobban hangzana egy léleksimogató
Tovább
Sokan mondanak le az álmaikról végleg. Talán Te is köztük
Tovább
A "Szeretlek" nem egy szó, ami súlytalanul repked. Nem naiv
Tovább

5 Comments

  1. Aldo

    A másoktól koldult pénzből jótékonykodik, nem a saját maga által becsületes munkával megkeresettből.
    Ha ez szerinted példamutató, akkor te miért nem követed a példáját és mész lakni az utcára?

  2. Blue roses

    Szia Gabor 🙂 🙂
    Ez megint konnyet csalt a szemembe. 🙁 🙂
    Es bizony tenyleg el kellene gondolkodnunk, mielott itelkezunk masok felett. Mert ugye sokkal konnyebb palcat torni, vagy egy vallranditassal elintezni valamit, mint utana jarni a dolgoknak. Sokfelek vagyunk, sokfele latasmoddal, hozzaallassal, segitokeszseggel, vagy hatraltatassal.
    Akit a “nehez sorsa” formalt emberre, az mindig ember marad. O is megert ket vilaghaborut es tulelt mennyi nehezseget es megelt mennyi jot – szepet is, mert biztosan voltak szep dolgok is az eleteben.
    Erre csak azt tudom mondani, hogy pelda erteku!! Es nagyon koszonom ezt az irast is.
    Udvozlettel Rozika.

  3. Konyves Maria

    Egy teljesen nyitott lelku ember, tiszteli a gyermekeket es ot tiszteli a termeszet. Az ilyen embert nem lehet megserteni, mert teljesen egotlan, az egoja feloldodott abban a rezgesben, amiben o el. Sajnos eleg ritka jelenseg. Dobri Dobrev elj sokaig a szeretetben. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük