A gyengébbik nem. Így nevezi a társadalom a nőket, törékenynek, esendőnek, szinte önállóan életképtelennek megbélyegezve őket. Természetesen nő és férfi között vannak alapvető genetikai különbségek, és az izomtömeg is ezek közé tartozik (bár a mostani tinédzsereket elnézve a különbségek elmosódni látszanak), de hajlamosak vagyunk az erő fogalmát meglehetősen szűken értelmezni.
A női erő, a yin energia nélkül ugyanúgy működésképtelen lenne a Világegyetem, mint a férfi erő nélkül. Gondolj csak a szülés csodájára, az anyai önfeláldozásra, vagy a nőiesség, a női minőség megjelenésére és hatására életünk bármely területén.
Aztán vannak olyan nők is, akikre a „gyengébbik nem” kifejezés sehogy sem illik. Nemcsak nőként állnak helyt életükben, hanem a hagyományosan férfiasnak tekintett tevékenységekben is remekelnek. Ilyen nő az indiai Meenakshi Raghavan is.
Mindössze 7 éves volt, amikor édesapja kezét fogva belépett egy tradicionális indiai harcművészeti iskolába. Akkoriban már aktívan táncolt, és a hajlékonyságát szerette volna fejleszteni, ám amikor megismerte a Kalaripayattu nevű ősi indiai harcművészetet, az egyből magával ragadta. A puszta kezes önvédelem mellett kardokkal és botokkal is elkezdett gyakorolni.
Ebben talán még nincsen semmi különleges. Meenakshi azonban még egy olyan időszakban kezdett el edzeni, amikor nagyon ellenezte azt a társadalom, hogy a nők ilyen kemény önvédelmi harcművészetet űzzenek, vagy hogy egyáltalán a saját útjukat járják. Ő azonban kitartott, és családja, valamint közvetlen környezete is támogatta ebben.
Hét évtized telt el azóta, hogy Meenakshi először belépett a Kalari edzőterembe, és a közel 80 éves hölgy szemmel láthatóan fantasztikus formában van. Kitartó munkájának, lelkesedésének és önmagába vetett hitének köszönhetően csodálatos utat járt be, és miután nőként kivívta magának az elismerést egy férfiak által uralt irányzatban, mára már tiszteletre méltó mesterként és népszerű tanítóként tartják számon.
Alázatos hozzáállását nagyon jól mutatja, hogy bár jelenleg is 150 tanulója van saját iskolájában, önmagát is tanulónak tartja. Gyakorol, tanít, és fejleszti magát, miközben szemmel láthatóan élvezi, amit csinál.

Meenakshi Raghavan olyan nő, akit senki és semmi nem tudott megállítani. Sem berögzült hitrendszer, sem társadalmi elvárások, sem megmondók, sem kishitűek. Tudta, hogy mire vágyik, és kitartóan harcolt is érte – szó szerint és átvitt értelemben is. Nem volt út előtte, ezért utat vágott magának.
Nőként férfiakat felülmúló fizikai és technikai képességekkel rendelkezik, és idős emberként fiatalokat megszégyenítő életenergiával éli napjait.
Mert lehet így is élni. Lelkesedéssel, kitartással, töretlen hittel. Azt csinálva, amit szeretsz, és felépítve valamit, amire visszanézve azt tudod mondani: „Igen, megérte. Megérte így élni az életem.”
Nagy köszönet Aninak, hogy felhívta a figyelmemet ennek a csodálatos nőnek a történetére. 🙂
Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Kérlek, segíts eljuttatni hozzájuk is.
Ha személyes segítségre vagy új impulzusokra van szükséged, várlak szeretettel a személyes tanácsadásomon.