A legtöbb ember azt gondolja magáról, hogy képes őszintén szeretni a párját, a gyerekét, a barátait. Hiszen rendkívül sokat képes adni, ha a másik ember értékeli ezt. De vajon tényleg erről szól a szeretet? Nemrég olvastam egy rövid történetet, ami sokak számára elgondolkodtató lehet.
*****
Mozgalmas reggel volt a kórházban. A várótermek zsúfolásig megteltek betegekkel, ápolók és orvosok rohangáltak a folyosókon egyik kórteremtől a másikig, és még aki előre egyeztetett időpontra jött vizsgálatra, az is jókora csúszásra számíthatott.
Fél 9 körül egy idős bácsi lépett be a váróterembe. 80 éves is elmúlhatott már, de jól tartotta magát. Nem akart leülni, helyette láthatóan nyugtalan arccal az óráját nézegette. Az egyik nővér, aki pár percig fellélegezhetett a hajtásban, észrevette a feszülten ácsorgó bácsit, és mivel tudta, hogy jó eséllyel csak órák múlva kerülne sorra, odament hozzá és behívta a vizsgálóba.
Az állapota egyáltalán nem volt kritikus, csak a hüvelykujjából kellett kiszedni a varratokat. Mivel a bácsi továbbra is nyugtalannak tűnt, a nővér udvariasan rákérdezett, hogy hova siet ennyire.
„Talán egy másik orvoshoz is időpontja van?”
„Nem, nem erről van szó.” – felelte a bácsi – „9 órára a szanatóriumba kell érnem. Mindig együtt reggelizünk a feleségemmel.”
idos_kezek
A nővér a varratok kiszedése közben tovább érdeklődött:
„Mennyire súlyos a kedves feleségének az állapota? Nagy gond, ha késik egy kicsit onnan?”
A bácsi ekkor így felelt:
„A feleségemnek Alzheimer-kórja van. Nem ismer fel már három éve.”
A nővér ekkor csodálkozva a bácsira nézett:
„Nem tudja, kicsoda Ön, mégis minden reggel elmegy hozzá a szanatóriumba, hogy vele reggelizzen?”
A bácsi elmosolyodott.
„Ő nem tudja, hogy én ki vagyok, de én tudom, hogy ő kicsoda.”
*****
Erről szól a valódi, feltétel nélküli szeretet. A mindennapi apró cselekedetekről, a figyelemről, a törődésről, és arról a képességről, hogy mindezt akkor is megtegyük, amikor semmit sem kapunk érte cserébe. Csak nagyon kevesekben van meg a szeretet ilyen magas szintű képessége – a legtöbb ember szinte mindent, amit a másiknak ad, elvárásokhoz köt.
Pedig a szeretet nem üzlet. Tisztán szeretni csak úgy lehet, ha a szeretetedhez nem kapcsolódnak feltételek. Ha ezt megérted, akkor nemcsak a a boldogság és a lelki béke lehetőségét adod meg önmagad számára, hanem a szabadság érzését is.
Mert valójában a saját elvárásaid rabja vagy, és a legtöbbször ezek tartanak vissza attól is, hogy tiszta szívvel kifejezd az érzéseidet.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Érezted már úgy, hogy túl nehéz az életed? Hogy olyan
Tovább
Előfordult már olyan, hogy egy régóta rutinszerűen használt szónak csak
Tovább
Sokszor nem is vesszük észre, hogy milyen ijesztő látványt nyújtunk.
Tovább
Szeretünk ítélkezni. Az sem jelent akadályt, ha csak a teljes
Tovább
Sok a szabály. Sok a tanács, a korlátozás, a kötelező
Tovább
Általában két okból szokott egy ember egy másik ember életébe
Tovább

8 Comments

  1. Blue roses

    Szia Gabor 🙂
    Meg kell mondjam, hogy engem mindig melyen meghatnak ezek a tortenetek, meg akkor is, ha legtobbet mar ismerem. Azok a legjobbak, amelyek az eletben megtortent esetekrol szolank. Ezek allnak legkozelebb az emberekhez, es a legtanulsagosabbak. Teljesen mas ertelmet ad egy – egy irasnak egy ilyen tortenet.
    Megint csak halas koszonet erte. 🙂
    Udv. Rozika.

  2. Kedves Jéjé, nagyon szép gondolatok a Tieid is, és a Teréz anyának tulajdonított idézet is az. Köszönöm szépen, hogy megosztottad. 🙂 Én hiszek benne, hogy egymást tanítva egyre több olyan ember lesz, aki értékeli azt, amit teszünk, és nem rúg belénk cserébe. Szerintem ez csak a nevelésen múlik, semmi máson. Ez persze hatalmas feladat, és csak lassan érhető el változás, de ha el sem kezdjük, akkor eleve esélytelen. Úgyhogy én azon leszek, hogy egyre többen vegyék át és képviseljék azt az értékrendet, amiről a Te gondolataid is szólnak. Köszönöm szépen még egyszer! 🙂

  3. Kedves Zsóka,
    nagyon köszönöm a kedves szavaidat, nagyon örülök, hogy hasznosak az írásaim. 🙂 És azt is köszönöm szépen, hogy megosztod másokkal is.
    Csodálatos érzés lehetett Neked élőben látni egy ilyen kapcsolatot, nekem még olvasni is az volt. Köszönöm!
    Legyen nagyon szép napod! Ne csak a mai, hanem az összes. 🙂
    Gábor

  4. jéjé

    Kedves Gábor, talán te is ismered a Teréz anyának tulajdonított “parancsolatokat”. Amikor írásodat olvastam, azonnal ezek jutottak az eszembe. Én hívő ember vagyok, de minden nap figyelmeztetnem kell magamat arra, hogy a szeretet nem feltétlenül érzelem: az is, persze, de ha csak az, akkor bizony nem sokat ér. A szeretet jóakarat, jóindulat, odafordulás ahhoz, akinek szüksége van rám. A felebarát pedig az, “aki éppen…”: szembe jön, rám szorul, segítséget kér vagy vár. Ha pedig érzelmileg is érintett vagyok, akkor még inkább igaz az, amit írtál a feltételnélküliségről.

    Íme, a “parancsolatok:
    1. Amit évek hosszú során felépítettél, egy másodperc alatt romba dőlhet.
    Ne törődj vele! Te csak építs.

    2. Ha valakinek segítesz, az emberek haragudni fognak rád.
    Ne törődj vele! Te csak segíts annak, akinek szüksége van rá!

    3. Minden tőled telhetőt tégy meg a világért! Ezért rúgást kapsz cserébe.
    Ne törődj vele! Te csak tedd, ami tőled telik!

    4. Azt a jót, amit ma cselekszel, holnapra elfelejtik.
    Ne törődj vele! Te csak tedd a jót!

    5. A becsületesség, a tisztesség és az igazmondás támadhatóvá tesz.
    Ne törődj vele! Te csak légy becsületes, tisztességes és őszinte!

    6. Az ember ésszerűtlenül gondolkodik, helytelenül cselekszik és önző.
    Ne törődj vele! Te csak szeresd felebarátodat!

    7. Ha jót teszel, azt mások úgy tekintik majd, hogy hátsó szándék vezet.
    Ne törődj vele! Te csak tedd a jót!

    8. Ha céljaid vezérelnek, hamis barátaid és igaz ellenségeid lesznek.
    Ne törődj vele! Te csak kövesd céljaidat!

  5. Meresz Zsoka

    Kedves Gabor,
    Nagyon orulok hogy olvashatom a torteneteidet.Meg is osztom ezeket az ismeroseimmel,mert valoban hasznosak mind!
    A mostani nagyon is megragadott,mivel Adelaide-ben (Del Ausztralia) dolgoztam par evvel ezelott egy Szeretetotthonban es a Te tortenetedhez hasonloan szinte pontosan ugyanez tortent minden egyes nap,egy aprocska kulonbseggel:
    Egy idos ur minden egyes delelott jott be a felesegehez es sokszor ugyanezeket a szavakat mondta (angolul),mint a Te tortenetedben a “feszulten alldogalo bacsi”.A felesege Dorothy mar nem tudta hogy a ferje kicsoda,de Charles a ferj viszont imadta a feleseget ugy ahogy volt es ezert egyutt koltottek el az ebedet es egyutt uldogeltek majdnem egszen estig.
    Gabor nagyon koszonom az irasaidat,mind mind szivhez szolok es bizony sokszor konnyet csalnak a szemembe.Manapsag az embereknek szukseguk van ilyesfele torteneteket olvasni!
    Szeretettel udvozollek:Meresz Zsoka
    u.i:Sajnos elromlott a computerem,ezert az angol keyboardomon kell irnom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük