Érdekes árucikké vált a boldogság. Sokan kínálják, megvenni mégsem tudja senki. Még akkor sem, ha az emberek jelentős része kitartóan próbálkozik vele. Mindenki boldog, sikeres életet szeretne magának, ez kétségtelen. A kérdés az, hogy mennyire szeretnéd. Mennyi energiát vagy hajlandó befektetni? Mennyit vagy hajlandó változni és változtatni? Amíg vannak, akik elhiszik, hogy energiát nem, legfeljebb csak pénzt kell a saját és környezetük boldogságába fektetniük, addig lesznek, akik belőlük tudnak megélni.

A legtöbben arra koncentrálnak, mit kéne tenniük, hogy elérjék céljaikat. És amíg mindez feltételes módban marad, addig nem is jutnak közelebb ahhoz, hogy valóban el is érjék, amit szeretnének. Helyette tudat alatt – vagy olykor tudatosan – beépülnek olyan szokások, melyekkel az ember körbefalazza magát és az esélyét is elveszi annak, hogy valóban boldognak érezze magát. A kényelem diadala a boldogság fölött. Ha ezt akarod, íme kilenc gyakorlati tanács, mellyel garantáltan megkapod.

1. Panaszkodj!

Ezzel kezdem, mert ez sokaknak már nagyon jól megy. Így ha még kezdő szinten vagy életed tönkretételében, ezzel az egyszerűen elsajátítható szokással nagy lépést tehetsz a boldogtalan élet felé. Panaszkodj életed nehézségeire, panaszkodj másokra, panaszkodj a világ romlottságára. Mindez kényelmes elfoglaltság, ráadásul el is ütöd az időt addig, míg mások tesznek valamit életük javítása érdekében.

2. Ne fejezz be semmit!

Ha mégis eljutottál oda, hogy cselekedj, már a legfontosabb lépést megtetted, hogy jobbá tedd saját és környezeted életét. De ne keseredj el, még nincs minden veszve! Csak annyit kell tenned, hogy nem fejezed be, amibe belevágtál. A következetes, kemény munka eredménye mindig örömet okoz, ezért ha szeretnéd elkerülni az ezzel járó pozitív érzéseket, hagyj félbe minden fontos dolgot, amibe lelkesen belevágtál.

3. Várj!

Most, hogy sikerült elérned, hogy ne csinálj semmit, gondosan ápold ezt a jó szokásod! Ha még nem sikerült kiirtanod minden ambíciódat, vágyadat, akkor a boldogság reménye még mindig ott lapul. Maradjon mindez csak remény, várj, hogy valaki, vagy valami majd egyszer elhozza neked mindazt, amire vágysz! Ne tegyél semmit!

4. Add át az irányítást!

Ha már jól megy a várakozás, akkor valószínűleg saját életed irányítását is könnyen ki tudod adni a kezedből. Az a tudat, hogy a saját életedet te magad irányítod, önbizalmat és szabadságérzést ad. Ezek pedig olyan pozitív érzések, amiket egy reménybeli emberi roncs egyszerűen nem engedhet meg magának.

5. Óvakodj a változástól!

Ha jelenleg valami rossz dolog van az életedben, őrizd gondosan, ne változtass rajta! Változni nehéz. Ez önmagában rendben is lenne, hiszen az eddigiekben is pont azt kerestük, hogyan teheted nehezebbé és elviselhetetlenebbé az életed. Mi is akkor a probléma a változással? Az, hogy ha elkötelezted magad a változás mellett, egyre könnyebbé válik a folyamat, ráadásul egyre több kéretlen pozitív érzés fog megtámadni, lehetetlenné téve életed keservessé tételét.

6. Ne adj!

Ma már erős közhelynek számít, hogy jobb adni, mint kapni (küzdősportbeli tapasztalataim alapján ezt meg tudom erősíteni). De aki tett már valami jót úgy, hogy nem várt cserébe semmit, az tudja, mit jelent valójában ez a mondás. Életed tönkretételének keserves mindennapjaiba egy furcsa, nem kívánt jó érzést hozhat. Ha már eddig eljutottál az előző tanácsok következetes betartásával, ne rombold le eddigi munkád ilyen banális hibával! Sok van neked? Tartsd meg! Tudsz valamit? Hallgasd el mások elől! Gazdagon fogsz meghalni. Gazdagon, és anélkül, hogy bármi hasznára váltál volna a világnak. És ami fontos, garantáltan megkeseríted a saját életedet, és másokét is.

7. Mozogj minél kevesebbet!

Ma már elfogadott tény, hogy fizikai és lelki egészségünk összefügg. Ráadásul a sport endorfint szabadít fel a szervezetben és csökkenti a kortizol szintet, így – bármennyire is küzdesz ellene – felszabadultság és boldogságérzés indukálódik az agyadban. Ha mindez kevés ahhoz, hogy elrettentsen a sportolástól, akkor érdemes megemlíteni, hogy a rendszeres sportolásnak képesség- és személyiségfejlesztő hatása van, fejleszti az önbizalmat és a betegségekkel szemben is ellenállóbbá tesz. Túl sok pozitív hatás ez ahhoz, hogy lerombolni kívánt életed részévé tegyed.

8. Hasonlítsd magad másokhoz!

Az egészséges verseny segíti a fejlődést. De miért is ragaszkodnál ahhoz, hogy egészséges legyen a verseny? Felejts el minden objektív mércét és használd ki, milyen keveset is tudsz mások életéről! A kényszeres hasonlítgatás azért vezet olyan hatékonyan boldogtalan élethez, mert általában a saját legrosszabb állapotodat, vagy eredményedet hasonlítod a másik legjobbjához. Nem tudod, ő mennyit dolgozott azért, hogy elérje a célját, ahogy azt sem tudod, milyen nehézségei voltak, vagy vannak a saját életében. Csak fogd, amit látsz, hasonlítsd össze a két pillanatnyi állapotot, keseredj el és élj boldogtalanul.

9. Higgy benne!

Miért pont Te ne lehetnél boldogtalan? Csak nézz körül, mennyi embernek sikerült már. Ha a fenti tanácsokat nem tudtad megvalósítani, akkor az agyadban túl sok a pozitív gondolat. Szabadulj meg tőlük és higgy benne, hogy a világ ellened van! Hamarosan így is lesz.
Az emberek jelentős része a fentiek valamelyikét, vagy sok esetben egyszerre többet is sikeresen beépített mindennapjaiba. A te döntésed, milyen szokásokat alakítasz ki. És ha nem tudatosan teszed, az sem mentesít a következmények alól.
„Először mi alakítjuk ki a szokásainkat, majd a szokásaink alakítanak minket”
John Dryden

[Az önsorsrontó szokásoknak olyan széles a tárháza, hogy ennek az írásomnak folytatása is született: Hogyan legyél még boldogtalanabb – újabb hasznos tanácsok egy garantáltan szánalmas élethez.]

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Szeretjük a biztonságot. Annyira, hogy görcsösen ragaszkodunk hozzá még akkor
Tovább
Tudod, hogyan fogod jobban érezni magad? Tudod, hogyan lesz könnyebb
Tovább
Engedd el a múltat – hangzik a bölcs(nek tűnő) tanács
Tovább
Van értelme annak, amit csinálsz? Persze, hogy van, hiszen Te
Tovább
Megfigyelted már, hogy a nagy felismerések mikor jönnek az életedben?
Tovább

2 Comments

 1. Blue roses

  Szia Gabor 🙂
  Hat ezek szuper jo tanacsok! 🙂 🙂
  Egyebkent is mar az emberek nagytobbsege tokelyre fejlesztette a boldogtalansagot. Szinte minden leheto formaban alkalmazzak. Vagy mixelik is azokat.
  Ez az iras humorosan ravezet a lenyegre. De ez keseru humor, mert sokan meg ezutan sem ismerik fel. Ez most is aktualis tema. Bar mindenki a boldogsag keresessel van elfoglalva, de nem veszi eszre, hogy azt onmagaban kellene keresni. Vagy nem is tudja??!!
  Udv. Rozika.

 2. József

  Igaz! 🙂
  Évekkel ezelőtt megjelent egy könyvecske: Hogyan legyünk boldogtalanok? címmel. Azon is halálra röhögtem magam, mert igazán életszagú!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük