A sport mindig is fontos része volt az életemnek, ezért a Mindennapi Motiváció sorozatban is többször hoztam sporthoz kapcsolódó példát. A tragikus balesetet szenvedett sífutónő és a jógának köszönhetően felépült hadirokkant története után most ismét a sport kerül a középpontba.


1992. augusztus 3, Barcelona. Nyolcan a világ legjobb futói közül a 400 méteres síkfutás olimpiai elődöntőjéhez készülődnek. Közöttük van egy férfi, akit sokan az olimpiai bajnoki cím legesélyesebbjének tartanak. Ő Derek Redmond. Karrierje csúcspontján, jó formában áll a rajthoz. Az első futamon a legjobb időeredménnyel jutott tovább, majd saját negyeddöntőjét is megnyerte, így nagyon jók az esélyei. A startpisztoly eldördül és megkezdődik a sprint. Nagyjából 150 méternél azonban történik valami. Derek Redmond hirtelen megáll és fájdalmában a földre rogy. Elszakadt a combhajlító izma.
Aki sportolt valaha nagy intenzitással (pl. futó, ugró, vagy küzdősport irányzatban), az pontosan tudja, hogy a combhajlító izom esetében már egy komolyabb húzódás is igen fájdalmas tud lenni és nagyon lassan gyógyul. Az izomszakadás pedig nemcsak egy versenyszereplést érint, hanem akár egy élsportoló teljes karrierjét is derékba törheti.
Derek_Redmond_1
Derek_Redmond_2
Derek_Redmond_3
Míg a többiek befejezték a versenyt, Derek Redmondhoz megérkezett a hordágy, hogy levigyék a pályáról. Ekkor azonban valami egészen váratlan dolog történt: Derek elküldte az ápolókat. Az olimpiai álom szertefoszlott, de a verseny még nem ért véget. A folytatást nézzétek meg az alábbi video-n.

65000 néző egy emberként felállva tapsolt és biztatta a fájdalmaival és álmai elvesztésével küszködő sprintert, aki elhatározta, nem adja fel. A verseny előtt rengetegen vártak tőle győzelmet, de ennél sokkal többet kaptak. Az átlagember számára elérhetetlen, csodált élsportolóban hirtelen meglátták az embert. Az embert, aki egy közülük, és aki ugyanolyan sebezhető, mint ők. Derek Redmond számára már nem az olimpiai arany volt a tét, hanem annál jóval több. Bebizonyította, hogy addig nem veszítettél, míg nem adod fel.
„Senki sem születik győztesnek vagy vesztesnek. A gondolkodása teszi azzá.”
Lou Holtz

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Mi lenne, ha nem minősítenél?
Van egy betegség, amely nemcsak a vele járó szövődmények miatt
Tovább
Nem hülye vagyok, csak introvertált
Vannak ezek a furcsa emberek, tudod. Akikkel szinte senki nem
Tovább
Ne reméld… Döntsd el!
Remélem, sikerülni fog… Remélem, én is boldog leszek… Túl sokszor
Tovább
Az adós apa okos lánya – avagy hogyan ne válj a körülményeid áldozatává
Életünk során gyakran előfordul, hogy más emberek vagy külső körülmények
Tovább
Ne ülj már le! – 15 dolog, ami hasznosabb a TV-zésnél
Napi két-három-négy óra. Mennyi hasznos és valóban szórakoztató dolgot lehet(ne)
Tovább
A fogaskerék tragédiája
Vannak a jól működő gépezetek. Minden fogaskerék végzi a dolgát.
Tovább

2 Comments

  1. De jó, hogy észrevetted, köszi szépen! 🙂 Dehogy törlöm ki a kommentet, pont erről szól az oldal (és az élet is), hogy egymást segítsük. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük