Birtoklás nélküli csodálat. A legtöbb ember számára idegen fogalom. A csodálat eleinte még menni szokott (hiszen ami új, az kiválthat csodálatot), aztán lassan elkopik – míg a birtoklási vágy végig megmarad.

Így pusztítjuk le a környezetünket. Így romboljuk szét emberi kapcsolatainkat. Így tesszük tönkre önmagunkat.

Mert mi mindent birtokolni akarunk. A férj a feleséget, és fordítva. Követelőzve, érzelmi zsarolást alkalmazva vagy ordítva. “Nehogy már úgy legyen, ahogy Te akarod, mert akkor mi lesz az én akaratommal? Inkább rendelkezem a Tiéd fölött is.”

És birtokolni akarjuk a környezetünket is. Letépjük a virágot, hogy otthon még pár óráig csodálhassuk a halottat, hiszen a dohányzóasztalon olyan jól mutat. Lecsapjuk a méhet, ha útban van, mert hogy képzeli, hogy az emberiség kipusztulását megakadályozó munkájával megzavar a délutáni sziesztában? Eldobjuk a műanyag palackot a következő sarkon, hiszen van még hová dobni – az unokáinknak pardon.

Birtokolni akarjuk az igazságot is. Képesek vagyunk elhinni, hogy az mindig nálunk van, bármit is mondjon a másik. Ezért a legtöbb ember nem is párbeszédre, hanem csak megerősítésre vágyik. Ha pedig nem ezt kapja a másiktól, akkor marad az önsajnálat vagy az erőszak.

Birtoklás nélküli csodálat. Nem ez épült be a kultúránkba. És nem is ez tűnik a kényelmes útnak. Pedig ha úgy szemlélsz valakit vagy valamit, hogy nem akarod megerőszakolni, nem akarod kisajátítani, nem akarod megváltoztatni, akkor megtapasztalod, mit jelent a világgal harmóniában élni.

Lordnak ösztönösen megy ez. Talán mert nem gondolja magát mindenkinél bölcsebbnek. És talán éppen ezért bölcsebb.

Rengeteget tanulok tőle. Letisztult bölcsességét nem könnyű átadni szavakkal, de “Beszélgetések a Kutyámmal” című könyvemben megkíséreltem.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Nem, nem ő az. Nem az, aki hazug eszméket hangoztat.
Tovább
Sokakban él téves kép a pszichopatákról. Egyfajta pejoratív jelzőként használják
Tovább
Van, hogy kilátástalannak tűnő helyzetbe kerülsz az életed során. Van,
Tovább
Gondolj egy pillanatra azokra az emberekre, akiket őszintén szeretsz. Te
Tovább
Vannak emberek, akik tisztában vannak vele, hogy mi lehetséges, és
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük