Van az őszinteségnek egy látszólag nagy csapdája: eleinte sokkal nehezebbnek tűnik az élet általa. Gondolj csak egy konfliktusra a pároddal, egy eltitkolt ballépésre, vagy egy udvariasságból elhallgatott szükségletedre vagy vágyadra. Olyan helyzetekre, amelyekben a hazugság mentőövet kínált számodra a gyors menekülésre.
Nagyon úgy tűnik, hogy az őszinteség feladása működőképes stratégia. Rövidtávon valóban szokott eredményeket hozni, de vajon hosszútávon is így van? Erről szól az a rövid történet, amivel nemrég találkoztam.
*****
Élt egyszer egy gazda, aki saját kis gazdaságának termékeit árulta a környékbelieknek. Nem volt gazdag, de családjának mindene megvolt, amire szükségük volt. Egy napon a falubéli pék, aki már egy ideje rendszeresen vett tőle vajat, úgy döntött, hogy megméri, vajon tényleg pontosan fél kilót kapott-e a gazdától.
Gyanúja hamar be is igazolódott: valóban nem volt meg a fél kiló, ezért a pék olyan dühös lett, hogy azonnal fel is jelentette a gazdát csalásért.
Eljött a tárgyalás napja, és a bíró az érintettek meghallgatása után megkérdezte a gazdától, hogy megmérte-e pontosan a péknek eladott vaj súlyát.
„Tiszteletre méltó uram, én csak egy egyszerű ember vagyok, nem tudok grammra pontosan mérni, de van egy egyszerű kétkarú mérlegem.” – felelte a gazda.
„És hogyan méri le a vajat, amit adni szokott a péknek?” – kérdezte tovább a bíró.
„Régóta vagyok már a pék vásárlója,” – kezdte el magyarázni a gazda – „és mindig úgy csinálom, hogy felteszem a mérleg egyik serpenyőjébe a tőle vett fél kiló kenyeret, a másik serpenyőbe pedig kimérem neki a vajat. Pontosan ugyanolyan súlyú vajat kap tőlem, mint amilyen súlyú kenyeret ad nekem.”
*****
Ha hosszútávra tervezel egy emberi kapcsolatot, akkor érdemes az őszinteség stratégiáját választanod. Anélkül ugyanis egyetlen tartalmas kapcsolat sem marad működőképes, és csak idő kérdése, hogy a hazugságok következményei felszínre kerüljenek.
Nem kell ehhez hinned sem Istenben, sem Karmában, sem bármilyen spirituális tanításban; elég, ha csak logikusan belegondolsz, mi is történik ilyenkor. A hazug ember által vetített kép ugyanis egyre összeegyeztethetetlenebbé válik a valósággal, mígnem a csaló saját csapdájának áldozatává válik. Pontosan úgy, ahogy a pék az iménti történetben.
De az egyszeri, vagy rövidtávú kapcsolatokban is csak látszólag kifizetődő a hazugság, mert az önmagunkra gyakorolt hosszútávú következményekkel ott is számolnunk kell. Akit az erkölcsi érvek nem győznek meg, azt meggyőzheti saját ego-ja. Van ugyanis az őszinteségnek egy másik nagy előnye is: jelentősen hozzájárul a lelki békéd megőrzéséhez. Mert ahogy George Bernard Shaw nagyszerűen megfogalmazta: „A hazug ember büntetése nem az, hogy nem hisznek neki, hanem az, hogy ő sem tud hinni senki másnak.”
Már csak ezért is jó, ha őszinték vagyunk másokkal – és önmagunkkal. Lehet úgy is nyerni, hogy a másik is nyerjen ezáltal.
Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Kérlek, segíts eljuttatni hozzájuk is.
Ha személyes segítségre vagy új impulzusokra van szükséged, várlak szeretettel a személyes tanácsadásomon.