Tökéletes. Vajon mit jelent ez a fogalom? Azt, amit a reklámok és a média sugároz felénk? Legyen tökéletes hajad, induljon tökéletesen a napod, vedd meg a tökéletes termékünket, melytől tökéletesen boldog életed lesz! Természetesen azonnal. Ha mégsem sikerül, akkor vegyél még, mert kevés volt az adag. A tökéletesség vágya az egyik legfőbb oka a kudarcnak. Mert amíg azon görcsölsz, hogy tökéletes legyél, és amíg tökéletességet vársz el a világtól, addig a valódi értékeket veszni hagyod. Erről szól ez a régi tanmese is.
*****
Egy idős kínai asszonynak volt két cserépedénye, melyeket egy rúd két végére akasztva hordott, amikor vizet hozott a falu melletti pataktól.  Az egyik edényen volt egy repedés, míg a másik teljesen ép volt. Hazafelé a hosszú út alatt a megrepedt cserépedényből folyamatosan szivárgott a víz, így mire hazaért, már csak a fele víz maradt benne, míg a hibátlan edény mindig tele volt.
Így ment ez nap mint nap két teljes évig, s az asszony minden alkalommal csak másfél edény vízzel érkezett haza. Az ép cserépedény nagyon büszke volt saját teljesítményére, szegény megrepedt társa azonban szégyellte magát tökéletlensége miatt. Nyomorultnak és haszontalannak érezte magát, mert csak a fele munkát tudta elvégezni.

Két év folyamatos kudarc után egy napon a hibás cserépedény így szólt a folyónál az asszonyhoz:

„Szörnyen szégyellem magam emiatt a sérülés miatt az oldalamon, amin keresztül folyamatosan szivárog ki a víz, míg te hazafelé tartasz az úton.”

Az idős asszony mosolygott és így szólt:„Észrevetted, hogy a te oldaladon virágok vannak az ösvény mentén, míg a másik edény oldalán nincsenek? Mindig is tudtam a hiányosságodról, ezért virágmagokat szórtam az ösvény mentén a te oldaladra, és minden nap hazafelé tartva te öntözöd őket. Azóta minden nap gyönyörködhetek a virágokban és otthon az asztalt is ezekkel díszítem. Ha nem lennél ilyen, akkor ebben az örömben nem lenne részem nekem és a családomnak.”
*****
Sokan készen várják a tökéletességet, de kevesen vannak, akik a tökéletesedésért küzdenek. Ez a küzdelem nem arról szól, hogy ami rossz, az egy pillanat alatt jóvá váljon, hanem arról, hogy ismerd a képességeidet, ismerd a hibáidat, és próbáld a legtöbbet kihozni belőlük. A világ nem változik egyik napról a másikra. Te sem. Ezért fontos, hogy hosszú útra készülj. Ismerd meg önmagad és tudd, hogy tökéletes sosem leszel. Ne tökéletes akarj lenni, hanem hasznos.Egyre jobb, egyre hasznosabb, önmagad és a környezeted számára.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Játszmák. Tudatosan generált állóháborúk, vagy tudat alatt önmagunknak állított csapdák.
Tovább
Van, hogy kilátástalannak tűnő helyzetbe kerülsz az életed során. Van,
Tovább
A győzelemnek is megvan a maga terhe. Ha elbuksz, az
Tovább
A legtöbb ember nem azért nem valósítja meg az álmait,
Tovább
Tudom, mit érzel. Amíg fiatalabb voltál, sokkal jobban ment minden.
Tovább
És amikor itt a nagy felfordulásnak vége lett, lett egy
Tovább

One Comment

  1. Harsányi Éva

    Kedves Gábor
    Ennek a történetnek van még egy tanulsága. Az, hogy ne ítélkezzünk mások hiányossága miatt, hanem segítsük megtalálni neki, amivel ő is teljes értékűnek érezheti magát. Például a gyerekek nevelésében fontos. Attól, hogy az asszony virágmagot szórt az út mellé, a törött edény is hasznossá vált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük