A tanár, akit nem lehetett hülyére venni

Írta: | 2018-03-15
Vannak, akik többnek képzelik magukat másoknál. Könnyed arroganciával próbálnak mindenkit hülyére venni, és meg vannak győződve róla, hogy még a Nap is értük kel fel. Egészen addig, amíg nem találkoznak valakivel, aki okosabb náluk. Erről szól az a történet, amivel nemrég találkoztam.
*****
Elkezdődött a vizsgaidőszak az egyetemen. Voltak, akik lelkiismeretesen készültek a megmérettetésekre, és voltak, akik a minimális energiabefektetés stratégiáját választva próbáltak átevickélni az egyetemi éveiken. Ez utóbbi csoportba tartozott az a három diák is, akik szentül hitték magukról, hogy roppant kreatívak, és ez bőven elég lesz a diploma megszerzéséhez. Tanulásra ezért nem is pazarolták értékes idejüket.
Annyira lazára vették a dolgot, hogy az egyik legfontosabb szakmai tárgyuk vizsgája előtti este elmentek bulizni egyet, és matt részegen alig találtak haza hajnalban. Puska készítésére is tökéletesen alkalmatlan állapotban voltak, ezért az a zseniális ötlet pattant ki a fejükből, hogy a vizsga végére toppanjanak csak be, és azzal a történettel álljanak elő a tanár számára, hogy egy barátjuk esküvőjéről hazafelé jövet defektet kaptak, és mostanra sikerült csak megérkezniük. Össze is koszolták az arcukat és a ruhájukat, hogy még hitelesebb legyen a mese, és tettetett kétségbeeséssel kérték a tanárukat, hogy hadd írják meg a vizsgát egy új időpontban.
A tanár megértően meghallgatta őket, majd felajánlotta nekik, hogy néhány nap múlva megírhatják a vizsgát. A diákok arcukon önelégült vigyorral léptek ki az épületből: sikerült hülyére venniük a tanárt, és még puska készítésére is bőven lesz idejük.
Eljött az ismétlő vizsga ideje, és a három srác „segédletekkel” felszerelkezve foglalta el helyét a tanteremben. A tanár kiosztotta számukra a vizsgalapot, majd arcán szolid mosollyal figyelte a fejleményeket. Mindhárom diák szeme kikerekedett, amikor ránéztek a papírlapra. Ez állt rajta:
Név: ____________
(1 pont)
Melyik kerék lett defektes?
A) Jobb első
B) Bal első
C) Jobb hátsó
D) Bal hátsó
(99 pont)
*****
Az észt és a bölcsességet semmivel nem lehet pótolni. Ego-val főleg nem. Amikor olyan emberrel találkozol, aki ezt mégis megpróbálja, érdemes felidézned magadban ezt a történetet, hogy az ego-huszárt magabiztos nyugalommal ki tudd ábrándítani.
Mert egyszer mindenki a helyére kerül.
Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Kérlek, segíts eljuttatni hozzájuk is.
Ha személyes segítségre vagy új impulzusokra van szükséged, várlak szeretettel a személyes tanácsadásomon.
Kocsis Gábor mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Használd fel oldal létrehozója és írója. Saját tapasztalataira építve próbál inspirálni és segíteni másokat is, megmutatva, hogy minden tapasztalatot fel tudunk használni önmagunk fejlesztésére, életünk és környezetünk jobbá tételére.

  Együtt többet tehetünk!

  Ha Te is így gondolod, csatlakozz azokhoz, akik értesülnek az új írásaimról és előadásaimról.

  Én sem szeretem a levélszemetet, tőlem sem fogsz kapni.

  Még több inspiráció:

  Ami még érdekelhet:

8 gondolat ehhez az íráshoz: “A tanár, akit nem lehetett hülyére venni

 1. Gaálné Nagy Klára

  Eltelhetett még egy kicsi idő addig, de a válaszok összevetéséből következik, hogy ezen a vizsgán nem jött össze!😜

  Reply
 2. Á. Kati

  Szerintem fikció a történet, de ez nem baj, és ettől még nagyon tetszik. 🙂

  Reply
 3. Kati

  Jópofa történet, de a való világban sajnos nem igazán tapasztalom ennek működését. Ezek a kiss vicces slendrián emberek később a munka világában is jól elboldogulnak, sajnos mindig akad főnök, aki vevő a hasbaakasztós sztorijukra, főleg ha ő maga sem szakmai alapon került a vezetői székbe. Elég ha csak az elmúlt évek botrányaira gondolunk, jó néhány vezető politikusról derült ki, hogy a diplomamunkája “másol-beszúr” technikával készült, de még az unió vezetői között is akad olyan, akinek a legmagasabb iskolai végzettsége az általános iskola.
  Azért szívesen várom azokat a személyes tapasztalatokat, ahol a szorgalmas munkát nemcsak még több munkával jutalmazta a főnök, és a szélhámos munkakerülők idővel megkapták méltó büntetésüket.

  Reply
  1. Á. Kati

   Ööööö…, ilyen esetre nem emlékszem…

   Reply
 4. zoltán

  Ha lehetne, most nyomnék egy nagy lájkot!
  Köszönet érte!

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

1 × 2 =