Ingerült visszatámadás vagy sértődött elvonulás. A legtöbb ember ez a két út valamelyikét választja egy veszekedés vagy véleménykülönbség során. Mert a személyére veszi a hallottakat. És mert ezt a két utat tanulta gyermekkora óta.

De mi van akkor, ha teszel egy csavart a dologba? Mi történik akkor, ha a zsigeri reakciódat elkezded tudatos belső munkával megváltoztatni?

Az első kérdés, amit feltehetsz ilyenkor magadnak, így szól: Mi az ő története? Miért viselkedik így, miért mondja ezt, mi vezethetett odáig, amit látok belőle?

A másik kérdés pedig ez lehet: Miért érint ez engem ilyen rosszul? Miért tudott ártani nekem? Miért veszem magamra azt, amit ad, hol van az én gyenge pontom, amit ő most felfedett?

Amikor az ego-t, a sértettséget, az ingerültséget felülírva megpróbálod megérteni Önmagadat és a másik embert, akkor olyan kapuk nyílnak meg emberi kapcsolataidban, amelyek létezéséről eddig talán nem is tudtál.

Lehet, hogy őt is átfordítod egy sokkal kedvesebb hozzáállásra. Lehet, hogy így rövidre tudsz zárni egy elmérgesedett konfliktust. Lehet, hogy eleve ki sem alakul konfliktus köztetek, mert bele sem mész a harcba. Lehet, hogy a munka, amit magadba fektetsz, hatással lesz a másikra.

De ha nem – és most érdemes figyelned, mert ez a leglényegesebb -, tehát ha a másik ember hozzáállása egy picit sem változik a Te változásod hatására, Te akkor is nyersz:

Megőrzöd a lelki békédet. Nem mérgezed meg a napodat (hetedet, hónapodat, éveidet) feszültséggel. Nem cipelsz magaddal tovább fölösleges terhet. Fejlődsz konfliktuskezelésben. És ha az adott embernél nem is, de másoknál bármikor alkalmazhatod a most megtanult módszereidet. És tudod, mindezt soha senki nem fogja tudni elvenni Tőled.

Látod? Amikor nyakon öntenek egy adag trágyával, már nem kell visszadobnod azt. Már hasznosítani tudod még azt is, ami másból csak saját frusztrációja melléktermékeként jött ki.

Ha nyitott rá, akkor az ő jólléte érdekében is. De ha nem, akkor a Tiéd érdekében mindenképpen.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

A villamos elindul. Ahogy az ajtótól valamivel beljebb eső részen
Tovább
Okos emberből nincs hiány. Okoskodóból sincs. A kettőt nem mindig
Tovább
Nem sokat. Legalábbis ezt gondolod, amikor elhagynak, ordítoznak veled vagy
Tovább
Ha két ember szereti egymást, bármire képesek – például arra
Tovább
Az élet olykor nagyon kemény kihívásokat hoz. Van, akinek olyat,
Tovább
Vannak, akik gyakran panaszkodnak. Sajnálják, hogy úgy alakult az életük,
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük