Stroke. Tünetek és megelőzés. Sokszor hallottál már róla. Mégis jó eséllyel valami sötét, ismeretlen, idősekre lesújtó betegség villan be, amihez nem sok közöd van. És valahol igazad van; azért érzed így, mert vagy túl száraz, vagy túl bonyolult az, amit hallasz róla. Leegyszerűsítem: a stroke Téged is érinthet. De a gyerekedet is.

Két fontos kérdés van:
Hogyan előzhetem meg?
Mit tegyek, ha bekövetkezett?
Mindkettőre sok választ hallhattál, de a legtöbbjük túlságosan komplikált. Mit egyél, mit ne egyél, hogyan élj, mit tegyél, ha baj van, és így tovább… Tanácsok tömkelege kering a neten és a médiában, Te meg értetlenül állsz: most akkor mi van? Lélegezni még szabad?
Van, hogy a jó szándék, és van, hogy az üzleti érdek indítja be ezt az információs hasmenést. Ezzel szemben most nagyon röviden elmondom a lényeget a stroke-ról. Miért én? Mert túléltem egyet. Miért Neked? Mert Te is túlélheted.

Ha baj van

Mennyit tudsz most felsorolni a stroke tünetei és felismerésük módszerei közül? Kicsi az esélye, hogy bemagoltad a Mosolyogjon – Beszéljen – Emelje fel a kezét – Öltse ki a nyelvét kombinációt, még ha betűszavakkal könnyebbé is szokták tenni ezt. Én sem jegyeztem meg, pedig stroke túlélőként eléggé érintett vagyok. Ráadásul a tünetek és azok súlyossága egyénenként változó.
Nem is kell megjegyezned. Elég, ha egyetlen dologra figyelsz: az érzésre. Ha látszólag ok nélkül nagyon furcsa rosszullétet tapasztalsz, ami a mozgásodat is befolyásolja (jó eséllyel féloldali koordinációs problémákat okozva), akkor azonnal hívj mentőt!
Ha késel, örökre lebénulsz. Vagy meghalsz. Ilyen egyszerű. Inkább legyen téves riasztás, mint egy nyomorékkal vagy halottal több.

Ha még nincs baj

A megelőzés alapelve szintén nagyon egyszerű, bármennyire is túlbonyolítják sokan. Egyetlen mondatban ennyi: Ha vannak egészségtelen szokásaid, jó eséllyel pályázol a következő áldozat szerepére. Ha nem dohányzol, nem drogozol, nem iszod szét az agyadat, nem mesterséges szeméttel töltöd a gyomrodat, és lelkileg is egyben vagy, akkor jó úton jársz. Ha még sportolsz is, akkor megtettél mindent, hogy köztünk maradj még jó ideig.

Köszönöm, hogy rászántál 2 percet, hogy elolvasd. Szánj rá még 1-et, hogy átfusd még egyszer és megoszd másokkal is. Hátha ez a 3 perc megér egy életet. 

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Néha úgy tűnik, hogy az emberiség kezd elembertelenedni. Úgy tűnik,
Tovább
A legtöbben nem is akarnak. Vagy azért, mert ragaszkodnak a
Tovább
Szeretjük a biztonságot. Annyira, hogy görcsösen ragaszkodunk hozzá még akkor
Tovább
„Imádlak! Örökké szeretni foglak!” – mondja túlcsorduló érzelmektől fűtve az
Tovább
Mint henger árnya: a vászonra vetített téglalap; Vagy a bűvész
Tovább
Vannak dolgok, amiket nem lehet megbocsátani. Legalábbis így érzed, amikor
Tovább

2 Comments

  1. Köszi! 🙂 Igen, mindketten szerencsések (is, meg elég makacsok is:) ) voltunk, és felépültünk maradandó károsodás nélkül. Sajnos sokaknak nem sikerül. Ezért is tudunk sokat segíteni másoknak a megelőzésben, vagy épp a felépülésben. Örülök, hogy ilyen jól kijöttél belőle.:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük