Vannak, akik többnek képzelik magukat másoknál. Könnyed arroganciával próbálnak mindenkit hülyére venni, és meg vannak győződve róla, hogy még a Nap is értük kel fel. Egészen addig, amíg nem találkoznak valakivel, aki okosabb náluk. Erről szól az a történet, amivel nemrég találkoztam.
*****
Elkezdődött a vizsgaidőszak az egyetemen. Voltak, akik lelkiismeretesen készültek a megmérettetésekre, és voltak, akik a minimális energiabefektetés stratégiáját választva próbáltak átevickélni az egyetemi éveiken. Ez utóbbi csoportba tartozott az a három diák is, akik szentül hitték magukról, hogy roppant kreatívak, és ez bőven elég lesz a diploma megszerzéséhez. Tanulásra ezért nem is pazarolták értékes idejüket.
Annyira lazára vették a dolgot, hogy az egyik legfontosabb szakmai tárgyuk vizsgája előtti este elmentek bulizni egyet, és matt részegen alig találtak haza hajnalban. Puska készítésére is tökéletesen alkalmatlan állapotban voltak, ezért az a zseniális ötlet pattant ki a fejükből, hogy a vizsga végére toppanjanak csak be, és azzal a történettel álljanak elő a tanár számára, hogy egy barátjuk esküvőjéről hazafelé jövet defektet kaptak, és mostanra sikerült csak megérkezniük. Össze is koszolták az arcukat és a ruhájukat, hogy még hitelesebb legyen a mese, és tettetett kétségbeeséssel kérték a tanárukat, hogy hadd írják meg a vizsgát egy új időpontban.
A tanár megértően meghallgatta őket, majd felajánlotta nekik, hogy néhány nap múlva megírhatják a vizsgát. A diákok arcukon önelégült vigyorral léptek ki az épületből: sikerült hülyére venniük a tanárt, és még puska készítésére is bőven lesz idejük.
Eljött az ismétlő vizsga ideje, és a három srác „segédletekkel” felszerelkezve foglalta el helyét a tanteremben. A tanár kiosztotta számukra a vizsgalapot, majd arcán szolid mosollyal figyelte a fejleményeket. Mindhárom diák szeme kikerekedett, amikor ránéztek a papírlapra. Ez állt rajta:
Név: ____________
(1 pont)
Melyik kerék lett defektes?
A) Jobb első
B) Bal első
C) Jobb hátsó
D) Bal hátsó
(99 pont)
*****
Az észt és a bölcsességet semmivel nem lehet pótolni. Ego-val főleg nem. Amikor olyan emberrel találkozol, aki ezt mégis megpróbálja, érdemes felidézned magadban ezt a történetet, hogy az ego-huszárt magabiztos nyugalommal ki tudd ábrándítani.
Mert egyszer mindenki a helyére kerül.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Szeretettel nemet mondani. Ez talán az egyik legnehezebb dolog az
Tovább
Vannak dolgok, amik jelentéktelennek tűnnek. Sőt, akár fölöslegesnek is. És
Tovább
A rabszolgaság kora leáldozott. Ez egy nagyon szép és lélekmelengető
Tovább
Napi két-három-négy óra. Mennyi hasznos és valóban szórakoztató dolgot lehet(ne)
Tovább
Rengeteg dologra vágyakozunk életünk során. Emberi kapcsolatokra, tárgyakra, élményekre, elismerésre,
Tovább
A legtöbb ember élete során újra és újra beleesik egy
Tovább

9 Comments

  1. Blue roses

    Kedves Kati!
    Csak egyetlen kerdes.
    Mi a gond egy olyan emberrel, aki teljes mertekben ellatja a feladatat egyetemi diploma nelkul is?? Tudtommal a diplomaval nem adnak emberseget, intelligenciat es sok esetben tudast sem.
    Egyebkent egyetertek a meglatasaval.

  2. Kati

    Jópofa történet, de a való világban sajnos nem igazán tapasztalom ennek működését. Ezek a kiss vicces slendrián emberek később a munka világában is jól elboldogulnak, sajnos mindig akad főnök, aki vevő a hasbaakasztós sztorijukra, főleg ha ő maga sem szakmai alapon került a vezetői székbe. Elég ha csak az elmúlt évek botrányaira gondolunk, jó néhány vezető politikusról derült ki, hogy a diplomamunkája “másol-beszúr” technikával készült, de még az unió vezetői között is akad olyan, akinek a legmagasabb iskolai végzettsége az általános iskola.
    Azért szívesen várom azokat a személyes tapasztalatokat, ahol a szorgalmas munkát nemcsak még több munkával jutalmazta a főnök, és a szélhámos munkakerülők idővel megkapták méltó büntetésüket.

  3. Gaálné Nagy Klára

    Eltelhetett még egy kicsi idő addig, de a válaszok összevetéséből következik, hogy ezen a vizsgán nem jött össze!😜

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük