Vannak olyan emberek, akik hisznek benne, hogy meg tudják változtatni a világot. Sokan őrültnek tartják őket. Mások elkötelezettnek. Számukra azonban teljesen mindegy, hogy ki milyen címkét ragaszt éppen rájuk, mert nem ettől függ az, hogy merre haladnak az életükben. Ők egyszerűen hisznek valamiben, és ez a hitük olyan erős, hogy legfeljebb csak hátráltatni lehet őket, megállítani nem.
Pedig vannak köztük olyanok is, akiknek a körülményei finoman szólva sem ideálisak. Olyanok, akik nap mint nap meghívják a csatáikat azért, hogy előbbre jussanak, és bármilyen apró lépésnek is tűnik az, amit éppen tesznek, kitartóan folytatják az útjukat.
Ilyen ember Richard Appiah Akoto is. A fiatal tanár egy ghánai kisvárosban tanít számítástechnikát gyerekeknek, és teszi ezt úgy, hogy az iskola egyetlen számítógépe már jó ideje tönkrement. Richard azonban nem keseredett el, és nem is kezdett el másokra mutogatni, hanem egyszerűen csak végigvitte azt, amit a fejébe vett.
Úgy döntött, hogy ha már számítógép nincs, akkor krétával felrajzolja a táblára a Word program teljes felületét, és az ábrája segítségével ismerteti meg a gyerekeket a számítógépes szövegszerkesztés alapjaival.
A lelkes tanár nem először használta kreativitását és kitartását annak érdekében, hogy tudását átadhassa a gyerekeknek, de ennek a legutóbbi akciójának híre rengeteg emberhez eljutott – köztük olyanokhoz is, akik azonnal felajánlották a segítségüket.
A facebook-on futótűzként elterjedt képeinek hatására a Microsoft egyből meghívta Richardot az éves nagy továbbképzésére Szingapúrba. A fiatal ghánai tanár számára nemcsak a fejlődési lehetőség adott nagy élményt, hanem az is, hogy életében először utazott külföldre.
A cégtől egy teljesen felszerelt számítógépes labor kialakítására is ígéretet kapott az iskola, és más támogatók is felajánlották a segítségüket: asztali számítógépek, valamint egy laptop is érkezett hozzájuk néhány nap alatt. Úgy tűnik, tartós változás indult meg.
Vannak, akik fejükbe vették, hogy megváltoztatják a világot. Kitartóan lépkednek előre minden akadály ellenére, mert hisznek benne, hogy minden egyes lépés számít. Kezdetben sokan őrültnek nézik őket, aztán egyre többen csatlakoznak hozzájuk – és épp ezért tudják valóban megváltoztatni a világot.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Sokszor mondják egy-egy gyerekre, hogy rossz. Gyengén teljesít, rendetlen, fegyelmezetlen,
Tovább
Nincsen reális képed. Amikor nézed a sok kudarcba fulladt próbálkozást
Tovább
„Biztos vagyok abban, hogy szeret… de akkor miért bánik így
Tovább
Vannak ezek a furcsa emberek, tudod. Akikkel szinte senki nem
Tovább
Mindannyian elszenvedünk különböző nagyságú és intenzitású sérelmeket. Vannak, akiknek több
Tovább
A villamos elindul. Ahogy az ajtótól valamivel beljebb eső részen
Tovább

3 Comments

  1. Zoltanov

    Szuper, én magam is azonnal vennék ennek a tanárnak egy laptopot és egy projektort amivel kiválóan tudna instrumentálni! 🙂 jó volna egy app, ahol kifejezetten ilyen vészkiáltásokat lehetne leadni és ahol a diákok avagy az egyetértők ezt aláírásaikkal hitelesíteni tudnák a visszaélések elkerülése érdekében. Biztos vagyok benne, hogy havonta választanék egy ilyen segélykérőt akinek megkonnyithetném az életét-előre segíthetném a kitűzött útján! A kritérium persze az, hogy az illető ne egy semmittevő ember legyen aki szájtátva várja a sultgalambot a szájába hullani, hanem mint ez a srác aki lelkesen tör előre a jelenleg rendelkezésre álló eszközeivel (tábla-kréta)
    A felhívást megnyitottam, szívesen részt vennék, ha már eddig nem, csak ezért nem fogok regisztrálni a facebookra. Más út is van?

    Baráti üdvözlettel Zoli

  2. Kedves Gábor, nem világos, hogy melyik napra szervezed a beszélgetős találkozót, és az sem, hogy pontosan melyik napon lenne az Ürömi Állatmenhely meglátogatása. Mi hárman mennénk, a támogatást hétfőn postára adom.
    Ápr. közepétől számított 21 nap – tág fogalom. Pontosan mikorra írhatom be a programot???

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük