A gazda és a pék – egy történet az őszinteség hiányának következményeiről

Írta: | 2017-12-07
Van az őszinteségnek egy látszólag nagy csapdája: eleinte sokkal nehezebbnek tűnik az élet általa. Gondolj csak egy konfliktusra a pároddal, egy eltitkolt ballépésre, vagy egy udvariasságból elhallgatott szükségletedre vagy vágyadra. Olyan helyzetekre, amelyekben a hazugság mentőövet kínált számodra a gyors menekülésre.
Nagyon úgy tűnik, hogy az őszinteség feladása működőképes stratégia. Rövidtávon valóban szokott eredményeket hozni, de vajon hosszútávon is így van? Erről szól az a rövid történet, amivel nemrég találkoztam.
*****
Élt egyszer egy gazda, aki saját kis gazdaságának termékeit árulta a környékbelieknek. Nem volt gazdag, de családjának mindene megvolt, amire szükségük volt. Egy napon a falubéli pék, aki már egy ideje rendszeresen vett tőle vajat, úgy döntött, hogy megméri, vajon tényleg pontosan fél kilót kapott-e a gazdától.
Gyanúja hamar be is igazolódott: valóban nem volt meg a fél kiló, ezért a pék olyan dühös lett, hogy azonnal fel is jelentette a gazdát csalásért.
Eljött a tárgyalás napja, és a bíró az érintettek meghallgatása után megkérdezte a gazdától, hogy megmérte-e pontosan a péknek eladott vaj súlyát.
„Tiszteletre méltó uram, én csak egy egyszerű ember vagyok, nem tudok grammra pontosan mérni, de van egy egyszerű kétkarú mérlegem.” – felelte a gazda.
„És hogyan méri le a vajat, amit adni szokott a péknek?” – kérdezte tovább a bíró.
„Régóta vagyok már a pék vásárlója,” – kezdte el magyarázni a gazda – „és mindig úgy csinálom, hogy felteszem a mérleg egyik serpenyőjébe a tőle vett fél kiló kenyeret, a másik serpenyőbe pedig kimérem neki a vajat. Pontosan ugyanolyan súlyú vajat kap tőlem, mint amilyen súlyú kenyeret ad nekem.”
*****
Ha hosszútávra tervezel egy emberi kapcsolatot, akkor érdemes az őszinteség stratégiáját választanod. Anélkül ugyanis egyetlen tartalmas kapcsolat sem marad működőképes, és csak idő kérdése, hogy a hazugságok következményei felszínre kerüljenek.
Nem kell ehhez hinned sem Istenben, sem Karmában, sem bármilyen spirituális tanításban; elég, ha csak logikusan belegondolsz, mi is történik ilyenkor. A hazug ember által vetített kép ugyanis egyre összeegyeztethetetlenebbé válik a valósággal, mígnem a csaló saját csapdájának áldozatává válik. Pontosan úgy, ahogy a pék az iménti történetben.
De az egyszeri, vagy rövidtávú kapcsolatokban is csak látszólag kifizetődő a hazugság, mert az önmagunkra gyakorolt hosszútávú következményekkel ott is számolnunk kell. Akit az erkölcsi érvek nem győznek meg, azt meggyőzheti saját ego-ja. Van ugyanis az őszinteségnek egy másik nagy előnye is: jelentősen hozzájárul a lelki békéd megőrzéséhez. Mert ahogy George Bernard Shaw nagyszerűen megfogalmazta: „A hazug ember büntetése nem az, hogy nem hisznek neki, hanem az, hogy ő sem tud hinni senki másnak.”
Már csak ezért is jó, ha őszinték vagyunk másokkal – és önmagunkkal. Lehet úgy is nyerni, hogy a másik is nyerjen ezáltal.
Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Kérlek, segíts eljuttatni hozzájuk is.
Ha személyes segítségre vagy új impulzusokra van szükséged, várlak szeretettel a személyes tanácsadásomon.
Kocsis Gábor mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Használd fel oldal létrehozója és írója. Saját tapasztalataira építve próbál inspirálni és segíteni másokat is, megmutatva, hogy minden tapasztalatot fel tudunk használni önmagunk fejlesztésére, életünk és környezetünk jobbá tételére.

  Együtt többet tehetünk!

  Ha Te is így gondolod, csatlakozz azokhoz, akik értesülnek az új írásaimról és előadásaimról.

  Én sem szeretem a levélszemetet, tőlem sem fogsz kapni.

  Még több inspiráció:

  Ami még érdekelhet:

8 gondolat ehhez az íráshoz: “A gazda és a pék – egy történet az őszinteség hiányának következményeiről

 1. Angéla

  Kedves Gábor! Újra egy nagyszerű írás, gondolat! Valóban minden emberi kapcsolat alapja az őszinteség és a bizalom. Remekül összefoglaltad és a szemléltetted e történeten keresztül. Köszönet minden inspiráló, segítő írásodért, hatalmas segítség számomra!!! 😉

  Reply
 2. Évi

  Tetszett a “csattanó”! Sajnos,a nagy többség mindég kettős mércével mér,mint a pék a történetben.

  Reply
 3. Julianna

  Köszönöm szépen ! Tetszett .Nagyon tanulságos .Nagy szeretettel olvasom az írásait .)

  Reply
 4. Mátyási Ernesztina

  Nagyon tetszik, igazság van benne. Az kell. hogy az emberekben meglegyen az erkölcs!

  Reply
 5. Em

  “ A jó lelkiismeret a legjobb párna” avagy nyugodt szívvel tud aludni az ember, ha tudja, becsületes és őszinte. Köszönöm az emlékeztetőt.

  Reply
 6. Kökönyei Anikó

  Kedves Gábor! Nagyon szeretem a. “Határtalan gondolatait”. Számomra is nagyon fontos az igazság, az őszinteség. Mivel e téren magamból indulok ki, még mindig naív vagyok, s elhiszem, amit a másik ember mond.
  Pedig nem mindig kellene.
  Hol van a középút?????

  Reply
 7. Mona

  Tapasztalat ,amit kiírtam!Egy nàrcisztikussal èltem 29 èvet.Sajnos tudom miről beszèlek.Minden hazugsàgàt elhiszik.A sajàt csalàdom is.

  Reply
 8. Erika

  Nagyon tetszik ez az iråsod is! Nagyon tanulságos! Jó lenne azok is olvasnåk, akik a saját maguk által kreålt hazug vilågukban élnek!

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.