Miért pont én? Miért velem történik mindez? Miért kell ennyit szenvednem?
Ez az első reakciója annak, akit az élet kemény kihívás elé állított. Van, hogy leküzdhetetlennek tűnnek a nehézségek, melyekkel szembe kell nézned.  Van, hogy a remény már csak pislákol, és feladni készülsz. Nem látod értelmét a küzdelemnek.
A miért-edre a válasz fájdalmas és egyszerű. Ugyanakkor felemelő és erőt adó is. De mielőtt elmondanám az én válaszomat, megosztok Veled egy történetet, amit nemrég olvastam.
******

A pillangó története

Egyszer egy ember a kertjében meglátott egy bábot az egyik ágon. Figyelte, ahogy egy kis rés jelent meg a bábon. Leült és órákon keresztül nézte a pillangó küzdelmét, ahogy próbálja szétfeszíteni a bábot és átpréselni testét a résen. Aztán megállt. Úgy látszott, feladja.
A férfi elhatározta, hogy segít szegény pillangónak, ezért hozott egy ollót, mellyel szétvágta a bábot, hogy a pillangó könnyen ki tudjon jönni belőle. A pillangó rögtön ki is szabadult, de a teste duzzadt, a szárnyai pedig aszottak voltak.
A férfi tovább figyelte a pillangót, várva, amint szárnyai hirtelen kinyílnak és boldogan elrepül. Azonban hiába várta ezt. A pillangó egész hátralévő életét a földön kúszva élte le. Soha nem volt képes repülni.
Jó szándékkal próbált segíteni neki a férfi, de nem értette meg, hogy a küzdelem, melyet a pillangó folytat a báb szétfeszítéséért, ahhoz szükséges, hogy a vér és a nyirok a szárnyaiba tudjon áramlani, és teljesen ki tudjanak fejlődni azok. A küzdelme a teljes élet záloga lehetett volna.
******
A pillangó története egyszerre szomorú és inspiráló. Mindannyian olyan pillangók vagyunk, akiknek szét kell feszítenünk saját bábjainkat. Mert csak keveseknek adatik meg, hogy valaki más ezt megtegye helyettük. És akiknek megadatik, akiknek így alakult, azok olyan korlátok között fogják leélni az életüket, melyeket talán soha nem lesznek képesek átlépni. Amikor küzdesz, amikor úgy érzed, nincs remény, gondolj erre!
Íme minden, amit megtanultam az életről, három szóban összefoglalva: nehéz, de megéri. Nehéz, mert olyan akadályokkal kell megküzdened, amiket igazságtalannak érzel. Nehéz, mert el fogsz bukni. Nehéz, mert amikor a padlón vagy, csak Te mentheted meg magad, más nem tud felállni helyetted.
De megéri, mert rájössz, mekkora erő van benned, ami eddig mélyen szunnyadt eltemetve. Megéri, mert megtanulod értékelni az életet – annak minden egyes percét. És megéri, mert nem csak kúszni fogsz a padlón. Megtanulsz szabadon repülni.
A buta kérdésre, hogy „Miért én?”, a világegyetem
ritkán veszi a fáradtságot, hogy válaszoljon: „Miért ne?”.
Christopher Hitchens
Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × egy =