Ahogy egyre közeledik a Karácsony, ünnepi hangulat száll meg mindnyájunkat. Ritkán jön spontán ez a folyamat ma már; általában a nagyobb üzletek és áruházak indítják meg a december eleji karácsonyi díszítéssel és a hozzá mellékelt vásárlásra buzdító felhívásokkal. Most 50%-os kedvezménnyel megvásárolhatod a szeretetet és a gondoskodást.

Bekapcsolódik a média is, majd a kisebb üzletek is megpróbálják tartani a lépést. A kirakatok, az út menti fasor és az épületek homlokzatai különféle színekben világítva terjesztik a karácsonyi hangulatot, a vásárok megtelnek élettel, gyerekek szaladgálnak egyik bódétól a másikig, és még ha eddig a nagy rohanásban teljesen a munkádba is merültél, most szép fokozatosan magával ránt az ünnepi légkör. És elkezdesz pánikolni. Kinek mit vegyek? Hogy sűrítem majd be ebbe a néhány napba a takarítást, a vásárlást, a főzést, a díszítést, a karácsonyi üdvözletek írását? Mi legyen a karácsonyi rohanás ütemterve? Hogy jut elég idő a szűk családra és a rokonokra is?

Így kezdődik a szeretet és békesség ünnepére való felkészülés.

Miért ünnepelünk?

Nem fogom dobálni a közhelyeket, hogy miről kellene szólnia a Karácsonynak, és hogy ejnye-bejnye, mindenki szálljon magába picit. Egyrészt úgyis sok helyről hallod ezt, másrészt nem hiszek benne, hogy ez érdemben hat az emberekre. De a fő oka annak, hogy miért nem állok be a sorba, mégis valami más.

Azért nem emlékeztetlek az ünnep fontosságára, mert úgy gondolom, hogy az ünnep maga nem más, mint emlékeztető. Emlékeztető arra, hogy mi a fontos. Hogy jobban figyeljünk egymásra, hogy toleránsabbak legyünk, hogy segítsünk azoknak, akiknek szükségük van rá, hogy többet mosolyogjunk még vadidegen emberekre is, hogy élvezzük a pillanatot, amit megélünk. Hogy éljük, ne csak túléljük az életet. És mindezt ne csak az ünnepek alatt, az év néhány napjának néhány kitüntetett órájában tegyük. Az ünnep emlékeztető. De ne csak az ünnepeken emlékezzünk!

Szokatlan ajándék ötletek

Első lépésként kezdd magaddal az ajándékozást! Még most, Karácsony előtt. Azzal, hogy nem stresszelsz, nem vállalod túl magad, hanem elhatározod már most, hogy élvezni fogod az ünnepek minden percét. Nemcsak azt a “kötelező” néhány órát, amit együtt tölt a család, hanem a készülődést is.

Ami az ajándékvásárlást illeti, íme egy egyszerű tény: gyakorlatilag teljesen mindegy, mennyi pénzt költesz ajándékokra. Az ajándék vagy valódi szükségletet elégít ki, vagy szimbolikus. Ha a szükséglet nem valós, akkor akármilyen sok pénzt költöttél rá, az ajándékod kevesebbet fog érni, mint egy képeslap. Nem, nem azt mondom, hogy ne adj ajándékot a szeretteidnek. Pláne a gyerekeknek fontosak ezek az apróságok. De emlékezz, hogy ezek valóban apróságok ahhoz képest, amit nem tárgyi formában adni tudsz.

Ha a családodban kialakítasz egy olyan belső kultúrát, ahol nem a felhalmozott tárgyak mennyisége és pénzbeli értéke jelenti a törődés mérőszámát, akkor sokkal egyszerűbbé válik az életed. Immunissá válsz a szokásos vásárlási lázra, és sokkal több energiád marad az emberi kapcsolatokra. És amire talán nem gondoltál: nemcsak több energiád, hanem több hajlandóságod is lesz, hogy értékessé tedd az együtt töltött időt. Mert nem hiteted el magaddal, hogy az ajándékvásárlással megtetted a kapcsolatok ápolásához szükséges lépést.

Ha az ajándékok beszerzésével megvagy, az ünnepi készülődés többi részét is próbáld tudatosan megélni. Bármennyire meglepő, a takarítás, a főzés, a díszítés is élvezetessé tehető. Használd ki egy tartalmas beszélgetésre, vagy ha egyedül vagy, hallgass közben valami hasznos hanganyagot. Vagy gondold végig, mit értél el az elmúlt évben, és egy év múlva ilyenkor mi lesz az, amivel többé tetted a saját és környezeted életét. Amikor takarítasz, önmagadban is tudsz takarítani. Amikor főzöl, csempéssz bele valami apró (vagy akár nagy) változtatást. A lényeg, hogy élvezd az egész folyamatot. És ne feledd, hogy nemcsak az ördög rejlik a részletekben, hanem a boldogság is.

„A boldog élet nem más, mint boldog pillanatok sorozata.
De a legtöbben azért nem élnek meg boldog pillanatokat, mert
túlságosan el vannak foglalva azzal, hogy boldog életre leljenek.”
Abraham Hicks

Tegyél róla, hogy valóban szép legyen a Karácsonyod! Ne csak néhány órára akard magadra erőltetni a boldogságot.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

A favágóverseny – avagy a hatékony munka illúziója
Mindenki elfoglalt. Te is rohansz, keményen dolgozol, kimerült vagy, és
Tovább
Az önutálat kultúrájában élünk
Gondolj egy pillanatra azokra az emberekre, akiket őszintén szeretsz. Te
Tovább
Ha aranyra vágysz, sok hordalékot át kell szűrnöd – avagy mit jelent az igaz barátság, és miért olyan ritka
Illúziókat őrizgetünk. Bizalmat adunk olyan embereknek, akik időről időre visszaélnek
Tovább
Magasra dobtad a követ…
Menjünk gyorsan! Minél előbb szerezzünk meg mindent, ami jár! Benne
Tovább
Ezért fáj, ha tükörbe nézel
Tükörbe nézni fájdalmas dolog. Ezért sokan meg is próbálják elsumákolni
Tovább
Mi lenne, ha nem minősítenél?
Van egy betegség, amely nemcsak a vele járó szövődmények miatt
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük