Korábban írtam a motiváció szerepéről, a külső és belső motiváció közti különbségről. Azonban vannak olyan helyzetek az életünkben, melyek az erős belső motivációt is megtépázzák. Meggyengül az önmagunkba vetett hitünk és megkérdőjelezzük saját céljaink és a hozzájuk vezető út helyességét. Stroke túlélők sokat tudnak erről mesélni, de a legtöbb ember a mindennapokban is rendszeresen szembesül a motiváció kisebb vagy nagyobb mértékű visszaesésével. Sokan szenvednek ettől és nem tudnak vele mit kezdeni, mások kifogások mögé menekülve próbálják  igazolni önmagukat. Pedig nem olyan bonyolult a helyzet. Zig Ziglar szavaival: „Az emberek azt szokták mondani, hogy a motiváció nem tartós. Nos, a fürdés sem. Ezért ajánlatos naponta megismételni.”

Sokszor felnagyítjuk magunkban a problémáinkat és hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy a mi helyzetünkben mások is motiválatlanok lennének, összetörnének, feladnának.  Ilyenkor jó emlékeztetni magunkat, hogy vannak emberek, akiknek még nálunk is nagyobb nehézségekkel kell szembesülniük, és akiknek a „lehetetlen” nincs a szótárukban. A saját gondolataim mellett az oldalon Mindennapi Motiváció címmel rendszeresen meg fogok osztani olyan történeteket, melyek Zig Ziglar fent idézett szavait segítenek teljesíteni.
Az első olyan ember, akire érdemesnek tartom felhívni a figyelmet, Nick Vujicic. Több oka is van annak, hogy vele kezdem. Az első, hogy a stroke-om utáni felépülés időszakában rám is inspirálóan hatott, amikor rátaláltam a neten egy video-ra, ami egy végtagok nélkül született ember életét és mindennapjait mutatja be. A másik ok az, hogy idén tavasszal lehetőségem volt személyesen is meghallgatni őt, amikor Magyarországon járt. Végül, de nem utolsósorban örültem, hogy Eni, a fiatal stroke túlélő lány, akivel interjút készítettem, szintén megemlítette őt, mint inspiráló személyiséget.
Nick Vujicicra nehéz bárkinek azt mondania, hogy „bezzeg neki könnyű”. Ha arra gondolsz, hogy valakinek még az olyan alapvető dolgok, mint az evés, egy ajtó kinyitása, vagy egyszerűen csak a reggeli felkelés fekvő helyzetből is kihívást jelent, akkor egészen más perspektívába kerülnek a saját problémáid.
Az alábbi két video jól tükrözi Nick életfelfogását és azokat a gondolatokat, amiknek köszönhetően teljes és sikeres életet tud élni (jóval több video megtalálható magyar felirat nélkül, angolul tudóknak érdemes rákeresni a nevére). Ha legközelebb panaszkodsz, gondolj bele, milyen könnyű volt legutóbb fogat mosnod.


Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!