Mindennapi Motiváció – A ghánai tanár, akit semmi nem állíthat meg a tudás átadásában

Írta: | 2018-03-23
Vannak olyan emberek, akik hisznek benne, hogy meg tudják változtatni a világot. Sokan őrültnek tartják őket. Mások elkötelezettnek. Számukra azonban teljesen mindegy, hogy ki milyen címkét ragaszt éppen rájuk, mert nem ettől függ az, hogy merre haladnak az életükben. Ők egyszerűen hisznek valamiben, és ez a hitük olyan erős, hogy legfeljebb csak hátráltatni lehet őket, megállítani nem.
Pedig vannak köztük olyanok is, akiknek a körülményei finoman szólva sem ideálisak. Olyanok, akik nap mint nap meghívják a csatáikat azért, hogy előbbre jussanak, és bármilyen apró lépésnek is tűnik az, amit éppen tesznek, kitartóan folytatják az útjukat.
Ilyen ember Richard Appiah Akoto is. A fiatal tanár egy ghánai kisvárosban tanít számítástechnikát gyerekeknek, és teszi ezt úgy, hogy az iskola egyetlen számítógépe már jó ideje tönkrement. Richard azonban nem keseredett el, és nem is kezdett el másokra mutogatni, hanem egyszerűen csak végigvitte azt, amit a fejébe vett.
Úgy döntött, hogy ha már számítógép nincs, akkor krétával felrajzolja a táblára a Word program teljes felületét, és az ábrája segítségével ismerteti meg a gyerekeket a számítógépes szövegszerkesztés alapjaival.
A lelkes tanár nem először használta kreativitását és kitartását annak érdekében, hogy tudását átadhassa a gyerekeknek, de ennek a legutóbbi akciójának híre rengeteg emberhez eljutott – köztük olyanokhoz is, akik azonnal felajánlották a segítségüket.
A facebook-on futótűzként elterjedt képeinek hatására a Microsoft egyből meghívta Richardot az éves nagy továbbképzésére Szingapúrba. A fiatal ghánai tanár számára nemcsak a fejlődési lehetőség adott nagy élményt, hanem az is, hogy életében először utazott külföldre.
A cégtől egy teljesen felszerelt számítógépes labor kialakítására is ígéretet kapott az iskola, és más támogatók is felajánlották a segítségüket: asztali számítógépek, valamint egy laptopot is érkezett hozzájuk néhány nap alatt. Úgy tűnik, tartós változás indult meg.
Vannak, akik fejükbe vették, hogy megváltoztatják a világot. Kitartóan lépkednek előre minden akadály ellenére, mert hisznek benne, hogy minden egyes lépés számít. Kezdetben sokan őrültnek nézik őket, aztán egyre többen csatlakoznak hozzájuk – és épp ezért tudják valóban megváltoztatni a világot.

Ha Te is hiszel az apró lépések és a jótett erejében, akkor csatlakozz azokhoz, akik már jelentkeztek a hamarosan induló 21 napos kihívásra. Itt találod a részleteket, és jelentkezni is itt tudsz: Érdekel, megnézem! Tegyük együtt egy picit szebbé a világot! 🙂
Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Kérlek, segíts eljuttatni hozzájuk is.
Ha személyes segítségre vagy új impulzusokra van szükséged, várlak szeretettel a személyes tanácsadásomon.
Kocsis Gábor mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Használd fel oldal létrehozója és írója. Saját tapasztalataira építve próbál inspirálni és segíteni másokat is, megmutatva, hogy minden tapasztalatot fel tudunk használni önmagunk fejlesztésére, életünk és környezetünk jobbá tételére.

  Együtt többet tehetünk!

  Ha Te is így gondolod, csatlakozz azokhoz, akik értesülnek az új írásaimról és előadásaimról.

  Én sem szeretem a levélszemetet, tőlem sem fogsz kapni.

  Még több inspiráció:

  Ami még érdekelhet:

3 gondolat ehhez az íráshoz: “Mindennapi Motiváció – A ghánai tanár, akit semmi nem állíthat meg a tudás átadásában

 1. dr. Halász Mariann

  Kedves Gábor, nem világos, hogy melyik napra szervezed a beszélgetős találkozót, és az sem, hogy pontosan melyik napon lenne az Ürömi Állatmenhely meglátogatása. Mi hárman mennénk, a támogatást hétfőn postára adom.
  Ápr. közepétől számított 21 nap – tág fogalom. Pontosan mikorra írhatom be a programot???

  Reply
 2. Zoltanov

  Szuper, én magam is azonnal vennék ennek a tanárnak egy laptopot és egy projektort amivel kiválóan tudna instrumentálni! 🙂 jó volna egy app, ahol kifejezetten ilyen vészkiáltásokat lehetne leadni és ahol a diákok avagy az egyetértők ezt aláírásaikkal hitelesíteni tudnák a visszaélések elkerülése érdekében. Biztos vagyok benne, hogy havonta választanék egy ilyen segélykérőt akinek megkonnyithetném az életét-előre segíthetném a kitűzött útján! A kritérium persze az, hogy az illető ne egy semmittevő ember legyen aki szájtátva várja a sultgalambot a szájába hullani, hanem mint ez a srác aki lelkesen tör előre a jelenleg rendelkezésre álló eszközeivel (tábla-kréta)
  A felhívást megnyitottam, szívesen részt vennék, ha már eddig nem, csak ezért nem fogok regisztrálni a facebookra. Más út is van?

  Baráti üdvözlettel Zoli

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

egy + 18 =