Esélyek. Mindig arról beszélünk, mennyi esélyünk van. Vagy mennyi esélye van egy esemény bekövetkezésének. Tudni szeretnénk, mi lesz, mire számítsunk, hogyan tovább. Sokszor racionálisnak tűnik, hogy ezt tegyük, de csak nagyon ritkán tesszük jogosan. Az élet nem statisztika. Aminek nincs esélye, bekövetkezik. És amit biztosnak veszünk, egy pillanat alatt válhat semmivé.

Könnyen tönkretehetjük egy ember életét azokkal a koncepciókkal, melyeket gyermekkorában belé nevelünk. De ugyanígy könnyen tehetjük csodálatossá egy kisgyerek életét és adhatunk neki olyan kezdő impulzust, mely egész életében szárnyalásra ösztönzi. Egy valamit soha ne tegyünk: ne beszéljünk esélyekről.
Akik rendszeresen olvassák az írásaimat, tudják, hogy a Mindennapi Motiváció sorozatban olyan emberek inspiráló történeteit osztom meg, akik bebizonyították, hogy az esélyek nem számítanak. Ők azok, akik saját életükkel támasztják alá Muhammad Ali szavait: „A lehetetlen nem tény, hanem vélemény.”
1976-ban megszületett egy kislány, akinek születési rendellenesség következtében nem voltak szárkapocscsontjai. A szülész orvos azt mondta, soha életében nem fog tudni járni, tolószékben fog élni. Egy éves volt, amikor mindkét lábát a térdei alatt amputálták.
A kislány nemcsak járni tanult meg protézissel, hanem 20 évesen Atlantában részt vett a paralimpián síkfutásban és távolugrásban is. Két évvel később pedig három világcsúcsot állított fel. Emellett színésznő, sikeres és igen szép modell, valamint a művégtag fejlesztések egyik nagy előremozdítója. A kislányt, aki szembement az esélyekkel és sikeres nővé vált, Aimee Mullinsnak hívják. 2009-ben a méltán elismert TED konferenciasorozat szervezőitől is meghívást kapott, és az egyik legnépszerűbb, legtöbbször megtekintett előadást tartotta „A hátrányos helyzetből adódó lehetőségek” címmel. Íme az előadás, nagyon ajánlom azoknak, akik úgy érzik, hátrányos helyzetben vannak. És azoknak is, akik úgy gondolják, bárki más abban van.
(a videosávban magyar nyelvű felirat is bekapcsolható)

Mielőtt bármire azt mondod, nincs esély, mindig jusson eszedbe Aimee Mullins. És ahelyett, hogy magadat, vagy bárki mást hátrányos helyzetűnek könyvelnél el, inkább keresd meg, hogyan használható fel ez a „hátrányos helyzet” arra, hogy valami csodálatos dolgot elérj. Mindenben ott a lehetőség. Merd meglátni azt és álmodj nagyot!
“A hátrányos helyzet csak egy változás, amihez még nem alkalmazkodtunk.”
Aimee Mullins

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

A napokban olvastam ezt a rövid történetet. Korábban már megosztottam
Tovább
Kétely és szorongás. Ennyi marad mindössze, amikor elakadsz az út
Tovább
Az élet néha kissé groteszk humorral emlékeztet arra, hogy mik
Tovább
Tudom, ez sokaknak fájni fog. De fájdalom nélkül ritkán vagyunk
Tovább
Könnyű elhinni a mai világról, hogy önző, aljas, egymáson keresztülgázoló
Tovább
Sokan mondják, hogy embertelen világban élünk. Hiányzik a törődés, a
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük