Tudod, hogyan fogod jobban érezni magad? Tudod, hogyan lesz könnyebb és hatékonyabb a házimunka? Tudod, hogyan leszel vonzóbb, magabiztosabb és boldogabb?
Persze, hogy tudod, hiszen nap mint nap megkapod rá a választ. Mindössze annyit kell tenned, hogy megveszed a kifejezetten számodra kifejlesztett fitnesz eszközt, megveszed a 25 részes késkészletet az 5 féle étel szeleteléséhez, az antibakteriális szappant, a bakteriális joghurtot, a szobai párásítót és a konyhai párátlanítót.
Végre megkaptad a választ, miért nem ment eddig minden olyan könnyen és hatékonyan, mint szeretted volna. Dobd ki a késedet, felejtsd el az eddigi edzéstervet, selejtezd le a gyerekek régi játékait, hiszen, Te is, ők is, mindenki a legjobbat érdemli. Amit most azonnal meg is vásárolhatsz. Ne aggódj, másra nem is lesz szükség a sikerhez, csak a pénzedre… És ha most mégsem sikerülne, akkor kapsz majd megint egy új választ – picit drágábban, de még inkább testre szabottan.
DCF 1.0
De mielőtt kidobnád… van itt valami, amin talán érdemes elgondolkodni mindannyiunknak. Lehet, hogy jó a régi kés, csak nem éles? Lehet, hogy nem több baktériumra van szükséged a joghurtodban, hanem kevesebb szemétre a tányérodon? Lehet, hogy nem a jobb edzőcucc hiányzik, hanem több befektetett munka? Lehet, hogy mindened megvan a sikerhez, csak eddig rosszul álltál hozzá?
A játék kéttényezős. Az egyik Te vagy, aki kifogást keresel arra, miért nem érted még el a célodat. A másik a fogyasztói társadalom véréből táplálkozó kereskedő, aki nemcsak azt hiteti el veled, hogy jogos a kifogásod, hanem azt is, hogy ő fogja megoldani a problémádat.
Nem fogja. És senki más sem fogja. Mert amíg újabb, hatékonyabb módszerek és eszközök felkutatásával töltöd az idődet, addig vannak emberek, akik 80-on túl is fiatalokat megszégyenítő teljesítményre képesek, vagy gumicsizmában vágnak neki az ultramaratonnak – és meg is nyerik. Különleges, furcsa, szerencsés – és még számos más jelzőt aggathatsz rájuk, de a tényen ez nem változtat: ők elérik a céljukat. És mindezt az alapokra építve, mindenféle csodaszer és csodamódszer nélkül teszik.
A tudomány és a technológia fejlődése kétségtelenül rengeteg hasznot (is) hoz az életünkbe, de valamit soha nem lehet kiváltani mással – ezt pedig úgy hívják: erőfeszítés. Ha Te nem teszed oda magad teljes szívvel, akkor nincs az az edzésterv, ami lefogyaszt vagy erősebbé tesz. Ha Te nem hiszel a saját szépségedben, akkor nincs az a kozmetikum, amitől szépnek fogod látni magad. És bármilyen meglepő, de ha Te nem tudsz mosolyt varázsolni a gyereked arcára, akkor nincs az a szuper játék, ami képes megtenni ezt helyetted hosszú távon.
Az élet időnként arcon csap. Nem csak Téged, mindenkit. Ilyenkor ösztönösen keresed a hibást. És ha valaki meggyőz róla, hogy kényelmesen besétálhatsz a célba máshogy, akkor örömmel dobsz el mindent és lépsz az új útra. Ami persze kényelmesebb, mint a régi, még ha általában nem is vezet olyan helyre, ahova érdemes lenne menni. De az elején ezt még úgysem látod, így boldogan megveszed az új hasizom erősítőt, az új késkészletet, az arckrémet, vagy hagyod ott a régi kapcsolatot egy újért.
Aztán ahogy egyre messzebbre jutsz, rájössz, hogy még mindig nem vagy közelebb az eredeti célodhoz. Még mindig csalódások sorozatával kell szembenézned. Miért nem működik az új?  Azért, mert a legtöbb esetben nem a régivel volt a baj. Nem kevés, amid van, hanem rosszul használod. Mielőtt újabb kényelmes utat keresel, élezd meg a késed – szedd össze minden erődet és tedd oda magad, mert senki más nem fogja odatenni magát helyetted, érted. Az igazi lehetőség nem az eszközeidben, hanem benned van.
„Ha az emberek tudnák, milyen keményen dolgoztam azért, hogy mesterré váljak, már nem tűnne számukra ez olyan csodálatosnak.”
Michelangelo Buonarroti

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Az vagy, amit megeszel – szól a mára már közhellyé
Tovább
...arra rá kell adni a kabátot. – mondják bölcsebbnél bölcsebb
Tovább
Csodálatos az ember. Csodálatos, mit képes művelni önmagával. Mind pusztításra,
Tovább
Vannak lehetetlen dolgok. Tudod, amit egyszerűen képtelenség megcsinálni. Biztos vagy
Tovább
A motiváció, vagy annak hiánya minden ember életét érinti, mégis
Tovább
Érezted már úgy, hogy nehéz az életed? Voltál már olyan
Tovább

2 Comments

  1. Köszönöm szépen, Márta! Ez nagyon szép gondolat. 🙂 Amit az idézet és a szavaid számomra jelentenek, az a felelősségvállalás önmagunk életéért. És ez először tényleg rémisztő (és sokan ezért le is élik az egész életüket anélkül, hogy megtennének), viszont aki tovább lép, annak valóban egy csodálatos, felszabadító érzést jelent. A módszered is nagyon tetszik. 🙂 Számomra pszichológiailag is nagyon a helyén van, mert van benne berögzített megerősítés, határozott üzenet és humor is. 🙂

  2. Márta Torják

    “E feladattal téged bíztak meg. Ha te nem tudod hogyan teljesítsd, nem tudja senki. ” – mondta Galadriel Frodonak. Első hallásra elkeserítő lehet, de második hallásra szárnyakat ad. Amikor egy nehéz feladat előtt állok, hangosan ki szoktam mondani, hogy “én viszem a gyűrűt Mordorba”, és olyankor úgy beleélem magam a “küldetésbe”, hogy olyan dolgokra is képes vagyok, amit ezelőtt elképzelni sem szerettem.
    Egyébként nagyon tetszik a blog!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük