Mi hiányzik az életedből? Több pénz, több hatalom, több lehetőség, több elismerés? Egy tanmese következik, ami talán segít végiggondolni mindezt.
*****
Élt egyszer egy kőfaragó, aki nagyon elégedetlen volt az életével. Folyton csak panaszkodott és azt kívánta, bárcsak gazdagabb és befolyásosabb ember lehetne. Egy napon munkába menet egy gazdag kereskedő birtoka előtt haladt el. A nyitott kapun bepillantva a szeme elé tárult az az elképesztő gazdagság, amiben a kereskedő élte mindennapjait. Fontos vendégek váltották egymást, a díszes épület pedig tele volt a felhalmozott értéktárgyakkal.
„Mennyi pénze és hatalma van!” – hüledezett a kőfaragó – „Bárcsak én is ilyen befolyásos kereskedő lehetnék…”
kofarago
Ekkor valami egészen hihetetlen dolog történt: a kőfaragó hirtelen gazdag kereskedővé változott. Elégedetten nézett körül birtokán, vette számba mérhetetlen vagyonát, és felsőbbrendű biccentéssel üdvözölte befolyásos vendégeit. Boldogsága azonban rövid életű volt: egy díszes hintó érkezett katonai kísérettel, trombitaszóval, és olyan felhajtással, amit a kereskedő még soha életében nem látott.
„Mégis ki lehet hatalmasabb nálam?” – mormogta magában elképedve.
Nagy úr érkezett. Olyan nemes, aki előtt mindenkinek fejet kell hajtania, bármilyen gazdag ember is legyen. A kereskedő irigykedve nézte az uraságot, és arról áhítozott, bárcsak ő maga is ilyen hatalmas lehetne. És láss csodát: a gazdag kereskedő hirtelen az ország legbefolyásosabb uraságává változott! Büszkén járta a vidéket, nézett le a körülötte hajlongó emberekre, és elégedetten állapította meg, hogy nincs senki, akinek nagyobb hatalma lenne nála.
Ekkor azonban elkezdte egyre kellemetlenebbül érezni magát. A nyári Nap az uraság hatalmával mit sem törődve tűzött, és a hintóban kezdett egyre elviselhetetlenebbé válni a hőség. Csodálattal nézett fel az égen tündöklő Napra, aminek minden fölött hatalma van.
„Bárcsak én lehetnék a Nap!” – sóhajtozott az uraság, és amint ezt kimondta, valóban azzá is vált. Büszkén sütött le az emberekre, a fákra, a hegyekre, és hatalmának minden pillanatát kiélvezte. Ekkor azonban váratlanul egy sötét felhő úszott be elé, megakadályozva, hogy fénye zavartalanul ragyoghasson. „Ez a viharfelhő még nálam is hatalmasabb!” – döbbent meg a Nap – „Bárcsak én is viharfelhő lehetnék!”
És talán már nem is meglepő, hogy kívánsága azonnal teljesült: viharfelhővé változott, s az égen büszkén elterülve élvezte újonnan szerzett hatalmát. Egészen addig, mígnem valami egyszerűen csak odébb lökte. „Ez nem lehet! Mi az, ami még nálam is hatalmasabb, és így képes odébb taszítani, amikor csak akar?” – csattant fel döbbent felháborodással. A szél volt az. „A szél szabadon járja az eget, és úgy játszik a felhőkkel, ahogy csak akar. Én is szél akarok lenni!”
Kívánsága pedig ismét teljesült. Szélként már nincs előtte semmiféle akadály, minden hatalom az övé – gondolta egészen addig, míg szabad szárnyalását valami egy pillanat alatt meg nem állította. Egy sziklafalba ütközött. Egyre keményebben, egyre gyötrelmesebben küzdött, hogy minden erejét összeszedve elsodorja útjából a makacs sziklát – de nem ment. „A szikla még nálam is hatalmasabb!” – vette tudomásul irigykedve – „Bárcsak én magam is kőszikla lehetnék!”
És ahogy immár kősziklaként büszkén állta a nap tűző sugarait és a szél fölöslegesen erőlködő fuvallatait, egyszer csak valami kopogást hallott a mélyből, és érezte, hogy ő maga is változásnak indul. „Hogy lehet ez? Mi lehet képes megváltoztatni engem? Mi lehet még nálam is hatalmasabb?”
És ahogy döbbenten lenézett, lábainál egy kőfaragót pillantott meg, amint szorgalmasan véste a sziklafalat.
*****
Mi hiányzik az életedből? Tényleg többre van szükséged, vagy lehet, hogy csak másra? Lehet, hogy a legnagyobb probléma az életedben pont a saját hozzáállásod?

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Van olyan álmod, amit a körülményeid miatt nem tudsz megvalósítani?
Tovább
Szeretjük várni a csodát. Szeretjük átadni saját életünk irányítását egy
Tovább
Baj van a világgal. Ezt mindenki tudja. Pontosabban: mindenki így
Tovább
Vannak olyan dolgok, amelyekkel kapcsolatban előszeretettel gyártunk hazugságokat. Mások számára
Tovább
A legtöbb ember számára a jól működő párkapcsolat mindössze egy
Tovább
Sokan azt hiszik, bátornak lenni azt jelenti, nincsenek félelmeid. Azok
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük