Mindenki elfoglalt. Te is rohansz, keményen dolgozol, kimerült vagy, és a kezdeti lelkesedés is csak egy darabig tart ki. Pedig mindent jól csinálsz, mégsem úgy jönnek az eredmények, ahogy kellene. De tényleg mindent jól csinálsz? Erről szól a következő történet.
*****
Elérkezett az éves favágóverseny döntője, mely ezúttal egy idősebb, tapasztalt favágó és egy fiatal, erősebb társa között zajlott. A szabály egyszerű volt: aki egy nap alatt több fát tud ledönteni, az győz.
A fiatal favágó – tele lelkesedéssel és energiával – azonnal neki is látott a feladatnak; sorra döntötte le a fákat egymás után, egész nap és egész éjjel megállás nélkül dolgozva. Az erdő távolabb eső részéből halotta, ahogy az idősebb favágó is dolgozik, de ahogy teltek az órák, egyre biztosabb lett saját győzelmében.
A nap során az erdő másik része szabályos időközönként elcsendesült. A fiatal favágó ettől még lelkesebb és magabiztosabb lett, mert tudta, hogy idősebb társa ilyenkor pihenőt tart. „Erősebb és kitartóbb vagyok nála, biztos a győzelem!” – gondolta magában, majd elmosolyodott és folytatta a munkát.
Véget ért a verseny, és a fiatal favágó elégedetten ránézve a földön sorakozó rengeteg fatörzsre, kitartó munkája eredményére, már teljesen biztos volt a bajnoki cím elnyerésében. A díjátadón mosolyogva várta, hogy végre megkapja a legjobb favágó címét és a hozzá tartozó díjat. A mellette álló idősebb favágó nem tűnt annyira kimerültnek, mint ő, amin kissé meglepődött ugyan, de nem foglalkozott vele, hiszen tudta magáról, hogy többet dolgozott, mint az öreg.
favago
Ahogy kihirdették a verseny győztesét, a fiatal favágót teljesen letaglózta, amit hallott: idősebb vetélytársa lényegesen több fát döntött le, mint ő. „Hogyan lehetséges ez? Hallottam, hogy óránként pihenőt tartottál, míg én egész nap és egész éjszaka folyamatosan dolgoztam. Ráadásul erősebb és fittebb is vagyok nálad.” – mondta döbbenten a bajnokra nézve.
Az idősebb favágó felé fordult, majd így szólt: „Igen, minden órában megálltam, hogy pihenőt tartsak és élesítsem a fejszémet.”
*****
Ne feledd, attól még, hogy keményen dolgozol, nem biztos, hogy egyúttal hatékonyan is!

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Mindennapi Motiváció – a futónő, akit még a lángok sem állítottak meg
Vannak olyan emberek, akik lelkesen elindulnak a céljaik felé, de
Tovább
A kukásautó törvénye
Rossz napod volt? Idiótákkal vagy körülvéve? Vagy csak egyvalaki keserítette
Tovább
Mindennapi Motiváció – A nagymama, aki megmentette egy rendőr életét
Túl kicsik vagyunk mi ahhoz, hogy megváltoztassuk a világot. Igaz?
Tovább
A kórházi reggeli – egy történet a tiszta szeretetről
A legtöbb ember azt gondolja magáról, hogy képes őszintén szeretni
Tovább
Az a bűnöd, hogy Te voltál kéznél – az emberi rosszindulat lélektana
Képzelj el egy olyan életet, amiben senki nem áskálódik ellened.
Tovább
Mindennapi Motiváció – Aron Ralston
127 óra. Ennyi idő telik el, míg eljutsz a hétfői
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük