Első lépések a lelki békét szolgáló kapcsolatokhoz:

 

1. Legyél alkalmi süket

Mindig, amikor mások lehúznának. Mindig, amikor valaki nem Téged segítve szolgálja a fejlődésedet, hanem minősíti a személyedet, okoskodva kioktat, vagy meg akarja mondani neked, hogyan is kéne élned az életedet. Mindegy, ki az: egy ismeretlen vagy egy családtag – ha nem épít, hanem rombol, akkor véleményének ideális helye a kuka.

 

2. Ne akarj meggyőzni senkit

Úgysem fog menni. Fontos, hogy kifejezd, amit érzel és gondolsz, de nem érdemes a gondolataiddal misszionáriust játszanod. Ha valaki nyitott rájuk, akkor nem kell őt győzködnöd; ha nem nyitott, akkor pedig csak az értékes idődet fogyasztod. Ennél még az is hasznosabb, ha megnézed hogyan szárad a festék egy padon.

 

3. Tanulj meg nemet mondani

Lelkiismeret-furdalás nélkül. Tisztelettel. Felismerve, hogy egy picit sem leszel jobb ember attól, hogy mindenkinek mindig meg akarsz felelni, és mindenhol a maximumot próbálod teljesíteni. Így sehol sem fog sikerülni. Akkor tudsz csak igent mondani az igazán fontos dolgokra és emberekre (beleértve Önmagadat is), ha megtanulsz nemet mondani sok másra. Nem akkor, amikor már összeroppansz a teher alatt, hanem minden egyes nap.

 

4. Ne cseszegess másokat

Még gondolatban se. Teljesen fölöslegesen futtatod a szitokszavas lemezt az agyadban. Oké, a másik (szerinted) egy idióta, és úgy érzed, ezt feltétlenül a tudtára is kell adnod (vagy ha nincs rá lehetőséged, akkor a képernyőnek dumálsz vissza), de még mielőtt nagyon beleéled magad a harcba, jó, ha egy dologra emlékezteted magadat: aki nem a saját életébe fekteti az energiáját, hanem másokéval foglalkozik, az önmagát rabolja ki.

 

5. Az elvárásaiddal legyél óvatos

Nagyon óvatos. Különben csalódni fogsz. Mert ha bárkinek a személyéhez kötöd az elvárásaidat, akkor könnyen lehet, hogy állóháborúvá válik a kapcsolatotok. A kutya nem fog fára mászni. Az elnyomó nem válik figyelmessé. Az érzelmi analfabéta nem lesz EQ-bajnok. Vagy ha mégis, az nem a Te elvárásaid, hanem az ő szándéka miatt történik majd meg. Jó, ha van egy elképzelésed arról, hogy mire vágysz és mit érdemelsz egy kapcsolatban – de az sem árt, ha felismered, amikor már csak ugyanazokat a köröket futod újra és újra.

 

Nem fogod tudni egyből meglépni mindezt. Sok-sok próbálkozás, kudarc, tanulás és újra próbálkozás után jutsz majd el oda, hogy a lelki béke ízét egyszer csak megérzed. És amint megérzed, többé már nem akarsz lemondani róla.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Azokhoz szólok most, akikből még nem sikerült teljesen kinevelni a
Tovább
Szerencsés helyzetben vagy, ugye tudod? És én is. Olyan helyen
Tovább
Valami nincs rendben a társadalmunkkal, ha a gyermekvállalás egy szülő
Tovább
Vannak sokkoló élethelyzetek. Van, amikor lefagysz, mert el sem hiszed,
Tovább
Csak három betű, mégsem mered kimondani. Mert akkor majd semmirekellőnek
Tovább
Van, hogy rossz napod van. Valakinek minden napja az, de
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük