Birtoklás nélküli csodálat. A legtöbb ember számára idegen fogalom. A csodálat eleinte még menni szokott (hiszen ami új, az kiválthat csodálatot), aztán lassan elkopik – míg a birtoklási vágy végig megmarad.

Így pusztítjuk le a környezetünket. Így romboljuk szét emberi kapcsolatainkat. Így tesszük tönkre önmagunkat.

Mert mi mindent birtokolni akarunk. A férj a feleséget, és fordítva. Követelőzve, érzelmi zsarolást alkalmazva vagy ordítva. “Nehogy már úgy legyen, ahogy Te akarod, mert akkor mi lesz az én akaratommal? Inkább rendelkezem a Tiéd fölött is.”

És birtokolni akarjuk a környezetünket is. Letépjük a virágot, hogy otthon még pár óráig csodálhassuk a halottat, hiszen a dohányzóasztalon olyan jól mutat. Lecsapjuk a méhet, ha útban van, mert hogy képzeli, hogy az emberiség kipusztulását megakadályozó munkájával megzavar a délutáni sziesztában? Eldobjuk a műanyag palackot a következő sarkon, hiszen van még hová dobni – az unokáinknak pardon.

Birtokolni akarjuk az igazságot is. Képesek vagyunk elhinni, hogy az mindig nálunk van, bármit is mondjon a másik. Ezért a legtöbb ember nem is párbeszédre, hanem csak megerősítésre vágyik. Ha pedig nem ezt kapja a másiktól, akkor marad az önsajnálat vagy az erőszak.

Birtoklás nélküli csodálat. Nem ez épült be a kultúránkba. És nem is ez tűnik a kényelmes útnak. Pedig ha úgy szemlélsz valakit vagy valamit, hogy nem akarod megerőszakolni, nem akarod kisajátítani, nem akarod megváltoztatni, akkor megtapasztalod, mit jelent a világgal harmóniában élni.

Lordnak ösztönösen megy ez. Talán mert nem gondolja magát mindenkinél bölcsebbnek. És talán éppen ezért bölcsebb.

Rengeteget tanulok tőle. Letisztult bölcsességét nem könnyű átadni szavakkal, de “Beszélgetések a Kutyámmal” című könyvemben megkíséreltem.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Valami hiányzik. Régóta keresed, hogy mi az – mitől leszel
Tovább
Minden kornak megvan a maga tragédiája. A miénk elég abszurdra
Tovább
Lehet, hogy ezt az egész élet nevű dolgot mindeddig rosszul
Tovább
Belépek a Facebook fiókomba, és felugrik egy kép. Rögtön az
Tovább
Azt hiszed, nehéz. Azt hiszed, hogy a legnehezebb dolog, amivel
Tovább
Elgondolkodtató, hány olyan ember él köztünk, aki sokkal több annál,
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük