Jövőre más lesz. Jövőre több erőm lesz, kitartóbb leszek. Boldogabb és sikeresebb leszek. Jövőre új emberré válok. Hiszen jövőre minden másképp alakul.

Eljött az ideje a fenti mondatok lelkes ismételgetésének.

A változás pillanata

Minden abban a magasztos pillanatban változik meg, amikor a nagymutató pályájának csúcspontjára ér és felcsendül a Himnusz. Ez a pillanat változtatja meg az életed. Ugye Te is elhiszed?
Változtatni szeretnél az életeden. Ez jó. De ha csak ennyi a stratégiád, akkor már a bölcsőjében halálra ítéled a tervedet. Sokan hisznek a változás pillanatában. Mert ez könnyű. Egy pillanat alatt új emberré válsz, mintha a régi éned soha nem is létezett volna. A reklámok is ezt sugallják: dobd ki a régit, vedd meg az újat. Egy pillanat az egész.
Ezért telnek meg a fitness termek január első hetében, ezért csökken a dohánycégek bevétele az év első hónapjában, és ezért nőnek a pénzmegtakarítások az év elején. Aztán február közepén ezért esik vissza a konditermek forgalma a szokásosra, ezért tudnak jól megélni a dohánycégek az év hátralévő részében, és visszanézve ezért nem érzékel anyagi gyarapodást a legtöbb ember, mikor majd megfogalmazza a következő újévi fogadalmát. Ami jó eséllyel megegyezik majd a mostanival.

Miért nem működik?

Ha eddig nem jöttek be az újévi fogadalmak, vagy nem azt az eredményt hozták, mint amit vártál, az nem azt jelenti, hogy lehetetlenre vágysz. A lehetetlen egy olyan dolog, ami az egész világon egyetlen helyen életképes: a fejedben. Amíg ki nem irtod onnan. Ha eddig nem sikerült változtatnod az életeden, az csak annyit jelent, hogy rossz a módszer.
Az első lépés az, hogy elfogadod: a sikerhez hosszú út vezet. A fogyasztói társadalom nem erre épül. Az azonnali eredmények ígérete mindig vonzóbb, mint egy őszinte tanács: ne gyors sikerre készülj, hanem megfelelő alapokra kezdj el építkezni, szép fokozatosan.
A változás kulcsa az, hogy élvezd a változás folyamatát. Ha csak a célra koncentrálsz és az odáig vezető utat szenvedésként éled meg, akkor az agyad és a tested is hamar tiltakozni fog. Építs ki olyan szokásokat, melyek közelebb visznek a célodhoz és egyúttal élvezed is őket. Ne megvonásként érzékelje a szervezeted a változást! Ha megvonsz valamit magadtól (például dohányzásról, egészségtelen ételekről, pazarló költekezésről szeretnél leszokni), akkor fontos, hogy adj magadnak valami pozitív alternatívát helyette. Váltsd ki a rossz szokást egy másik szokással, ami segít a folyamatos építkezésben.

El fogsz bukni

Igen, el fogsz bukni. Ha elég ambiciózus a célod, akkor biztosan el fogsz bukni. És ez egyáltalán nem baj. A kudarc része a sikernek. Nincsen akadálymentes ösvény, ne is keresd. A közhiedelemmel ellentétben nem azok az emberek lesznek sikeresek, akik szerencsések, hanem azok, akik sokszor elbuktak, mégis mindig folytatták. Persze, szerencsével eljuthatsz valameddig, de tartósan ott maradni biztosan nem fogsz.
Nagyon is hiszek a szerencsében, és arra jöttem rá,
hogy minél többet dolgozom, annál több van belőle.
Thomas Jefferson
A legtöbben személyes sérelemként élik meg a kudarcot. Igen, rossz érzés elbukni. De ha nagyon a szívedre veszed, azzal visszatartod magadat minden további fejlődéstől. Tanuld meg értékelni a kudarcot! Fogadd el, hogy hosszú távú siker nincsen kudarc nélkül. Ezért nagyon fontos, hogy valóban higgy a célodban. Hogy olyan dologért küzdj, ami igazán fontos számodra. Mert így a belső motivációd akkor is tovább fog vezetni az úton, amikor feladni készülsz.

Kezdd a takarítással!

Ahhoz, hogy változtass az életeden, rengeteg elkötelezettségre és kitartásra lesz szükséged. Rendszeresen akadályokba fogsz ütközni, de ha tényleg fontos számodra a cél, akkor mindig találsz rá módot, hogy leküzdd, ami visszatart. Azt viszont tudnod kell, hogy az akadályok többségét Te magad állítottad saját magadnak. Ilyenek a berögzült rossz szokásaid, a környezeted hatásának a túlértékelése és a saját képességeid lebecsülése.
Ne nehezítsd meg magadnak a változtatást! Ne bízd külső tényezőkre a változást, hanem Te alakítsd a külső tényezőket is! Ha a korlátlan nassolásról szeretnél leszokni, akkor dobj ki, vagy ajándékozz el minden nasit otthonról. És ne feledd: a fogyókúra nem otthon kezdődik, hanem már a boltban, amikor a kosaradba pakolod a cuccokat. A sportolás pedig nem az edzőteremben vagy a futópályán kezdődik, hanem otthon, az ágyad mellé készített edzőruhádnál. Alakíts ki olyan környezetet, ami maga a változás. Ne csak a szavaiddal, hanem az egész életviteleddel képviseld azt, amit szeretnél elérni.  És szabadulj meg mindentől, ami visszatart!

Nincs új én

Ha még mindig új emberré szeretnél válni, ne tedd! Sokan abból indulnak ki, hogy jelenlegi énjük értéktelen, rossz. Ezen akarnak változtatni, de maguk sem hiszik, hogy képesek rá. De az elme úgy működik, hogy ha elhiszed magadról, hogy gyenge vagy, akkor valóban gyenge is leszel. Ezért csúsznak vissza annyian már néhány héttel a nagy fogadalmuk után. Ahelyett, hogy lebecsülnéd önmagad, építs a meglévő értékeidre! Nem emberként vagy használhatatlan, hanem a jelenlegi szokásaid azok.
„Először mi alakítjuk ki a szokásainkat, majd a szokásaink alakítanak minket.”
John Dryden
Ne fogyókúrázóként, vagy leszokóban lévő dohányosként tekints magadra (és a környezeted se így tekintsen rád), hanem egy olyan emberként, aki egészségesen él. Ennyi. Nem születik egy új ember, hanem a jelenlegi válik értékesebbé. Építs a meglévő alapjaidra! Minden nap tegyél legalább egy kis lépést a célod felé, és mindig a tegnapi önmagaddal hasonlítsd össze Magad.
Ezért én azt tanácsolom, ne várj életed nagy napjára. És ne tegyél újévi fogadalmat! Helyette szánj rá fél órát és gyújtsd össze, miért vagy hálás, ami az elmúlt évben történt Veled. Milyen sikereket értél el, min szeretnél változtatni, és miért szeretnél változtatni. Mindig legyen egy nagyon erős „miért”-ed!
Aztán szépen csendben kezdd el a változást. Tedd meg az első lépést, aztán a következőt, és lépdelj tovább szép fokozatosan az utadon. És élvezd az utazást!

Most Rajtad a sor!

Kíváncsi vagyok a véleményedre. Min szeretnél változtatni? Milyen lépéseket teszel, hogy az új évben elérd, amit szeretnél?

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Az előző bejegyzésben arról írtam, hogy egy olyan személyes válság,
Tovább
Harcolj! – mondhatnám röviden, ha ez ilyen egyszerű lenne. Ha
Tovább
Nagyon sok múlik azon, hogy hisznek-e valakiben. Jó eséllyel Te
Tovább
Furcsa lények vagyunk mi, emberek. Próbáljuk megszerezni a legjobb dolgokat,
Tovább
Újabb történetet hoztam Nektek. Ezúttal egy olyat, ami talán kitalált,
Tovább
Egy ember számára a második legveszélyesebb élőlény a Földön egy
Tovább

One Comment

  1. Minden fogadalom segit megha csak atmenetileg is. Egy keves 90-%, majd 75%, 50%, es igy tovabb, DE 100%-al jobb mint a semmi. Az egesz Elet ilyen kis szazalek tud elobbre lepni, de a kis szazalek boldogabb lehet, ha megelegszik az egyszeru joval. Meg senki nem bizonyitotta be hogy egy gazdag kornyezetben *Boldogabb valaki mint egy kis kunyhoban. > Az igaz egyszeru ertekek ezt lehetove teszik< **Ha megvannak az IGAZI ertekeid.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük