Néhány napja egy kedves rokonom kérésére jelen voltam egy magas rangú kínai delegációval folytatott üzleti tárgyaláson. Ez a mondat sokakban többféle csengőt is megszólaltat: „kínai”, „magas rangú”, „üzleti”. Meg persze mit keresek én ott és mi a köze ennek az oldal szellemiségéhez?

Mindez hamarosan kiderül, de előre megjegyzem, hogy nem a kínaiakat, vagy a magyarokat fogom minősíteni, hanem egészen más szemszögből közelítem meg a történetet. A kollektív minősítésben egyébként sem hiszek; személyek vannak, egyedi emberek, akiknek saját felelőssége, hogy mit cselekszenek. Egy adott népcsoportba tartozás ezen semmit nem változtat. Arra, hogy mit kerestem az említett tárgyaláson, röviden az a válasz, hogy abban segítettem, hogy a találkozó kulturális és nyelvi akadályoktól mentes legyen. És hogy mégis hogyan jött össze a fenti cím?

Ahogy többször kifejtettem, én abban hiszek, hogy minden tapasztalatot fel lehet, és fel is érdemes használni saját magunk és környezetünk építése érdekében. Ezért mindig arra koncentrálok, hogy egy adott helyzetből, eseményből hogyan lehet a lehető legtöbbet kihozni és hatékonyan beépíteni azt életünkbe. Eddig főleg negatív tapasztalatokról beszéltem, mint amilyen a stroke volt számomra, illetve a Mindennapi Motiváció sorozatban más emberek komoly nehézségekből való felemelkedésének történetét is megosztottam. Ezzel szemben a mostani történet pozitív élményre épül. Általában a nehézségekből tanulunk a legtöbbet, míg a pozitív eseményeket annak visszaigazolásaként értékeljük, hogy helyes úton járunk. Így azonban gyorsan túl is lépünk rajtuk anélkül, hogy tanulnánk belőlük. Pedig – bármilyen meglepő, – nem kell feltétlenül tragédiának történnie, hogy értékes dolgokat tanulj az életben. Elég csak figyelmesnek lenned, hogy észrevedd, és nyitottnak, hogy befogadd a tanulságokat.
Az említett kínai tárgyalásból is rengeteget lehet tanulni. Ezek közül most azokra koncentrálok, melyek céljaink eléréséhez nyújthatnak hatékony segítséget.

Keresd meg a stratégiai pontokat!

A kínai delegáció váratlanul jelentkezett be és több mint 8000km-t utaztak, hogy egy magyar családi vállalkozás vezetőjével stratégiai megbeszélést folytassanak. Nem a legkézenfekvőbb megoldást választották, hogy egy nyugat-európai multihoz forduljanak, hanem megkeresték azt a céget, mely számukra a legmegfelelőbb együttműködési lehetőséget kínálja.
Ahhoz, hogy elérd a céljaidat, sokszor nem a legnyilvánvalóbb, legáltalánosabb megoldást kell választanod. Merj eltérni a megszokottól és ne csak az orrod előtt keresd a megoldást a problémádra! Találd meg a rejtett lehetőségeket!

Legyél eredeti!

Egy kis ország családi vállalkozása olyat tud nyújtani, hogy a világ egyik legnagyobb gazdasági erejét képviselő országából vállalatigazgatók és szakértők figyelmét irányította magára.
Ha mindig csak másokat követsz, rengeteg lehetőségtől fosztod meg magad. Olyan ez, mint a festményeknél: a másolat olcsó, de az igazi értéket az eredeti képviseli.

Ne sajnáld az erőforrásaidat!

A kínai delegáció közel tíz emberből állt; a vezérigazgatók és a szakterületért felelős vezető politikus maguk utaztak Magyarországra egyetlen tárgyalás miatt. A pókerben ezt hívják úgy, hogy „all in”.
Ha igazán fontos számodra a célod, akkor nem sajnálhatod a belé fektetendő energiát, munkát, vagy egyéb erőforrást.

Ne csak kapni akarj, adj is!

A kínaiak nem azzal kezdték, hogy ők mit akarnak. Sőt, gyakran az első tárgyalás során erről nem is esik szó. Figyelmesen meghallgatták vendéglátójuk bemutatkozását, keresték a kapcsolódási pontokat és nem próbálták a saját elképzeléseiket ráerőltetni a másik félre.
Sokszor csak arra koncentrálunk, hogy mi magunk mit szeretnénk kapni, milyen elvárásaink vannak. Ha nem vagy hajlandó adni, akkor rövidtávon elérhetsz olcsó sikereket, de tartós eredményeket biztosan nem.

Tiszteld a másikat!

Vannak bizonyos szokások a kínai kultúrában, amiket kifejezetten szeretek. Az egyik ilyen az ajándékok, vagy névjegykártyák két kézzel való átadása, illetve átvétele. A névjegykártyát ezután nem vágják zsebre, hanem figyelmesen tanulmányozzák egy darabig, majd maguk elé teszik az asztalra. Ezen kívül a számukra kimondhatatlan neveket is megpróbálják kiejteni (itt érdemes megjegyezni, hogy a kínai nyelv felépítéséből következik, hogy adott szótagokból állítják össze az idegen szavakat is, így ami nagyon eltér a saját sémájuktól, azzal eleinte gondban vannak). Végül a találkozót egy kisebb ajándék átadásával zárják. Mindez a tisztelet jele, mellyel már megismerkedéskor kitüntetik a másik embert.
Akár egy üzleti tárgyalásra készülsz, akár magánéletedben szeretnél elérni valamit, esetleg egy betegséged, vagy hibád leküzdése a célod, a tiszteletnek mindig jelen kell lennie. Ismerd meg és tiszteld a másik embert, a célodat, de még a betegségedet is.

Ne legyél leereszkedő!

A kínai delegációt egy magas beosztású politikus vezette, azonban ez csak abban nyilvánult meg, hogy a kínai fél részéről ő irányította a megbeszélés menetét. Ugyanakkor örült, hogy a tárgyalás előtt saját anyanyelvén beszélgethet velem, és a 30 év korkülönbség és saját pozíciója sem akadályozta meg abban, hogy őszinte érdeklődést mutasson.
Nem elég csak a céljaidra koncentrálnod, a környezetedben lévő embereket valóban emberekként, és nem eszközökként kell kezelned.

Ne játszd meg magad!

A találkozó jó hangulatban telt el és senki nem kérkedett pozíciójával, saját és cége eredményeivel. A cégvezetők közül néhányan még a megbeszélés közben is készítettek fényképeket és egy pillanatra sem érződött semmi erőltetettség.
Mások tiszteletét nem azzal fogod kivívni, hogy mit mondasz, vagy hogyan játszod meg magad, hanem azzal, hogy mit csinálsz és mit tettél le eddig az asztalra.

Legyél hatékony, de ne kapkodj!

Az egész tárgyalás másfél óránál nem tartott tovább. Az együttműködés lehetőségei gyorsan körvonalazódtak, de konkrét részletekről szándékosan nem volt szó. A kínai tárgyalások első fordulója általában a megismerkedésről szól, nem próbálnak erőltetni semmilyen konkrét megállapodást.
Sokan összekeverik a mozgást a haladással. Ha túl sokat akarsz egyszerre elérni, ennek az lesz az ára, hogy igazán semmit sem csinálsz hatékonyan.
És most rajtad a sor. Téged milyen pozitív élmény ért legutóbb, amin gyorsan túlléptél, pedig akár tanulhattál is volna belőle?

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Emberi kapcsolataink minőségén ritkán vagyunk hajlandóak önszántunkból elgondolkodni. Általában csak
Tovább
Lusta. Töketlen. Életképtelen. A család fekete báránya. Változatos címkék, ám
Tovább
Van a bölcsességnek egy nagy csapdája: mindenki azt hiszi, hogy
Tovább
Rossz napod volt? Idiótákkal vagy körülvéve? Vagy csak egyvalaki keserítette
Tovább
Amikor már sokadszorra omlott rád a körülmények kegyetlensége, és nem
Tovább
Te meddig fogsz élni? Gondolkodtál már ezen? Úgy értem: élni,
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük