Szögek a kerítésben

Írta: | 2013-12-27
Emberi kapcsolataink minőségén ritkán vagyunk hajlandóak önszántunkból elgondolkodni. Általában csak akkor tesszük ezt meg, amikor már egy komoly feszültség, egy megoldhatatlannak tűnő konfliktushelyzet rákényszerít erre minket. Sokan még ekkor sem, mert másra mutogatni lényegesen könnyebb, mint észrevenni és felvállalni a saját felelősségünket. Pedig muszáj lesz ezt megtennie mindenkinek, aki kiegyensúlyozott, tartalmas emberi kapcsolatokra vágyik. Ebben segíthet az a tanmese, amivel még korábban találkoztam.

*****
A történet egy kisfiúról szól, akinek rossz természete volt. Gyakran esett meg, hogy elvesztette az önuralmát és veszekedett másokkal. Egy napon az apja adott neki egy zsák szöget és meghagyta neki, hogy minden olyan alkalom után, amikor elvesztette az önuralmát, verjen be egy szöget a kerítésbe.
Már az első napon rengeteg szög került a kerítésbe. Azonban ahogy teltek a napok, a fiú egyre inkább megtanulta helyesen kezelni az érzelmeit és egyre kevesebbet veszekedett másokkal. Így egyre kevesebb szöget kellett bevernie a kerítésbe.
Végül elérkezett a nap, amikor a fiú egyetlen egyszer sem volt indulatos. Ekkor az apja azt javasolta neki, hogy minden egyes nap, amikor nem bosszankodik és nem bánt meg másokat, húzzon ki egy szöget a kerítésből.
Teltek-múltak a napok, mígnem a fiú büszkén hívta édesapját a kerítéshez, hogy megmutassa neki, egy szög sincs már benne. Az apa ekkor elismerően így szólt: „Ügyes vagy fiam!” Majd hozzátette: „De nézd meg most a kerítést, tele lyukakkal. Soha nem lesz már olyan, mint azelőtt. Így van ez az emberekkel is; ha elveszted az önuralmad és megbántasz valakit, annak örökre ott marad a nyoma benne, akárhányszor is kérsz bocsánatot.”
*****
Mindig gondolj erre a történetre, amikor értelmetlen csatákat vívsz valakivel, az ego-dat a szeretet fölé helyezed, vagy egyszerűen csak mások lelkének meggyötrése által próbálod helyretenni a saját lelkedet. Mert nem az határozza meg a boldogságodat, hogy milyenek a kapcsolataid az ünnepnapokon, vagy amikor minden körülmény stimmel, hanem az, hogy hogyan élsz a mindennapokban.
Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!
Kocsis Gábor mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Használd fel oldal létrehozója és írója. Saját tapasztalataira építve próbál inspirálni és segíteni másokat is, megmutatva, hogy minden tapasztalatot fel tudunk használni önmagunk fejlesztésére, életünk és környezetünk jobbá tételére.

  Együtt többet tehetünk!

  Ha Te is így gondolod, csatlakozz azokhoz, akik értesülnek az új írásaimról és előadásaimról.

  Én sem szeretem a levélszemetet, tőlem sem fogsz kapni.

  Még több inspiráció:

  Ami még érdekelhet:

4 gondolat ehhez az íráshoz: “Szögek a kerítésben

 1. Erika

  Ezt minden embernek el kellene olvasnia!! Csak sajnos nem mindenki gondolkodna el rajra! ?

  Reply
  1. Gábor Szerző

   Nagyon örülök, hogy hasznos volt. 🙂 Tényleg vannak, akik nem hajlandóak változni, de velük nem érdemes foglalkozni. Én abban hiszek, hogy adjunk át jó értékrendet a gyerekeknek és a felnőttek közül azoknak, akiknek lehet, és idővel egyre több olyan ember lesz, aki így gondolkodik és él. Ez egy lassú folyamat, de szerintem hosszútávon ez a legeredményesebb. 🙂

   Reply
 2. Ágnes

  Nagyon örülök,hogy rátaláltam az általam már ismert tanmesére. Tanítványaimnak osztályfőnöki órán elolvastam,és kérésemre megtanultuk,eljátszottuk az egyik diákmisén. Őrömömre éppen az egyik legrenitensebb fiú vállalta a főszerepet.Még a kellékekről is ő gondoskodott. Jó hatással volt rá a történet,megváltozott .:-))

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.