A legtöbb embernek nem megy. Mert könnyebb anyázni. Vagy kijelölni a másikat mindenért felelősnek.

Ő volt az, aki elhanyagolta a kapcsolatunkat. Ő volt az, aki nem hagyott engem érvényesülni. Ő volt az, aki megfojtott a nyomulásával. Ő volt az, aki átvert az üzletben. Ő volt az, aki kihasználta, hogy pozícióban van. Ő volt az…

Mindig csak ő volt az. Az anyád, a főnököd, az üzlettársad, a férjed, a barátnőd, a kisfalvimarika a szomszéd utcából…

Így könnyebb. Legyen ő a hibás egy személyben. Aki átvert, aki megcsalt, aki kirúgott, aki megalázott, aki beszólt, aki leszólt, aki új utat választott. Sokkal könnyebb lezárni egy kapcsolatot, ha a kezeidet széttárhatod.

Te mindent megtettél, ő mindent elcseszett. Rajtad múlt, hogy eddig működött valahogy; rajta múlt, hogy most már nem működik sehogy. Ha belegondolsz, az egész kapcsolat kérdésköre az “én vagyok a jó, ő a rossz” megállapításra redukálódott – ami persze az óvodában még kimerítő érvelésnek számított. De nem is ez a legnagyobb csapdája ennek a gondolkodásmódnak.

Hanem az, hogy kiszolgáltatott maradsz.

Ha valami nem oké, másokra mutogatsz. Ha megoldásra van szükség, másoktól várod azt. Ha pedig lezárásra kerül a kapcsolat, akkor Te vagy az ügyeletes áldozat.

És bár így könnyebb, de az ára igen nagy: áldozatként éled le az egész életedet. Kiszolgáltatottan. Várakozva. Döntéseket elodázva.

Egészen más út az ítélkezéstől mentes megértés. Itt nem ütközöl falba. Megérted a másik ember működését, megérted a sajátodat, és megérted, hogy a kettő egymással nem kompatibilis. Ennyi. Nem a jó és a rossz párharca ez, hanem egy út és egy másik út találkozása, majd szétválása.

Harag nélkül. Mutogatás nélkül. A saját felelősségedet felvállalva, a másik felelősségétől elhatárolódva. Elfogadva, hogy a másik ember más. Nem jó vagy rossz, hanem egyszerűen csak más.

És neked ezzel több dolgod nincsen.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Gondoztál már valaha virágot? Jó eséllyel igen. Talán utoljára csak
Tovább
Az előző bejegyzésben arról írtam, hogy egy olyan személyes válság,
Tovább
Boldogság – egy mindenkiben élő vágy, egy olyannyira keresett lelkiállapot,
Tovább
Könnyű elhinni a mai világról, hogy önző, aljas, egymáson keresztülgázoló
Tovább
Tudom, ez elég szarul hangzik, de át lettél verve. Egész
Tovább
Próbáltál már megülni egy vágtázó lovat csukott szemmel? És rajzolni,
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük