Vannak megoldhatatlannak tűnő élethelyzetek. Talán számodra is ismerős: éles konfliktusba kerülsz valakivel, vagy önmagadat emészted valami miatt, és minél többet agyalsz, minél erősebben próbálkozol, annál jobban elmérgesedik a helyzet. Pedig sokszor nem is olyan bonyolult a megoldás, csak egy higgadt fejre és egy kis kreativitásra van szükség. Erről szól az a rövid történet, amivel nemrég találkoztam.
*****
Egy vándor haladt keresztül a sivatagon. Hosszú napok óta menetelt már a tevéjével, mire végre egy oázishoz érkezett. Megitatta az állatot, majd lepihent volna kicsit, ám hirtelen erős hangzavarra lett figyelmes. Ahogy felkapta a fejét, három férfit látott meg a közelben, akik heves veszekedést folytattak egymással.
Egyre több ember gyülekezett körülöttük, de a többségük nem segítő szándékkal érkezett, hanem egyszerűen csak bámészkodni ment oda. A vándor is közelebb lépett hozzájuk, és a veszekedésből kiderült számára, hogy a három férfi egymás testvérei, akik nemrég veszítették el édesapjukat. Nem tudtak megegyezni az örökségükön, apjuk végakaratát ugyanis látszólag lehetetlen volt teljesíteni.
Csak ordítoztak egymással, vádolták egymást, és erőszakosan próbálták a saját igazukat érvényesíteni, ám minden erőlködés hiábavaló volt. A vándor megszólította őket, és megkérdezte, pontosan mi a heves vitájuk tárgya, miért nem tudnak békésen megegyezni.
A testvérek elmondták neki, hogy édesapjuk a halála előtt meghagyta, hogy tevéinek felét a legidősebb fiú kapja meg, harmadát a középső, kilencede pedig a legkisebb testvért illeti. A gond csak az volt, hogy apjuknak összesen 17 tevéje volt, ezért fiai sehogy sem tudtak megegyezni.
A vándor ekkor így szólt hozzájuk: „Van egy javaslatom számotokra. Itt az én tevém, tegyétek hozzá az örökségetekhez. Így lesz 18 tevétek. A fele 9, ennyit kap a legidősebb közületek; a harmada 6, ennyi lesz a középsőé; a kilencede pedig 2, ennyi tevéje lesz a legkisebbnek. Ez összesen 17 darab teve – pontosan annyi, amennyi az örökségetek.  A tizennyolcadik tevét pedig visszaadjátok nekem, így édesapátok akarata is teljesül, Ti is békésen megegyeztek, és én sem veszítek.”
A három testvér örömmel belement az ajánlatba, és áldották idegen segítőjük eszét, amiért ilyen egyszerű és békés megoldást talált számukra. A vándor pedig folytatta útját a sivatagban.
*****
Sokszor teljesen fölöslegesen görcsölünk egy adott helyzeten. Amikor nem megy valami elsőre, akkor az emberek többsége vagy feladja, vagy újra és újra ugyanazt a módszert erőltetve próbálja az akaratát érvényesíteni. Pedig az, hogy valamire most még nincsen megoldásod, nem azt jelenti, hogy soha nem is lesz, hanem csak azt, hogy eddig még nem találtad meg.
Mert aki folytatja a keresést, és az indulatai helyett az agyát szabadítja fel, az mindig talál megoldást – csak idő és kitartás kérdése. És bár eleinte ez tűnik a fárasztóbb útnak, hosszútávon sokkal jobban megéri, mint a környezetünket vagy önmagunkat pusztítani.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Vannak dolgok, amik nagyon mély sebeket okoztak a lelkedben. Átvertek,
Tovább
Általában két okból szokott egy ember egy másik ember életébe
Tovább
Stroke túlélőnek lenni jó. Jó, mert kaptál egy második lehetőséget,
Tovább
Vannak olyan emberek, akik folyton panaszkodnak. Túl öregnek, túl gyengének,
Tovább
Még meg kell csinálnom ezt a munkát. Be kell vásárolnom
Tovább
A legnagyszerűbb dolgok nem feltétlenül a rivaldafényben születnek. Sőt, ott
Tovább

7 Comments

  1. Blue roses

    Laci. 🙂
    Ez matematikailag is megkozelitheto. Keresni kell egy olyan legkisebb szamot ami 2-vel, 3-mal, 9-cel oszthato. Ez esetben a 18 a legkisebb kozosszam. 18/2=9, 18/3=6, 18/9=2.
    Add ossze, es lasd az eredmeny: 17! Tehat az idegen tevelye nem szukseges, csak elmeletileg, hogy oszthato legyen a tevek szama. Ugyan nem ertem miert, de vannak ilyen matematikai furcsasagok.

  2. Sebestyén Ilona

    Laci! Csak akkor veszi vissza a tevéjét a vándor, miután a testvérek megegyeztek, és az elosztás megtörtént! Éppen ez a lényege ennek a tanmesének, mármint a kreativitás, ami sokakból hiányzik (úgy tűnik, belőled is… bocsánat).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük