Talán már késő?
Egy kérdés, amit annyi ember feltesz magának – és ami annyi álmot öl meg, mint talán semmi más. Egy kérdés, amire csak egyetlen jó válasz létezik.
Mindennapi_MotivacioVannak, akikkel nem bán finoman az élet. A legtöbb ember megtapasztalja legalább néhányszor az évek során, milyen igazán padlóra kerülni, de van, akinek sokkal többet kell küzdenie, mint másoknak.
Dewey Bozella ilyen ember. Kilencévesen végignézte, ahogy apja halálra veri édesanyját, néhány évvel később pedig bátyját gyilkolták meg egy utcai összetűzésben.
Aztán minden megváltozott. Már fiatal felnőttként, egy új élet reményében költözött el szülővárosából, nem sejtve, hogy hamarosan újra költözni fog, de akkor már egy egészen más helyre. 24 éves korában egy idős hölgy meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Egy gyilkosságért, amit nem ő követett el.
Hiába próbálta bizonyítani ártatlanságát, az ítélet végleges volt és visszavonhatatlan. De Dewey nem adta fel. Harcolt egy egész rendszer ellen, harcolt a szabadságáért, harcolt az életéért. A börtön boksz programjában találta meg a menedéket: ez adott számára reményt és motivációt a küzdelemhez, és ez segített neki elviselni a rabság gyötrelmeit.
Eltelt két évtized. Időközben lediplomázott, feleségül vette barátnőjét, és újra és újra beadta kérelmét ügye felülvizsgálatára. De mindhiába. Amikor végre egy ártatlanul elítélteket segítő szervezet elkezdett foglalkozni az esetével, kiderült, hogy már túl sok idő telt el: a rendőrség azóta minden kapcsolódó iratot megsemmisített. DNS vizsgálatra sem volt már lehetőség, ami bizonyíthatta volna Dewey ártatlanságát.
De ő nem adta fel most sem. Küzdeni akarása az őt segítő szervezet ügyvédeire is ráragadt. Minden részletre kitérően dolgoztak az ügyön, és bár esélytelennek tűnt bármilyen előrelépés, mégis megkeresték Dewey ügyének egykori vezető nyomozóját. Nem hiába. A férfi annak idején egyetlen kartont vitt magával nyugdíjazásakor: Dewey anyagának másolatát. Érezte, hogy egyszer valaki majd kopogtatni fog az ajtaján érte.
Az alábbi videó Dewey Bozella történetét mutatja be röviden (egy hosszabb változat elérhető itt, mindkettő angol nyelven):

Dewey Bozella 26 évet töltött ártatlanul börtönben. Amikor 2009-ben kiszabadult, nem nézett többé vissza a múltra. Nem haragudott és nem mutogatott senkire, nem követelt elégtételt, és ami a legfontosabb: nem hagyta, hogy a múltja tönkretegye a jövőjét. Tervei voltak, megvalósítatlan álmai, lehetőségei, és tudta azt is, hogy soha nem késő. Gyerekeket kezdett el tanítani boxolni és az életre, mellette pedig keményen edzett, hogy megvalósítsa saját álmát is: részt akart venni legalább egy profi bokszmérkőzésen. 52 éves korában, 2011 októberében az év egyik legrangosabb boksz rendezvényén ez végül meg is valósult. A mérkőzést megnyerte, de igazi győzelmét nem azon az estén érte el, hanem 26 év következetes, kitartó munkájával, töretlen hitével és emberségének megőrzésével.
Talán már késő?  Nem. Soha nem késő. Soha ne add fel!

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Személyes segítség

Írásaim

Hová tűnnek az érzelmek?
„Imádlak! Örökké szeretni foglak!” – mondja túlcsorduló érzelmektől fűtve az
Tovább
Mindennapi Motiváció – Fedor Aleksejevich Hasjanov
Képzelj el egy 81 éves bácsit. Sajnos az emberek többsége
Tovább
A Nap és a barlang
Talán kilátástalan a helyzet. Talán olyan mélyre kerültél az életedben,
Tovább
Feláldozhatók
Azokról szólok most néhány szót, akik nem mernek szót emelni
Tovább
Szarral hadakozni
Van egy természetes jellemzője az emberi kapcsolatokban fellépő konfliktushelyzetek indulatalapú
Tovább
Mindennapi Motiváció – Maricel Apatan
Vannak emberek, akik azért mondanak le az álmaikról, mert már
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük