…a nem. Lelkiismeret furdalást okoz, megsérti az énképünket, és sokszor a társadalmi normákba is beleütközik. Aki nemet mond, az megvonja a hozzájárulását. Kilép valamiből, ami valaki másnak fontos.

Egyúttal ez az egyik legnehezebben befogadható szó is. A nem rövid és fájdalmas. Ha a kapott válasz nem, az bántja az igazságérzetünket, és olyan érzelmi töltetet adunk hozzá, mely saját magunknak, a másik embernek, vagy mindkettőnknek lelki terhet okoz. Nehezen adjuk, és nehezen fogadjuk a visszautasítást.

Hová jutsz nélküle?

Volt egy időszak az életemben, amikor szinte mindenre nemet kellett mondanom. Miután kikerültem a kórházból a stroke után, szembesülnöm kellett azzal, hogy még nem bírom úgy a terhelést, mint képzeltem. Olyan állapotban voltam, amikor minden, még az általam szeretett dolgok is teherként jelentkeztek. És ez azt jelentette, hogy nemcsak a számomra kevésbé fontos dolgokra mondtam nemet, hanem olyanokra is, amikre nagyon szerettem volna igent mondani. Családi programokat, baráti találkozókat mondtam le, munkahelyi feladatokat és edzéseket hagytam ki, kínai nyelvtanulást és utazást szorítottam háttérbe.
Azelőtt más volt. Nem voltam túl jó abban, hogy bármire is nemet mondjak. Kevésbé fontos dolgokra sem. A hatékonyság illúziójával nyugtatva a lelkiismeretemet mindig, mindenhol a maximumot próbáltam nyújtani. Szinte semmire nem tudtam nyugodt szívvel nemet mondani. Ezért gyakran vállaltam túl magam, ami egy idő után túlterheléshez vezetett. Ha mindent jól akarsz csinálni, semmit sem fogsz igazán.
A kevésbé fontos, vagy jelentéktelen dolgok először kitöltik azt az időt, amit a regenerálódásra, feltöltődésre kellene szánnod. Aztán elkezdenek átfolyni a fontos dolgaid területére is, folyamatosan leszívva az energiádat és csökkentve a hatékonyságodat az élet minden területén. Munkában, magánéletben, kikapcsolódásban.
A stroke után ez nálam megváltozott. Sok mindenre kellett nemet mondanom. Fontos dolgokra is, mert voltak még fontosabbak. A nehezebb úton járva tanultam meg nemet mondani, de így a kisebb csaták már nem jelentenek semmi nehézséget. Ami nem viszi előre a környezetemet vagy engem, annak nincs helye a teendőim listáján. És az életemben sem. Megszabadultam attól a lelki tehertől, ami legtöbbünknél egy nem kimondását kíséri.
„Válogasd meg a csatáidat! Nem kell minden vitában részt venned, amire meghívást kaptál.”
Mandy Hale

Mit jelent a nem (és mit nem)

Másfelől pedig, ha a kérdésedre válaszul nemet kapsz, tudnod kell elfogadni azt. Tudnod kell, hogy a nem nem a személyedről szól, és nem is a másik ember személyéről, hanem arról a helyzetről, amiben épp közösen vagytok. Most nem felel meg neki a kérésed. Talán mert nincs olyan helyzetben, hogy megfeleljen neki. Talán mert fél. Vagy talán azért, mert amit jelenleg nyújtasz, az kevés.
Akármelyik is igaz, érzelmeknek itt nincsen helye. Ami viszont mindig segít, az egy kérdés, melyet önmagadnak teszel fel: Miért?  És a válasz, amit Neked kell megtalálnod, és ami lehetővé teszi, hogy a nemből legközelebb igen legyen.
A visszautasítás része mindannyiunk életének. Ha csak arra koncentrálsz, hogy próbáld elkerülni, akkor nem nyújtod soha legjobb önmagad. Ahogy Oliver Wendell Holmes fogalmazott, meghalsz úgy, hogy a zene benned marad.
A nem egy lehetőség. Lehetőség arra, hogy tanulj. Lehetőség, hogy folyamatosan fejlődj és egyre jobb legyél. És lehetőség arra is, hogy jobban megismerd önmagad és társaidat, akikkel itt töltöd ezt a kevés időt. Használd ki a lehetőséget!
Ha szeretnél tartós változást elérni az életedben, Neked szól a személyes segítségem. Várlak szeretettel. 🙂