Vannak, akik többnek képzelik magukat másoknál. Könnyed arroganciával próbálnak mindenkit hülyére venni, és meg vannak győződve róla, hogy még a Nap is értük kel fel. Egészen addig, amíg nem találkoznak valakivel, aki okosabb náluk. Erről szól az a történet, amivel nemrég találkoztam.
*****
Elkezdődött a vizsgaidőszak az egyetemen. Voltak, akik lelkiismeretesen készültek a megmérettetésekre, és voltak, akik a minimális energiabefektetés stratégiáját választva próbáltak átevickélni az egyetemi éveiken. Ez utóbbi csoportba tartozott az a három diák is, akik szentül hitték magukról, hogy roppant kreatívak, és ez bőven elég lesz a diploma megszerzéséhez. Tanulásra ezért nem is pazarolták értékes idejüket.
Annyira lazára vették a dolgot, hogy az egyik legfontosabb szakmai tárgyuk vizsgája előtti este elmentek bulizni egyet, és matt részegen alig találtak haza hajnalban. Puska készítésére is tökéletesen alkalmatlan állapotban voltak, ezért az a zseniális ötlet pattant ki a fejükből, hogy a vizsga végére toppanjanak csak be, és azzal a történettel álljanak elő a tanár számára, hogy egy barátjuk esküvőjéről hazafelé jövet defektet kaptak, és mostanra sikerült csak megérkezniük. Össze is koszolták az arcukat és a ruhájukat, hogy még hitelesebb legyen a mese, és tettetett kétségbeeséssel kérték a tanárukat, hogy hadd írják meg a vizsgát egy új időpontban.
A tanár megértően meghallgatta őket, majd felajánlotta nekik, hogy néhány nap múlva megírhatják a vizsgát. A diákok arcukon önelégült vigyorral léptek ki az épületből: sikerült hülyére venniük a tanárt, és még puska készítésére is bőven lesz idejük.
Eljött az ismétlő vizsga ideje, és a három srác „segédletekkel” felszerelkezve foglalta el helyét a tanteremben. A tanár kiosztotta számukra a vizsgalapot, majd arcán szolid mosollyal figyelte a fejleményeket. Mindhárom diák szeme kikerekedett, amikor ránéztek a papírlapra. Ez állt rajta:
Név: ____________
(1 pont)
Melyik kerék lett defektes?
A) Jobb első
B) Bal első
C) Jobb hátsó
D) Bal hátsó
(99 pont)
*****
Az észt és a bölcsességet semmivel nem lehet pótolni. Ego-val főleg nem. Amikor olyan emberrel találkozol, aki ezt mégis megpróbálja, érdemes felidézned magadban ezt a történetet, hogy az ego-huszárt magabiztos nyugalommal ki tudd ábrándítani.
Mert egyszer mindenki a helyére kerül.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Mindent egyszerre! Méghozzá most azonnal! A legtöbben így állnak hozzá
Tovább
Szerencsés helyzetben vagy, ugye tudod? És én is. Olyan helyen
Tovább
Sokan mondják, hogy embertelen világban élünk. Hiányzik a törődés, a
Tovább
Manapság kifejezetten menő dolog spirinek lenni. Minimális energiabefektetéssel el lehet
Tovább
Valaki győzni fog. Valaki megnyeri a versenyt, amiben elindultál. Valaki
Tovább
Tudod. Persze, hogy tudod. Mert tudni érdem. Tudni jó. Tudni
Tovább

9 Comments

 1. Blue roses

  Kedves Kati!
  Csak egyetlen kerdes.
  Mi a gond egy olyan emberrel, aki teljes mertekben ellatja a feladatat egyetemi diploma nelkul is?? Tudtommal a diplomaval nem adnak emberseget, intelligenciat es sok esetben tudast sem.
  Egyebkent egyetertek a meglatasaval.

 2. Kati

  Jópofa történet, de a való világban sajnos nem igazán tapasztalom ennek működését. Ezek a kiss vicces slendrián emberek később a munka világában is jól elboldogulnak, sajnos mindig akad főnök, aki vevő a hasbaakasztós sztorijukra, főleg ha ő maga sem szakmai alapon került a vezetői székbe. Elég ha csak az elmúlt évek botrányaira gondolunk, jó néhány vezető politikusról derült ki, hogy a diplomamunkája “másol-beszúr” technikával készült, de még az unió vezetői között is akad olyan, akinek a legmagasabb iskolai végzettsége az általános iskola.
  Azért szívesen várom azokat a személyes tapasztalatokat, ahol a szorgalmas munkát nemcsak még több munkával jutalmazta a főnök, és a szélhámos munkakerülők idővel megkapták méltó büntetésüket.

 3. Gaálné Nagy Klára

  Eltelhetett még egy kicsi idő addig, de a válaszok összevetéséből következik, hogy ezen a vizsgán nem jött össze!😜

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük