Lehet, hogy elhitették veled, hogy amit szeretnél, az lehetetlen. Lehet, hogy annyian mondták, hogy nem fog sikerülni, hogy már Te magad sem hiszel benne. Talán még a hozzád legközelebb állók is lebeszélnek róla.
A békaverseny története tükröt tart a céljaikért küzdők, és az őket visszatartó emberek elé. Amikor ezzel a tanmesével először találkoztam, egyből eszembe jutott, hány olyan embert ismerek, aki azért adta fel az álmait, mert mások lebeszélték róla. Mennyi emberi élet jut vakvágányra, és hányan válnak boldogtalanná a megalkuvás miatt, amit hagytak magukra kényszeríteni…
*****
Történt egyszer, hogy a békák versenyt szerveztek egymás között, melynek célja a környék legmagasabb tornyának megmászása volt. A hír gyorsan elterjedt, így a verseny reggelén nagy tömeg gyűlt össze a toronynál, hogy megnézze a látványos megmérettetést és szurkoljon a békáknak.
Ahogy elindultak a békák a torony megmászására, a tömegből egy-egy mondat hallatszott ki:
„Túl magas ez a torony!”
„ Nem fog menni nekik!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A békák lelkesen haladtak felfelé, de egy-egy közülük hamar feladta, látva a torony elképesztő magasságát. A többiek másztak tovább kitartóan, miközben a nézelődők tömegében egyre többen kezdtek hangot adni a kételyeiknek.
„Ez leküzdhetetlen magasság!”
„Lehetetlen, hogy bármelyikük is feljusson!”
Ahogy a békák egyre feljebb és feljebb jutottak, egyre többen fáradtak el közülük és adták fel a versenyt.  Már csak néhányan haladtak tovább rendületlenül, a tömeg pedig már egy emberként sóhajtozott, hogy ezek a békák túl nagy feladatra vállalkoztak. Egyikük sem fog feljutni a torony tetejére. Az addig lelkesen kitartó békák már maguk sem hitték, hogy képesek rá, és egytől egyig kimerülve, csalódottan adták fel a versenyt.
Egyetlen béka kivételével. Ő rendületlenül haladt tovább és tovább, nem foglalkozva a károgó kishitűek tömegével, egészen addig, míg fel nem jutott a torony legtetejére. A nézelődők tömege teljesen el volt képedve, hogy mégis sikerült neki. Miután a béka megkapta a győzteseknek járó jutalmat, a köré gyűlt tömegből sokan kíváncsian kérdezősködtek, hogyan volt képes erre a hihetetlen teljesítményre. Senki sem képzelte, hogy meg tudja csinálni. Várták a választ, de a győztes béka csak nem felelt semmit, mintha nem is hallotta volna, hogy hozzá beszélnek. Ekkor derült ki, hogy valóban nem is hallotta – ugyanis süket volt.
*****
Mindig lesznek körülötted kishitűek. Mindig sokkal több olyan emberrel fogsz találkozni, aki nem hisz benned, mint olyannal, aki támogat a céljaid elérésében. Van egy kínai közmondás, ami így szól: „Aki azt mondja, lehetetlen megcsinálni, legalább ne zavarja azt, aki csinálja.”
A kishitűek persze soha nem fognak elcsendesedni. Az viszont csak rajtad múlik, hogy meghallod-e a szavaikat és hagyod-e, hogy visszahúzzanak. Nem kell, hogy mindenki higgyen benned. Sokan nem is fognak. Akik maguk nem érnek el semmi jelentős dolgot az életükben, azok azt hiszik – sőt, titkon remélik is –, hogy erre más sem képes. De ha hiszel önmagadban és tovább küzdesz a célodért, akkor nem számít, hányan próbálnak visszarántani.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Neked két kupac szemét, amit az út szélére kidobsz. Két
Tovább
Van az a pont, amikor a változás lehetetlennek tűnik. Talán
Tovább
Veszélyes párosítás. Az ilyen ember újra és újra keresni fog
Tovább
Szeretjük a könnyű utakat. Szeretünk kész megoldásokat kapni, vagy ha
Tovább
Nem teljes lista következik. Az nagyon hosszú lenne. Inkább azokra
Tovább
Néha meghatódom. Még nem annyiszor, ahányszor indokolt lenne, de már
Tovább

3 Comments

  1. Nagyon szívesen Rózsika, örülök, hogy hasznos volt. 🙂 Igen, ha hiszel benne, meg is tudod valósítani, teljesen egyetértek a videóban elhangzott gondolattal. És az a jó ebben, hogy minél többet alkalmazod, annál könnyebben megy majd. 🙂
    Legyen nagyon szép napod! 🙂

  2. Rózsika

    Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem e gondolatot. Tényleg nehéz, azaz inkább rosz olyan emberek mellett élni kik ilyenek, mint a fent említetben. Szerencsére bevonzottam magamnak, egy más nyelven beszélő motiválós nőt. Az egyik videójában azt mondta: ” Hidd el és látni fogod!”, azóta csak ez van előttem, és olykor segít ha valaki próbál lebeszélni valamiröl. Szép napot neked! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük