Sokan vannak olyanok, akik félnek változtatni. Félnek kilógni a sorból, nem akarnak a megszokással és a társadalmi koncepciókkal szembemenni, ezért inkább beletörődnek egy olyan életbe, ami a kitaposott úton való menetelést – és folyamatos leépülést – jelenti.
Pedig lehet másképp is élni. Erről szól az a rövid történtet, amivel nemrég találkoztam.
*****
Egy fiatal házaspár Földközi-tengeri hajókiránduláson vett részt egy luxus óceánjárón. Az utasok között volt valaki, aki már az első napon feltűnt nekik: egy idős hölgy, aki szemmel láthatóan egyedül utazott. Ez még nem is lett volna furcsa, ám az már igen, hogy nemcsak a hölgy mozgott nagyon otthonosan a hajón, hanem a személyzet minden tagja is jól ismerte őt és nagyon barátságos volt vele.
„Talán a hajó tulajdonosa lehet.” – nézett össze a fiatal házaspár találgatva. Meg is kérdezték a pincért, de ő csak annyit tudott, hogy a hölgy már az óceánjáró sokadik egymás utáni útján vesz részt.
Másnap, amikor a fiatal pár vacsora után kifelé indult a hajó étterméből, a férfi tekintete összetalálkozott az idős hölgyével, udvariasan köszönt neki, majd kíváncsian meg is szólította őt:
„Hallottam, hogy már sokadszorra vesz részt ezen az utazáson. Csak azt nem értem, hogy…”
Az idős hölgy meg sem várta, hogy befejezze, mert pontosan tudta, mit akar kérdezni a férfi.
„Sokkal jobb és még olcsóbb is, mint az idősek otthona.” – mondta neki mosolyogva.
A férfi arcán meglepődés tükröződött, az idős hölgy pedig így folytatta:
„Kiszámoltam, hogy anyagilag jobban jövök úgy ki, ha itt töltöm az időskori éveimet. De ami ennél sokkal fontosabb, rengeteg szép helyet láthatok, rendszeresen megismerkedem új emberekkel, a személyzet nem páciensként, hanem ügyfélként és kedves ismerősként tekint rám, és orvos is van a hajón. Van három úszómedence, pezsgőfürdő, kiváló ételek és kényelmes saját szoba. Ha kiég a villanykörte vagy elromlik a csap, azonnal megjavítják, nem osztja be senki a napomat, és akár ágyba is kérhetem a reggelit. Nagyon jól érzem magam.”
*****
Miért kellene feltétlenül szokványos életet élned? Miért kellene szűk korlátok közé szorítanod magad – vagy hagynod, hogy mások oda szorítsanak? Miért ne érezhetnéd jól magad az életkorodtól, az élethelyzetedtől, vagy bármilyen más körülménytől függetlenül?
Ha eddig még nem tetted meg, akkor talán most van itt az ideje, hogy elkezdj élni. Úgy igazán, teljes szívvel.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Áldozatok vagyunk. Legalábbis hajlamosak vagyunk annak érezni magunkat, amikor szembesülünk
Tovább
Fogyasztói társadalmunknak van egy nagyon veszélyes mellékterméke: miközben a pénzt
Tovább
Furcsa kettősség jellemzi a társadalmunkat. Miközben egyre népszerűbbek az olyan
Tovább
„Különleges vagyok! Szeretem magam! Szeretlek téged is, de még élni
Tovább
„Boldoggá az tehet, aki boldogtalanná is” – írja Márai Sándor,
Tovább
Az emberek többsége szeret ítélkezni. Teljesen mindegy, hogy hogyan nézel
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük