“Aki kicseszett velem, majd az élettől visszakapja!” Tudom, megnyugtató érzés a sebek ilyesfajta kezelése. Mert a fájdalomnál, amit a másik ember tette keltett benned, csak egy valami érint mélyebben: az igazságérzeted sérülése.

Na de majd ha a másik, az a gonosz, az a szemét, az az alattomos véglény végre vérezni fog maga is, akkor helyreáll a világbéke…

Csakhogy a világbéke szarik a Te elméletedre. Meg az enyémre. Tudom, kemény szavak ezek, de nem mindig lehet felébredni lágy csilingelésre. Nyakon csípni magunkat, átírni az agyunkat, megvonni magunktól a játékunkat nehéz feladat.

Mert bizony ez egy játék: a csalódott csecsemő csörgője – azért kapja meg, hogy fejezze be a sírást végre. A Te csörgőd, és az enyém, és a kultúránké a karma. Nem értjük, hogyan működik, de jobb vele játszani, mint fetrengeni sírva.

Mindeközben az élet zajlik odakinn, a rácsos ágyon túl, és nem kellenek hozzá üveghegyek, hogy rájöjj, a karma bosszúja egy gyönyörűen megkomponált mese. És tudod, mi a legszebb benne: még ha éppen igazzá is válik, akkor sem több, mint az egód egérútja.

Merthogy a Te életed egész pontosan semmivel nem halad előrébb azáltal, hogy a másik megszívja. Akkor sem, ha ő az a gonosz, aki ártott Neked. Tök mindegy. Minden egyes perced, amit az ő életének alakulására fordítasz, önkéntes rablógyilkosság, melynek Te vagy az elkövetője és az áldozata.

Azokat a perceket, órákat és napokat már nem kapod vissza soha. Megszívta? Elkapta őt a karma bosszúja? Megnyugodott a csörgőt rázó kisbaba? És közben észrevette vajon, hogy mit veszített ő maga?

Időt, ami alatt valakit szerethetett, valamiért nevethetett, valahová fejlődhetett, valamit cselekedhetett volna.

Ha nem kapja el őt a karma-csapda.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Történtek már veled igazán szörnyű dolgok? Kerültél már valaha teljesen
Tovább
Mindannyiunk múltjában vannak fájdalmas, szánalmas, lélekromboló dolgok. Olyan dolgok, amiket
Tovább
Mindenki szeretne boldog lenni. Mégis sok olyan ártatlannak tűnő, természetesnek
Tovább
Stroke túlélőnek lenni jó. Jó, mert kaptál egy második lehetőséget,
Tovább
Sokan mondanak le az álmaikról végleg. Talán Te is köztük
Tovább
Megteszel mindent, amit csak tudsz. Küzdesz, mindent jól csinálsz és
Tovább

2 Comments

 1. Dörme Macilla

  Nagyon igaz! Amikor a karmára gondolunk, azt csak magunkra értelmezhetjük. És megtapasztalhatjuk, hogy minden tettünknek megvan a következménye. Hiába is akarjuk kimagyarázni, hogy mi miért történt. A mások karmájával nem a mi dolgunk foglalkozni.

 2. MF

  Gábor!

  Ez gyönyörű volt.
  Ahogy leszúrtad az önsajnálatot!
  Meg ezt az értelmetlen sok falat, rinyát, amit kőkeményen kihasználnak a másik oldalról.
  Aztán meg ezekből a gátlástalan alja emberekből lesznek rendszerint a főnökeid (tisztelet a kivételnek-kevés!).
  Ja megbűnhődik pehsze…
  Ez olyan mint a: pénz nem boldogít…ezt mindig a millások hangoztatják…vajon miért. Pont addig tudnak telibehasználni…
  “Az i**ten nem segít, küzdj utolsó véredig…”
  Nekem pl tetszenek a rövid lényegre törő írásaid, mert tudom hogy a főleg fiatalabb emberek nem szeretnek olvasni(sokat), így több emberhez jut el a lényeg. Műszaki, releváns, lényegre mutató és nem utolsó sorban szigorú. Így jó.
  Sok szép évet Neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük