A válság legfontosabb tulajdonsága az, hogy jóban van bármely igeidővel: válság volt, van és lesz. A kérdés tehát sosem az, hogy megúszhatjuk-e, hanem az, hogy amikor itt van, mit kezdünk vele. Aztán pedig az, hogy amikor már nincs itt, akkor mit tanultunk belőle annak érdekében, hogy amikor újra jön, már okosabban és felkészültebben kerüljünk bele.

De most fókuszáljunk csak a jelenre: arra, hogy a válsághelyzet közepén levegőért kapkodsz.  Íme egy néhány összetevős válságkoktél, amely sokat segíthet – de csak akkor, ha tényleg kikevered magadnak, és nem csak a képernyődön nézegeted.

1. összetevő: Nyugalom

A pánik az egyik legrosszabb tanácsadó. Pánikoló ember ritkán hoz olyan döntéseket, amelyek őt szolgálják – neki – neki legfeljebb csak szerencséje lehet. Viszont bármit is szerencsére építeni elég merész stratégia.

Olyan dolgokat érdemes csinálnod, amik megnyugtatnak és feltöltenek. Olyanokat, amiket nagyon szeretsz csinálni, és amiket talán elhanyagoltál az elmúlt időszakban.

Ha egyedül nem megy, akkor pedig találhatsz olyan embereket, akik segítenek megnyugodnod. Olyanokat, akik ápolják a lelkedet. Aki ugyanúgy pánikol, mint Te, az csak a szarban tapicskolásban tud segíteni, másban nem.

2. összetevő: Tudás

Félelmeid egyik legfontosabb ellenszere a tudás. Amit ismersz, az már nem is olyan félelmetes. Ha pedig a megoldási lehetőségeket is megismered, akkor a fenyegető tragédia egyszerűen csak egy megoldandó feladattá alakul.

A helyzeted megismerésével érdemes kezdened. Ami most van, az természetes. Nem jó, de természetes. A gazdaság ciklikusan változik; a válság ugyanúgy része, mint a növekedés. Ezért akár jól érzed magad éppen, akár baromi szarul, egyetlen szót érdemes felidézned: elmúlik. A jó és a rossz is, úgyhogy a jót érdemes megbecsülnöd, a rosszat pedig valahogy túléled. Akkor, ha kitartó vagy és következetes.

3. összetevő: Fókusz

Ahová az figyelmedet fordítod, oda áramlik az energiád – és ahová az energiád áramlik, annak az építése vagy rombolása valósul meg. Tőled függ, hogy melyik.

Ha a félelemre fókuszálsz, az fog erősödni benned. Ha a panaszkodásra fókuszálsz, egyre gyötrelmesebb lesz az életed. Ha másokra mutogatsz, rajtuk fog múlni, hogy neked jobb lesz-e vagy sem (általában vagy sem).

Ha viszont a fókuszod kizárólag arra irányul, amit Te tudsz tenni most, ebben a helyzetben, akkor a pozitív változás minden lehetőségét kiaknázod. Nem rakétatudomány ez. Amiért teszel, az halad az útján előre. Amiért nem, az a szemed előtt rohad el.

Mit tudsz most tenni? Mi lesz a következő kis lépésed? Nem nagy ugrásra van szükség, hanem csak egy apró lépésre. Aztán még egyre. És még egyre. De most elég csak fókuszálnod erre az egyetlen pici lépésre.

4. összetevő: Megfontoltság

Vannak vágyai mindannyiunknak. Vannak szükségleteink, és vannak olyan dolgok, amik nélkül úgy érezzük, nem tudunk élni. Vagy nem akarunk. Ez természetes. Viszont egy válság idején érdemes átgondolnunk, hogy mi az, ami valóban létszükséglet, és mi az, amit csak annak címkéztünk meg.

Nem érdemes úgy tenned, mintha nem történt volna semmi. Nem érdemes görcsösen a “régi életed” fenntartására törekedned. A válság változást hoz, és aki nem alkalmazkodik a világ változásaihoz, az nemcsak gazdaságilag, hanem evolúciós szempontból is életképtelen.

Érdemes tehát átgondolnod, hogyan takaríthatsz meg pénzt, időt, energiát – a saját lehetőségeidnek megfelelően. Ha csak egy picit tudsz megtakarítani, az pont egy picivel több, mint a semmi. Ha nem tudsz megtakarítani, akkor gondold át még egyszer, mert meg tudsz takarítani. Sokkal többet tudsz optimalizálni az életeden, mint hiszed.

5. összetevő: Összefogás

Nekünk, magyaroknak ez nem mindig megy. Valami ellen harcolni jobban tudunk, mint valamiért. Egymást szidni jobban tudjuk, mint egymás kezét fogni. A másikat lehúzni jobban tudjuk, mint felemelni. Legalábbis ez a sztereotípia – és úgy tűnik, van alapja.

De most megmutathatjuk, hogy ennél többre vagyunk képesek. Hogy össze tudunk fogni egy közös ügy, egy fontos cél, egy boldogabb élet érdekében. Nem valami ellen, hanem valamiért. Nem könyökölve, hanem egymást segítve. Ugyanannyi energiába kerül furakodni, mint kezet nyújtani – csak az utóbbinak sokkal magasabb a megtérülése.

6. összetevő: Hit

Nem vallásról, nem ezotériáról, nem titkos irányzatokról beszélek. Hanem arról, hogy létszükséglet megtalálnod a saját hitedet. Teljesen mindegy, hogy mi ez – ha segít neked, és másoknak sem ártasz vele, akkor jó a hited. Akkor érdemes ápolnod magadban, és ha meggyengült, akkor érdemes megerősítened. Rengeteg befelé figyeléssel megy ez. Tudod, ami elől a legtöbb ember menekül, mert már egyedül maradni is képtelen.

A hited lesz a mécses a sötétségben. De ha nem táplálod folyamatosan oxigénnel, akkor sötétben maradsz végleg. Kipróbálhatod, milyen az, ha annyira foglalkoztat a hited megőrzése, mint az, hogy van-e wifi jel. Aztán figyeld meg, milyen fordulatot hoz az életed.

 

Elkészült a válságkoktélod – fogyaszd egészséggel. 🙂 Tetszőlegesen belekeverhetsz még bármit, amitől finomabb lesz. De bármi, ami mérgezi a koktélodat, annak nincs többé helye még a közeledben sem.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Eddig a Mindennapi Motiváció sorozatban olyan emberek történeteit osztottam meg
Tovább
Nem mindenki szeretne sokáig élni. Milyen szánalmas – mondják –,
Tovább
Ennyi idősen már rég nem itt kéne tartanod! Mi az,
Tovább
Érezted már magad gyengének és bizonytalannak? Érezted azt, hogy már
Tovább
Emberi kapcsolataink nem mindig kihívásoktól mentesek. Általában nem azok. Gyakran
Tovább
Sokféle aljasságot követünk el egymás ellen mi, emberek. Talán csak
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük