Vannak emberek, akik azért mondanak le az álmaikról, mert már egy kisebb kudarc elvette a kedvüket. Másoknak jóval nagyobb kihívásokkal kell megküzdeniük, és bárki megértené, ha feladnák a harcot, ők mégsem teszik. Ilyen ember Maricel Apatan is.
Mindennapi_Motivacio2000. szeptember 25. A helyszín a fülöp-szigeteki Zamboanga városa. Egy 11 éves kislány tart a kút felé nagybátyjával, hogy vizet hozzanak otthonra. Útközben négy férfival találkoznak, akik kést rántanak, és a kislány nagybátyját arra utasítják, feküdjön a földre. A kislány, Maricel pedig sokkos állapotban végignézi, ahogy szeretett nagybátyját nyakon szúrják, és azonnal életét veszti. Maricel megpróbál elmenekülni, de esélye sincs: a négy férfi – akik egyébként a szomszédai – hamar utoléri, és hiába könyörög az életéért, egy hosszú késsel az ő nyakát is megvágják. Elveszti az eszméletét, majd magához tér, és a szemét kinyitva nem lát mást maga körül, csak egy hatalmas vértócsát és a támadók lábait. Halottnak tetteti magát. Ez az egyetlen esélye.
A négy férfi végül ott hagyja, ő pedig kétségbeesetten sikítozva rohan hazafelé. Sokkos állapotában csak menet közben veszi észre, hogy a támadók mindkét kezét szétvagdalták. Ömlik belőle a vér, útközben többször is elájul, de nem adja fel, és végül eljut hazáig. Amikor édesanyja meglátja, a kétségbeesés, a fájdalom és a rettegés érzése mellett éppen csak marad annyi lélekjelenlétete, hogy kislányának vérző sebeit egyből bekötözze kendőkkel, és a kórházba vigye őt.
Az orvosok nem sok esélyt jósoltak arra, hogy Maricel túléli a támadást. 5 órás műtét következett, a nyakát és a hátát 25 öltéssel varrták össze, mindkét kezét elveszítette, de életben maradt. Másnap volt a születésnapja.
A megpróbáltatások azonban még nem értek véget: amikor végre édesanyjával hazamehetett, kiderült, hogy nincs többé olyan, hogy „haza”. Az otthonukat Maricel támadói kirabolták és felgyújtották – mindenük elveszett.
A kórházi számla kifizetésében és a lakhatásban rokonaik és barátaik segítettek nekik, Maricel pedig eldöntötte, hogy a történtek nem fogják megakadályozni a céljai megvalósításában. Folytatta a tanulmányait, és kiváló eredményeket ért el a testi fogyatékkal élők iskolájában. De a nagy álma még előtte volt: régóta szakács akart lenni.
Ez sokak számára a lehetetlen kategóriájába esik, tekintve azt, hogy Maricel mindkét kezét csuklóból amputálni kellett. Őt viszont kicsit sem érdekelte az, hogy ki mit gondol, vagy mit tart lehetetlennek. Szakács lett. Nem is akármilyen.
Maricel_Apatan_1
Maricel_Apatan_2
Maricel_Apatan_3
Maricel_Apatan_4
Az alábbi videóból én egy szót sem értek, és valószínűleg Te sem fogsz (kivéve, ha beszélsz tagalog nyelven), de vannak dolgok, amikhez a szavak úgyis fölöslegesek. Csak nézz bele a videóba, és az interjú részei között munka közben láthatod ezt a csodálatos fiatal hölgyet. Persze ez nem is igazán munka számára, hanem az életöröm őszinte kifejezése.

Ha legközelebb úgy érzed, hogy valamire nem vagy képes, vagy hogy a Te életed a világod a legszánalmasabb, akkor gondolj arra, hogy ez mind igaz. Egészen addig, amíg úgy nem döntesz, hogy nem lesz többé igaz. Ahogy Maricel megtette, mert a boldog, teljes élet lehetősége sokkal fontosabb volt számára, mint bármilyen valós akadály vagy képzelt kifogás. Ő az életet választotta.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Mindennapi Motiváció – A siket énekesnő, aki nem volt hajlandó feladni az álmait
Nem mindig úgy alakul az életünk, ahogy azt eltervezzük. Van
Tovább
Néhány dolog, amit csak mély érzésű emberek értenek
Tudom, nem divat ma már érzésekről beszélni. Legalábbis egymás között
Tovább
Talán, talán…
Vannak egyértelmű(nek tűnő) dolgok. Sőt, a legtöbb dolog, ami történik
Tovább
Változás
Egy nagyon kedves barátom nemrég azt mondta, hogy meglepődött, amikor
Tovább
Repülj, sas!
A legtöbb ember nem azért veszti el örökre az álmait,
Tovább
Mindennapi Motiváció – Mark Goffeney
Sok olyan embert ismerek, akinek egyik pillanatról a másikra összeomlott
Tovább

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük