Előfordult már, hogy mérhetetlenül gyengének érezted magad? Fáradtnak, elesettnek, túl kevésnek a célod eléréséhez? A legtöbb emberrel megesik ilyen néha, és sokan át is engedik a teret ennek az érzésnek. Talán küzdenek még egy kicsit, de inkább csak a saját lelkük megnyugtatására. Aztán végleg lemondanak arról, ami fontos lett volna számukra, mert úgy érzik, hogy úgyis minden próbálkozásuk kudarcra lenne ítélve.
Így kerülnek aztán az álmok a temetőbe. Így lesz a lelkes, tettre kész gyermekből az életébe belefásult felnőtt, aki irigykedve nézi azokat, akik sikeresek, és gyűjti a kifogásokat, hogy ő miért nem az.
Aztán jön valaki, aki nem bonyolítja el ennyire az életét. Egyszerűen csak azt csinálja, amit igazán szeret, és nem behódol a körülményeinek, hanem alkalmazkodik hozzájuk. Látszólag a nehezebb utat választja, de belül mélyen érzi, hogy önmagunk feladásánál semmi sem elviselhetetlenebb.
Van egy fiatal lány, aki elég rossz esélyekkel indult neki az életének. Kate (teljes nevén Ekaterina Borodulkina) mindössze 3 hónapos volt, amikor kiderült: egy ritka és igen komoly izombetegsége van, melynek következtében nem tud járni, képtelen felemelni a karját, de még a fejét sem tudja egyenesen tartani.
Izmai gyengék és sorvadnak, ám ez őt nem tartotta vissza attól, hogy megtalálja azt, ami őszinte örömmel tölti el. Két éves volt még csak, amikor elkezdett rajzolni, aztán később festeni is, és azóta rengeteg csodálatos alkotással ajándékozta meg a világot.
Amikor először láttam, ahogy a szinte mozgásképtelen kislány az oldalán fekve alkot, egymást váltva kapott el újra és újra a csodálat és a meghatódottság érzése. Hamarosan megérted, miért.

Rengeteg érzést megindít ez a csodálatos kislány, ám egy valamit egész biztosan nem kell éreznünk: sajnálatot. Nem úgy néz ki, mint aki sajnálja magát, és akinek mások sajnálatára lenne szüksége. A mosolya mindent elmond. Szívből alkot, minden nehézsége ellenére folyamatosan fejlődik, és rá egész biztosan elmondható az, ami sok egészséges(nek tűnő) embertársára nem: él, nem csak létezik.
Kate-re hamar fel is figyelt a világ. Alkotásait számos kiállításon bemutatták már, sokan követik tátott szájjal a fiatal lány munkásságát, és talán egyre többen lesznek olyanok is, akik a példáját követve felfedezik a saját erejüket.
Szívből kifejezni önmagad – azt hiszem, ez a legfontosabb tanítása ennek a 11 éves kislánynak.
Ha szeretnél tartós változást elérni az életedben, Neked szól a személyes segítségem. Várlak szeretettel. 🙂