Mennyit ér a büszkeség? Mennyit ér az a megtanult, idióta, önpusztító minta, hogy el kell játszanunk az erős nőt vagy erős férfit? Hová vezet ez?

Megalkuváshoz? Szorongáshoz? Rákhoz? Összeomláshoz?

Meddig bírja a terhet a lélek? Egyáltalán miért kellene cipelni terheket? Mi értelme az elfojtásnak, a színjátszásnak, a megfelelési vágynak, ha azok, akik miatt teszed, szarnak rá, hogy jól vagy-e.

És azoknak, akiket őszintén érdekel, nekik minek kéne megjátszanod magad? Hogy erősnek gondoljanak? Azt hiszed, csalódnak, ha kiderül, hogy olykor még Te is gyenge vagy? Többet ér az illúzió, mint az őszinte kapcsolat? Inkább legyen szép a ház, még akkor is, ha belül rohad?

Nem gyengeség beszélni arról, ami fáj. Nem gyengeség elmondani, hogy ez most nem megy. Hogy időre van szükséged. Vagy segítségre. Csak a belénk nevelt mérgező minta mondatja velünk azt, hogy ezt nem szabad. De nemhogy szabad, hanem létszükséglet. Erősnek lenni azt is jelenti: felvállalod a gyengeségeidet.

Vagy kifelé, vagy befelé. Ez a két irány létezik. Ha kiengeded a gyengeségedet, ha őszintén kifejezed Önmagadat úgy, ahogy vagy, legfeljebb azokat veszíted el, akik nem Téged szeretnek, csak azt a képet, amit rólad látni akarnak.

De ha befelé fordítod a gyengeségedet, ha önkifejezés helyett elfojtasz, ha megoldáskeresés helyett befelé pusztítasz, akkor sokkal többet veszítesz: az egészségedet, a lelki békédet, az Önmagaddal való kapcsolatodat.

És ha azt elveszíted, semmi másod nem marad.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Út az egészséges önbecsülésig – avagy hogyan húzd meg másokkal szemben a határaidat
A jóérzésű ember örök dilemmája ez: engedjek megint én, vagy
Tovább
Kortragédia
Minden kornak megvan a maga tragédiája. A miénk elég abszurdra
Tovább
Párizstól félni
Mindnyájunknak vannak mélyen gyökerező félelmei. Van, aki attól fél, hogy
Tovább
A boldogság rablógyilkosai
Két ember kapcsolata sokszor nem azért bukik meg, mert egy
Tovább
A történet vége
Hogyan lehet könnyen és gyorsan meghalni? Ezt akarta tudni az
Tovább
Kapcsolati játszmák csapdájában – avagy a langyos húgyban ücsörgés pszichológiája
Vannak dolgok, amikhez görcsösen ragaszkodunk. Szenvedéseink egy része is ilyen.
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük