Képzeld el, hogy bármire képes vagy. Egy pár percre kapcsold most ki a tiltakozó agyadat, felejtsd el a beléd nevelt korlátokat, a számtalan racionális vagy annak tűnő érvet, a rengeteg „nem”-et, amivel életed során szembesülnöd kellett. Ez a pár perc az igenről szól. Igen, most képes vagy bármire, most szárnyalhat a fantáziád, és szárnyazhatsz vele Te magad is.
Túl merész dologra gondolsz? Nem baj. Tágítsd egy kicsit a fantáziádat, jót fog tenni. 🙂 Persze úgy nehéz, ha azon gondolkozol, mi a fenének találok ki ilyeneket. Így nem megy. Egyből ellenkezünk, ha valami nem megszokott, ha valami kimozdítana a kényelmi zónánkból, vagy ha valami ellentmond annak, amiről eddig tanultunk vagy hallottunk.
Mindennapi_Motivacio„Miért?” – kérdezed Te. „Miért ne?” – kérdezek vissza én. Miért ne lehetne karok nélkül gitározni? Miért ne lehetne tolószékben búvárkodni? És miért ne lehetne vakon biciklizni? Pontosan ez utóbbit teszi Daniel Kish, az emberi echolokáció mestere.
Daniel alig egy évesen veszítette el a látását, és innentől kezdve egyszerű lehetett volna a történet: vakon nő fel, beletörődik abba, hogy amit mások megtehetnek – és talán tudatukban sincs, mennyi mindent –, az neki nem jár. Ő nem mehet ki félelem nélkül az utcára, nem főzhet magának vacsorát, és soha nem mehet csak úgy bringázni egyet. Egyszerű lett volna a történet, mégsem így lett – mert Daniel máshogy döntött.
Neki szüksége volt mindezekre az élményekre, és amit a legtöbben leküzdhetetlen akadályként könyvelnek el magukban, az neki csak egy kihívás volt – egy megoldandó feladat. Nagyon nagy feladat, de közel sem lehetetlen. Daniel Kish kifejlesztette magában azt a képességet, amivel leginkább a denevérek esetében találkozhatunk: visszhang alapján tökéletesen tájékozódik a térben. És hogy vakon is fel lehet pattanni a bringára, azt az alábbi videó is bizonyítja.

Képzeld el, hogy bármire képes vagy – így kezdtem a gondolatmenetet, és ha ezt tényleg megtetted, akkor már túl vagy az első és egyúttal legfontosabb lépésen. A következő lépés pedig az, hogy elkezded megvalósítani az álmaidat. Nem egyből mindent, hanem fokozatosan haladva a cél felé. Lesznek, akik megpróbálnak visszatartani, de az a legfontosabb, hogy Te magad ne legyél köztük. Igen, vannak korlátaid. Igen, az időd véges. De a legtöbb dolog, amit Te korlátnak hiszel, nem az. Az emberi agy csodálatosan működik, és ha ebben bármikor elbizonytalanodnál, gondolj arra az emberre, aki szemek nélkül képes „látni”, és aki képességét már világszerte több száz vak gyermeknek megtanította.
Mary Poppins szavait kölcsönözve:
“Megtörténhet bármi, hogyha hagyod,
Néha nem megy könnyedén, hát álmodj nagyot!
Nem kell tőle félni, a változás közel,
Egy nagyobbacska ásóval egy hegyet hordhatsz el.”
Tökéletes zárszó ez egy olyan ember történetéhez, aki mert nagyot álmodni, és kezébe vette az ásót, hogy kitartó, következetes munkájával megvalósítsa azt, amit a fejébe vett. Legyél Te is ilyen ember. 🙂

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Életünk során sokaktól kapunk kért vagy kéretlen tanácsot. Vannak köztük
Tovább
Nem kéne feltétlenül megrohadnia emberi kapcsolataink többségének. Párkapcsolatok, barátságok, munkakapcsolatok
Tovább
Vannak egyértelmű(nek tűnő) dolgok. Sőt, a legtöbb dolog, ami történik
Tovább
Rengeteg dolgot kiáltunk ki értéknek: pénzt, státuszt, hatalmat, tárgyi javakat.
Tovább
Vannak dolgok, amiket hosszasan lehet magyarázni, de csak akkor érti
Tovább
Tanult emberekkel van tele a társadalom. Tanult bunkókkal. Tanult aljasokkal.
Tovább

One Comment

  1. Varga Zoltán

    – ez mind szép , és szuper, és nem akarom senki kedvét elvenni semmitől.- lehetetlen mégis van.- pl. kimondani azt szót, hogy Péter,párna,szóval, minden p betűvel kezdődő szót nyitott szájjal….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük