Találkozol velük nap mint nap. Ők azok, akik mindig előkerülnek, ha valami komoly célért küzdesz. Ott vannak, hogy letörjenek, hogy bebizonyítsák: esélyed sincs. Van egy kínai közmondás, ami így szól: „Aki azt mondja, lehetetlen megcsinálni, legalább ne zavarja azt, aki csinálja.” De ők úgyis itt lesznek, és úgyis megpróbálnak Téged megállítani. Mert ők tudják…
A kishitű emberek nemcsak önmagukra, hanem másokra is károsak. Saját félelmeiket másokba is igyekeznek betáplálni, nem jutnak előre saját életükben, és próbálnak másokat is visszatartani – így nyerve önigazolást a tehetetlenségükre. Képtelenek változtatni, és az ebből fakadó szenvedéstől úgy próbálnak menekülni, hogy másokat is igyekeznek megakadályozni abban, hogy feléjük emelkedjenek.
Azonban ne legyél ellenszenves az ilyen emberekkel! Segítségre szorulnak, és ha nem is tudsz segíteni nekik, akkor is rengeteget tanulhatsz tőlük. Mert az az igazi erő, ha nem lenézel másokat, hanem megkeresed, mit tanulhatsz tőlük. Nézzük most meg, hogy a kishitű emberek mi mindent tudnak nekünk adni – akaratukon kívül.

facepalm

1. Magabiztosak

A kishitű emberek mindig teljesen biztosak benne, hogy nem fog sikerülni, amivel próbálkozol. Ez nem tárgyalási alap. A fejükben már kezdettől fogva el van könyvelve a kudarc, és ezt nem csak úgy mondják Neked, hanem őszintén hisznek is benne. Határozottan kiállnak a véleményük mellett, vitatkozni fölösleges is velük.
Ez a magabiztosság nem valami ellen, hanem egy konkrét célra fordítva hatalmas erőt jelent. Tanulj a kishitektől és ne legyenek kétségeid! Könyveld el előre, hogy sikerülni fog és haladj előre folyamatosan a célod felé. Ne maradjanak kérdőjelek! És ha egy kishitű ember azt próbálja bizonygatni Neked, hogy nem fog menni, Te csak mosolyogj és dolgozz tovább.

2. Figyelnek és mindent felhasználnak

A kishitű emberek figyelmét nehezen kerüli el bármi is, ami alátámaszthatja az igazukat. Figyelnek a részletekre, keresik a kapaszkodót, amit aztán egyből fel is tudnak használni arra, hogy bebizonyítsák: kudarcra vagy ítélve.
A módszer valóban könnyebben működik negatív irányban, mivel akinek elég nagy a célja, abban biztosan van kétely is. Így egy megrögzött nemet mondó ember a legapróbb negatív érvet is könnyen fel tudja használni arra, hogy elbizonytalanítson a célodban. De ha Te is figyelsz, keresel, és mindent, amit tudsz, felhasználsz a siker érdekében, akkor hamar rájössz, hogy a fegyvertárad sokkal nagyobb, mint gondoltad volna. Találd meg mindig azt a kicsit, ami előbbre visz.

3. Keresik a visszacsatolást

Az életből vett példáknak mindig ereje van. A kishitű embereknek pedig ebben nagyon könnyű a dolguk, mivel rengeteg a hozzájuk hasonló ember, aki hamar feladja. Rengeteg példa van kudarcra. Ha másoknak nem sikerült, nyilván Neked sem fog… Ha mások is így csinálják, Neked is így kell csinálnod… Mert ez a normális.
De Neked nem kell normálisnak lenned. Soha nem a többség eredménye számít, mert a világot soha nem a többség vitte előre, hanem azok az emberek, akik akkor is tovább küzdöttek a céljaikért, amikor senki más nem hitt bennük. De ha visszacsatolásra, pozitív példára van szükséged, azt is találni fogsz.  Sokkal kevesebbet, mint negatív példát, de biztosan találni fogsz. Mert mindig voltak, és mindig is lesznek olyan emberek, akik addig, míg mások csak rázzák a fejüket, mennek tovább és megvalósítják a céljaikat. Meglepően sokat tudsz előre haladni azalatt, míg a többség áll és azon vitatkozik, miért nem lehet előre haladni.

4. Próbálnak hatni másokra

A kishitű ember nem azért ilyen, mert tudatosan ezt választotta, vagy mert jó szórakozás ez számára, hanem azért, mert fél. Fél attól, hogy ő maga többre lenne képes, és fél attól, hogy mások sikere ezt alá fogja támasztani. Ezért mindent megtesz, hogy saját félelmeit kivetítse másokra, és azok jogosságáról meggyőzzön mindenkit maga körül.
És hogy mit tudsz tanulni a kishitű emberektől ilyen téren? Nem, nem kell meggyőznöd mindenkit, hogy győzni fogsz. Sőt, még arról sem, hogy amit csinálsz, annak egyáltalán van értelme. De tudsz értéket adni másoknak azáltal, hogy küzdesz a célodért. Mindig lesznek olyanok, akiknek példát tudsz mutatni, és akik meg fogják látni az értéket abban, amit csinálsz. És azzal, hogy hatsz rájuk, Te is erősebbé és elkötelezettebbé válsz.

5. Összetartanak

Amikor valami ellen kell beszélni, akkor a közösségi szellem hamar erőre kap. Ilyenkor mindig nagy az egyetértés, mert közös a félelem, közös az ellenség. Más pedig most nem számít. Azonban a negatív motivációra épülő szövetségek hamar szétesnek – vagy azért, mert hosszú távon nem sikerül legyőzni az „ellenséget”, vagy épp azért, mert sikerül, és nem marad más összetartó erő.
Azt viszont megtanulhatod a negatív emberektől, hogy ha hozzád hasonló emberekkel veszed magad körül, akkor sokkal könnyebb lesz elérned a célodat. Keress olyanokat, akik hisznek abban, amiben Te is, és akik hozzád hasonlóan keményen küzdenek a céljaikért – legyen az munka, sport, egészséges életmód, család, vagy bármi más. Mindig találni fogsz ilyen embereket.
A szokásoknak nagy ereje van. Ha olyan környezetben vagy, ahol a célodért való küzdés a mindennapok megszokott része, akkor számodra sem lesz kérdés, hogy ezt kell tenned. Vedd magad körül a megfelelő emberekkel!

6. Minden mást kizárnak

Egy kishitű embert általában képtelenség észérvekkel meggyőzni, mivel az ő fejében már nem létezik más lehetőség, csak az ő igazsága. Minden, ami ellent mond a saját elképzelésének, az lepereg róla. Egész egyszerűen azért, mert amit mondasz neki, annak már régóta nincsen táptalaja a fejében.
Ha igazán fontos számodra a célod, akkor Neked is ezt kell tenned. Zárj ki minden más lehetőséget! Ne hagyj teret a félelemnek és a bizonytalanságnak, és csak arra koncentrálj, hogy elérd, amit akarsz. Nincs más opció.

7. Makacsul kitartóak

Egy ember akkor kitartó, ha erős a motivációja. A kishitűek motivációja a félelemre épül. Ez a félelem bennük van folyamatosan, és mivel soha nem mertek szembenézni vele, ezért minden cselekedetüket ez irányítja. Kitartónak lenni komoly érdem – de csak akkor, ha produktív a cselekedeted, amiben kitartó vagy.
Ha nem valami ellen küzdesz, hanem valamiért – valami pozitív célért –, akkor a kitartásod nem félelemre, hanem szeretetre épül. Szereted azt, amit csinálsz, és szereted azt a jövőbeni állapotot, ahova igyekszel eljutni. Így már a kitartásodnak is van értelme. És meglesz az eredménye is, mert a befektetett munka mindig értéket teremt. Kivétel nélkül.
Mindenkitől tudunk tanulni, még azoktól is, akikről soha nem gondolnánk. Legyél figyelmes, fejlődj, és haladj a céljaid felé!
Te mit tanultál meg a kishitűektől?

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

A legtöbb ember azt gondolja magáról, hogy képes őszintén szeretni
Tovább
Az emberek többsége szeret ítélkezni. Teljesen mindegy, hogy hogyan nézel
Tovább
Vannak olyan tragédiák, amiknek a feldolgozása lehetetlennek tűnik. Összeomlasz, semmi
Tovább
Mindannyian tudjuk, mi a helyes. Határozott véleményt formálunk a világ
Tovább
Sokat görcsölünk azon, ha valami nem úgy történik, ahogy szeretnénk
Tovább
Azt hiszed, természetes. Természetes, hogy ott van veled. Természetes, hogy
Tovább

8 Comments

 1. Ezt az utat végig járva,éveken keresztül tettem a dolgom! Hallgatva a belső hangra. Az én vállalkozásomba egyedül csak én hittem,és dolgoztam benne éjjel ,és nappal…szinte mindenkinek voltak sokkal “jobb” ötletei számomra! Hála a kitartásomnak,a belsö motiváciomnak,mára úgy élek és alkotok ahogy én abban hittem! Sőt,az élet ajándékozott meg olyan dolgokkal,amit nem is gondoltam,még én sem! Boldoggá teszi az életem minden pillanatát! …persze most az irigy tekintetek,…de azok sem hatnak már meg! Amikor azt hallom, hogy,”Könnyű neked!” meg, a kételkedö kérdés felém, “Meg lehet belöle élni? ” a válaszom mára számukra egy mosoly! Nekem sokszor az az idézet jut eszembe, hogy …Tegyél Isten felé egy lépést,és Ő tízet tesz feléd! Üdv! Anikó

 2. Kiss Andrea

  Én magam kishitű vagyok, elég régóta tapasztalom magamon… eléggé szenvedek tőle magam, de azért megdöbbentő volt szembesülni vele, hogy ennyire ártó lennék a környezetemre nézve…
  Nem gondolnám, hogy a kishitű emberek törvényszerűen másokat húznak le. Nálam ez nem így működik, ahogy a cikk írja, h én másokra vetítem a kishitűséget. Egyáltalán nem is érzem magam feljogosítva arra, h bárkinek azt mondjam, sugalljam, h neki valami-bármi nem fog sikerülni. Ellenkezőleg: olyankor arra gondolok, de szerencsések azok, akik hisznek önmagukban!
  Pont, h amiatt lettem kishitű, h gyerekkoromban akármit szerettem volna, akár az is előfordult, h egyenesen kiröhögtek, ugyan már, mit akarsz te, nem vagy te arra képes!

 3. Kun Ilona

  Kedves Gábor!

  Hálásan köszönöm, hogy értékes, építő gondolataidat ily módon továbbadod. Mivel nekem nem sok “net”-es kapcsolatom van, inkább “élőben” továbbítom, ami egy-egy esetben aktuális. Sokat tanultam Tőled. Kedves a cím is: Használd fel! – önmagadért és másokért is. Még egyszer köszönet az írásokért, további értékes perceket, órákat, napokat, éveket…stb. kívánok.

 4. Gábor Antalné Rácz fodor

  Nagyon szépen köszönöm,,,minden inspiráló írásod tetszik!Ritka és bölcs gondolatokat osztol meg velunk!Gratulálok neked kedves
  Gabor,,es további sikereket kívánok szeretettel neked! / Ildikó /

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük