Van az őszinteségnek egy látszólag nagy csapdája: eleinte sokkal nehezebbnek tűnik az élet általa. Gondolj csak egy konfliktusra a pároddal, egy eltitkolt ballépésre, vagy egy udvariasságból elhallgatott szükségletedre vagy vágyadra. Olyan helyzetekre, amelyekben a hazugság mentőövet kínált számodra a gyors menekülésre.
Nagyon úgy tűnik, hogy az őszinteség feladása működőképes stratégia. Rövidtávon valóban szokott eredményeket hozni, de vajon hosszútávon is így van? Erről szól az a rövid történet, amivel nemrég találkoztam.
*****
Élt egyszer egy gazda, aki saját kis gazdaságának termékeit árulta a környékbelieknek. Nem volt gazdag, de családjának mindene megvolt, amire szükségük volt. Egy napon a falubéli pék, aki már egy ideje rendszeresen vett tőle vajat, úgy döntött, hogy megméri, vajon tényleg pontosan fél kilót kapott-e a gazdától.
Gyanúja hamar be is igazolódott: valóban nem volt meg a fél kiló, ezért a pék olyan dühös lett, hogy azonnal fel is jelentette a gazdát csalásért.
Eljött a tárgyalás napja, és a bíró az érintettek meghallgatása után megkérdezte a gazdától, hogy megmérte-e pontosan a péknek eladott vaj súlyát.
„Tiszteletre méltó uram, én csak egy egyszerű ember vagyok, nem tudok grammra pontosan mérni, de van egy egyszerű kétkarú mérlegem.” – felelte a gazda.
„És hogyan méri le a vajat, amit adni szokott a péknek?” – kérdezte tovább a bíró.
„Régóta vagyok már a pék vásárlója,” – kezdte el magyarázni a gazda – „és mindig úgy csinálom, hogy felteszem a mérleg egyik serpenyőjébe a tőle vett fél kiló kenyeret, a másik serpenyőbe pedig kimérem neki a vajat. Pontosan ugyanolyan súlyú vajat kap tőlem, mint amilyen súlyú kenyeret ad nekem.”
*****
Ha hosszútávra tervezel egy emberi kapcsolatot, akkor érdemes az őszinteség stratégiáját választanod. Anélkül ugyanis egyetlen tartalmas kapcsolat sem marad működőképes, és csak idő kérdése, hogy a hazugságok következményei felszínre kerüljenek.
Nem kell ehhez hinned sem Istenben, sem Karmában, sem bármilyen spirituális tanításban; elég, ha csak logikusan belegondolsz, mi is történik ilyenkor. A hazug ember által vetített kép ugyanis egyre összeegyeztethetetlenebbé válik a valósággal, mígnem a csaló saját csapdájának áldozatává válik. Pontosan úgy, ahogy a pék az iménti történetben.
De az egyszeri, vagy rövidtávú kapcsolatokban is csak látszólag kifizetődő a hazugság, mert az önmagunkra gyakorolt hosszútávú következményekkel ott is számolnunk kell. Akit az erkölcsi érvek nem győznek meg, azt meggyőzheti saját ego-ja. Van ugyanis az őszinteségnek egy másik nagy előnye is: jelentősen hozzájárul a lelki békéd megőrzéséhez. Mert ahogy George Bernard Shaw nagyszerűen megfogalmazta: „A hazug ember büntetése nem az, hogy nem hisznek neki, hanem az, hogy ő sem tud hinni senki másnak.”
Már csak ezért is jó, ha őszinték vagyunk másokkal – és önmagunkkal. Lehet úgy is nyerni, hogy a másik is nyerjen ezáltal.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Huszonegyedik század. A világ fejlettebb(nek mondott) része. Gondolkodásra képes agyállománnyal
Tovább
Általában két okból szokott egy ember egy másik ember életébe
Tovább
Sokan várják a csodát. Valamit, ami megváltoztatja az életüket. Valamit,
Tovább
Csalóka dolog a lelki terhek cipelése. Nemcsak azért, mert a
Tovább
Vannak tiszta helyzetek. Jellegüket tekintve mocskosak, de számodra tisztán láthatóak.
Tovább

8 Comments

 1. Erika

  Nagyon tetszik ez az iråsod is! Nagyon tanulságos! Jó lenne azok is olvasnåk, akik a saját maguk által kreålt hazug vilågukban élnek!

 2. Mona

  Tapasztalat ,amit kiírtam!Egy nàrcisztikussal èltem 29 èvet.Sajnos tudom miről beszèlek.Minden hazugsàgàt elhiszik.A sajàt csalàdom is.

 3. Kökönyei Anikó

  Kedves Gábor! Nagyon szeretem a. “Határtalan gondolatait”. Számomra is nagyon fontos az igazság, az őszinteség. Mivel e téren magamból indulok ki, még mindig naív vagyok, s elhiszem, amit a másik ember mond.
  Pedig nem mindig kellene.
  Hol van a középút?????

 4. Em

  “ A jó lelkiismeret a legjobb párna” avagy nyugodt szívvel tud aludni az ember, ha tudja, becsületes és őszinte. Köszönöm az emlékeztetőt.

 5. Angéla

  Kedves Gábor! Újra egy nagyszerű írás, gondolat! Valóban minden emberi kapcsolat alapja az őszinteség és a bizalom. Remekül összefoglaltad és a szemléltetted e történeten keresztül. Köszönet minden inspiráló, segítő írásodért, hatalmas segítség számomra!!! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük