Mit is jelent gazdagnak lenni?

Írta: | 2015-10-22
Gazdagnak érzed magad? Vagy sok minden hiányzik még az életedből? Úgy érzed, hogy míg mások igazságtalanul gyorsan és pofátlan mértékben meggazdagodnak, addig Te, a becsületes és dolgos ember egész életedben szegény maradsz? Ha igen, akkor Neked szól az a történet, amivel nemrég találkoztam.
*****
Egy napon egy nagyon gazdag ember úgy döntött, megmutatja fiának, hogy milyen is szegénynek lenni. Ha néhány napot eltöltenek egy vidéki farmon, a kisfiú majd megtanulja értékelni azt a hatalmas vagyont és jólétet, ami neki születésétől fogva megadatott.
Elindultak hát, és egy kis falu szerény körülmények között élő családjánál szálltak meg, ahol a ház berendezése, az emberek életmódja és az egész környezet merőben eltért attól, amit a kisfiú megszokott.
haz_to
Csak két napot töltöttek a farmon – ennyi elég is lesz, gondolta a gazdag apa. Hazaérve aztán büszkén nyitotta ki hatalmas házuk ajtaját, és a fotelbe belehuppanva elégedett mosollyal szólt fiához:
„Na, látod, mennyire szegények egyesek?”
„Látom, Apa.” – válaszolta a kisfiú.
„És mit tanultál ebből a pár napból?” – kérdezte tovább apja elégedetten.
A kisfiú ekkor komoly arccal apja szemébe nézett, majd így szólt:
„Nekünk egy kutyánk van, nekik négy. Nekünk eddig a fáig tart a birtokunk, nekik viszont addig, ameddig a szem ellát. Nekünk lámpák világítják meg a kertünket, ők a csillagok fényét élvezik. Nekünk van egy kis medencénk, ők hatalmas tóban fürdenek. Mi vásároljuk az ételeinket, ők maguk termelik meg, amit megesznek. Mi szolgálókat tartunk, hogy segítsenek nekünk, ők örömmel segítenek másokat. Mi magas falakkal vesszük körbe a birtokunkat, hogy megvédjük magunkat, nekik viszont vannak barátaik, akik megvédik őket. Mi alig látjuk egymást nap mint nap, ők rengeteg időt töltenek együtt. Igen Apa, megértettem, hogy mi milyen szegények is vagyunk.”
A kisfiú apjának arcáról lefagyott a mosoly, és csak némán bámult maga elé. Ő is megértette.
*****
A kisgyerekek még tudják, hogy a valódi gazdagságot nem pénzben mérik. Igen, legyen annyi pénzed, hogy ne szenvedj hiányt azokban a dolgokban, melyekre valóban szükséged van. De ha nem tudod értékelni a mindennapok csodáit, és mindazt, amid már most megvan, akkor gyűjthetsz bármennyi pénzt, soha nem lesz elég – soha nem fogod tudni önfeledten, boldogan élvezni az életet. A lelked ürességét nem lehet bankjegyekkel betömni.
Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!
Kocsis Gábor mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Használd fel oldal létrehozója és írója. Saját tapasztalataira építve próbál inspirálni és segíteni másokat is, megmutatva, hogy minden tapasztalatot fel tudunk használni önmagunk fejlesztésére, életünk és környezetünk jobbá tételére.

  Együtt többet tehetünk!

  Ha Te is így gondolod, csatlakozz azokhoz, akik értesülnek az új írásaimról és előadásaimról.

  Én sem szeretem a levélszemetet, tőlem sem fogsz kapni.

  Még több inspiráció:

  Ami még érdekelhet:

7 gondolat ehhez az íráshoz: “Mit is jelent gazdagnak lenni?

 1. Veller Edina

  Kedves Gábor!Hihetetlen hogy mennyi igazság van az írásaiban!Én mindig az írásaiból merítek erőt!Megmutatja hogy igen is lehet más szemszögből nézni a világot,az embereket és az életet!Köszönöm!

  Reply
  1. Gábor Szerző

   Kedves Edina, nagyon örülök, és köszönöm szépen, hogy olvas. 🙂 Igen, mindig van másik út, nem kell beállni a sorba. És aki felvállalja önmagát, az eleinte magányos harcot vív ugyan, de szép fokozatosan egyre több olyan emberrel találkozik, aki nem egy álarcért, hanem önmagáért szereti, és támogatja is az útján.

   Reply
 2. Veller Edina

  Kedves Gábor!Tegnap küldtem önnek egy emailt!CSak érdeklődnék hogy megkapta?Köszönettel:Edina

  Reply
  1. Gábor Szerző

   Kedves Edina, nem kaptam meg sajnos. Megtenné, hogy újra elküldi vagy emailben, vagy facebook-on?
   Köszönöm szépen. Szép napot kívánok!

   Reply
 3. Susanna Jlailia

  Ez a törtènet ma nem àllja meg a helyèt. Màr a 2 èvesek is tudjàk hogy minden a pènz körūl forog. Simàn meg lehet őket kèrdezni. làtjàk a naguobbak plàne hogy aki dolgozik nincs pènze aki nem dolgizik csak hazudozik lop csal az jòl èl .ellopjak a milliardokat azok vezetik az orszàgot a bankokat. Aki kicsit lop lecsukjàk. Ilyen szèp lelkű gyerek nem nagyon van. Az öregember meg a csaladja is ritka egyūtt ami egy règi kinai tanmese. Ma bedugjak öregek otthonàba ugyhogy ennyi a szèp illuziòkròl. Nem kell magunkat àltatni. Ès nem a gonoszsàg beszèl belőlem hanem a tapasztalat. Több orszàgban èltem mindenhol ez van főleg a gazdag orszàgokban. A szegènyebb helyeken mèg talàlni ilyent de csak azèrt mert szegènyek.

  Reply
  1. Gábor Szerző

   Nem gondolom, hogy önmagunk áltatása az, ha megőrzünk egy megfelelő értékrendet, és egymást segítve változtatunk a társadalom jelentős részének jelenlegi működésén. Ha csak panaszkodunk, és azt mondogatjuk, hogy a világ nem ilyen, és úgysem lehet tenni semmit, akkor tényleg nem lesz, aki tesz is valamit. Úgyhogy én azért dolgozom, hogy legyen változás, és bízom benne, hogy egyre többen szintén így tesznek.

   Reply
 4. Vásáry Borbála

  Kedves Gábor!

  Eszembe jutott egy versem, mikor ezt az írását olvastam.
  Az élet sokkal egyszerűbb annál , mint gondolnánk. Ha erre rádöbbenünk és elhisszük esélyt kapunk arra, hogy
  megtaláljuk helyünket a világban és jól érezzük magunkat a bőrünkben.

  Egyszerű bőség

  Szomjan halsz miközben térdig gázolsz a patakban
  Vagy letérdelsz és szomjad oltod szakadatlan.

  Üdvözlettel: Borbála

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.