Baj van a világgal. Ezt mindenki tudja. Pontosabban: mindenki így gondolja. Van, aki azért küzd, hogy megváltoztassa a világot. Van, aki beletörődött, és szó nélkül tűr. Sokan azonban a legkényelmesebb megoldást választják és csak panaszkodnak. Mindig van hibás, és már csak statisztikai alapon is úgy gondolják, hogy miért éppen ők lennének azok a több mint 7 milliárd ember közül.
De itt többről van szó, mint statisztika. Ezt pedig úgy hívják: ego. Probléma esetén beindulnak az énvédő mechanizmusaid és menekülsz. A világ problémája a Te problémád is, jól tudod, de a megoldást mégsem ott keresed, ahol esélyed lenne megtalálni.
Egy rövid visszaemlékezés következik, melyet egy idős szúfi bölcs jegyzett fel önéletrajzában.
*****
Amikor fiatal voltam, minden gondolatom akörül forgott, hogy megváltoztassam a világot. Azért imádkoztam hát nap mint nap, hogy legyen elég erőm ahhoz, hogy az egész világot megváltoztassam. Mindenki rosszallóan nézett rám; forradalmár voltam, aki úgy gondolta, átformálja az egész földkerekséget, és rajta minden egyes élőlényt.
napfelkelte_az_urbol
Ahogy teltek az évek, érettebbé vált a gondolkodásom, és rájöttem, hogy az egész világot nem vagyok képes megváltoztatni egymagam. A saját életem kicsúszik a kezemből, miközben én magam még egyetlen életet sem változtattam meg, nemhogy az összeset. Így attól fogva azért könyörögtem, hogy csak a családomat képes legyek megváltoztatni. Az elég lesz!
De ahogy megöregedtem, felismertem azt, hogy a családom megváltoztatása is túl sok nekem egyedül. És egyébként is, ki vagyok én, hogy megváltoztassam őket?! Megértettem, hogy ha meg tudom változtatni önmagamat, akkor már rengeteget tettem. Magamért és a világért is.
De már késő volt, az idő közben elszállt felettem.
*****
Nem kell Neked is életed végéig várnod, hogy bölccsé válj. A bölcsesség – minden tévhit ellenére – nem korfüggő. A bölcsesség egy képesség – azt jelenti, képes vagy szembenézni önmagaddal, és képes vagy tanulni mindenből, ami veled történik.
Íme két fontos dolog, amit megtanultam a saját életem nehézségeinek megoldása közben:
  1. A könnyű úttal vigyáznod kell – gyakran nem vezet sehová.
  2. Ha változást szeretnél, de nem tudod, hol kezdjed, akkor kezdd magadban. Ha pedig tudod, hogy hol kezdd, akkor is kezdd magadban.
Mit teszel ma azért, hogy megváltoztasd a világot?

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Volt egyszer egy fiú, akinek mindene megvolt. Boldog lehetett volna
Tovább
Játsszunk egy asszociációs játékot: én kezdek egy szóval, Te pedig
Tovább
A legtöbben csak kényelmesen tudnak szeretni. Pont annyira, hogy ne
Tovább
Vannak egyértelmű(nek tűnő) dolgok. Sőt, a legtöbb dolog, ami történik
Tovább
Persze, be lehet rúgni az ajtót. Sokan választják ezt az
Tovább
Vannak dolgok, amiket soha nem tanulnánk meg, ha nem lennénk
Tovább

2 Comments

  1. Nagyon jól tetted 😀 Viszont változott általad a világ, még ha számodra nem is volt észrevehető. Kis cseppek vagyunk egy tengerben, de minél több csepp változik, annál jobban változik maga a tenger is. Talán soha nem látjuk meg a világ változását az életünkben, de teljesen egyetértek azzal, amit írtál: ha másnak nem is jó (illetve nem láthatod meg, hogy jó másoknak is), önmagadnak akkor is az. És így már van értelme az életednek. 🙂

  2. artad

    a világot sem tudod megváltoztatni, de ha te elindulsz a változás felé vezető úton és minden nap lépsz egyet előrébb az már jó…lehet, hogy másnak nem, de önmagadnak igen…
    volt idő amikor változtam és az én hozzáállásom jobb lett és más lett, de ettől még a világ nem változik…legalábbis én nem vettem észre….de leszartam… 😀

    pillangó hatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük