Gazdagnak érzed magad? Vagy sok minden hiányzik még az életedből? Úgy érzed, hogy míg mások igazságtalanul gyorsan és pofátlan mértékben meggazdagodnak, addig Te, a becsületes és dolgos ember egész életedben szegény maradsz? Ha igen, akkor Neked szól az a történet, amivel nemrég találkoztam.
*****
Egy napon egy nagyon gazdag ember úgy döntött, megmutatja fiának, hogy milyen is szegénynek lenni. Ha néhány napot eltöltenek egy vidéki farmon, a kisfiú majd megtanulja értékelni azt a hatalmas vagyont és jólétet, ami neki születésétől fogva megadatott.
Elindultak hát, és egy kis falu szerény körülmények között élő családjánál szálltak meg, ahol a ház berendezése, az emberek életmódja és az egész környezet merőben eltért attól, amit a kisfiú megszokott.
haz_to
Csak két napot töltöttek a farmon – ennyi elég is lesz, gondolta a gazdag apa. Hazaérve aztán büszkén nyitotta ki hatalmas házuk ajtaját, és a fotelbe belehuppanva elégedett mosollyal szólt fiához:
„Na, látod, mennyire szegények egyesek?”
„Látom, Apa.” – válaszolta a kisfiú.
„És mit tanultál ebből a pár napból?” – kérdezte tovább apja elégedetten.
A kisfiú ekkor komoly arccal apja szemébe nézett, majd így szólt:
„Nekünk egy kutyánk van, nekik négy. Nekünk eddig a fáig tart a birtokunk, nekik viszont addig, ameddig a szem ellát. Nekünk lámpák világítják meg a kertünket, ők a csillagok fényét élvezik. Nekünk van egy kis medencénk, ők hatalmas tóban fürdenek. Mi vásároljuk az ételeinket, ők maguk termelik meg, amit megesznek. Mi szolgálókat tartunk, hogy segítsenek nekünk, ők örömmel segítenek másokat. Mi magas falakkal vesszük körbe a birtokunkat, hogy megvédjük magunkat, nekik viszont vannak barátaik, akik megvédik őket. Mi alig látjuk egymást nap mint nap, ők rengeteg időt töltenek együtt. Igen Apa, megértettem, hogy mi milyen szegények is vagyunk.”
A kisfiú apjának arcáról lefagyott a mosoly, és csak némán bámult maga elé. Ő is megértette.
*****
A kisgyerekek még tudják, hogy a valódi gazdagságot nem pénzben mérik. Igen, legyen annyi pénzed, hogy ne szenvedj hiányt azokban a dolgokban, melyekre valóban szükséged van. De ha nem tudod értékelni a mindennapok csodáit, és mindazt, amid már most megvan, akkor gyűjthetsz bármennyi pénzt, soha nem lesz elég – soha nem fogod tudni önfeledten, boldogan élvezni az életet. A lelked ürességét nem lehet bankjegyekkel betömni.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

„Neki azért sokkal könnyebb – hiszen már így született.” –
Tovább
Őszinte elismerést kevesebbet fogsz hallani, mint irigységbe csomagoltat. Ezért fontos,
Tovább
Az egyik legnagyobb hazugság, amit egy másik embertől hallhatsz, így
Tovább
Van egy játék, amit tudat alatt rengetegszer játszunk, de érdemes
Tovább
Az élet nem mindig igazságos. Sőt, általában nem az. És
Tovább
Egy szép kép, egy szép kert, egy szép arc… Van,
Tovább

8 Comments

 1. Blue roses

  En ugy erzem az olvasottak alapjan, hogy bizony gonoszsag az, cask tapasztalatba csomagolva alcazza. Nem biralom, mert nincs hozza jogom, cask az eszrevetelemet irtam le.

 2. Vásáry Borbála

  Kedves Gábor!

  Eszembe jutott egy versem, mikor ezt az írását olvastam.
  Az élet sokkal egyszerűbb annál , mint gondolnánk. Ha erre rádöbbenünk és elhisszük esélyt kapunk arra, hogy
  megtaláljuk helyünket a világban és jól érezzük magunkat a bőrünkben.

  Egyszerű bőség

  Szomjan halsz miközben térdig gázolsz a patakban
  Vagy letérdelsz és szomjad oltod szakadatlan.

  Üdvözlettel: Borbála

 3. Nem gondolom, hogy önmagunk áltatása az, ha megőrzünk egy megfelelő értékrendet, és egymást segítve változtatunk a társadalom jelentős részének jelenlegi működésén. Ha csak panaszkodunk, és azt mondogatjuk, hogy a világ nem ilyen, és úgysem lehet tenni semmit, akkor tényleg nem lesz, aki tesz is valamit. Úgyhogy én azért dolgozom, hogy legyen változás, és bízom benne, hogy egyre többen szintén így tesznek.

 4. Susanna Jlailia

  Ez a törtènet ma nem àllja meg a helyèt. Màr a 2 èvesek is tudjàk hogy minden a pènz körūl forog. Simàn meg lehet őket kèrdezni. làtjàk a naguobbak plàne hogy aki dolgozik nincs pènze aki nem dolgizik csak hazudozik lop csal az jòl èl .ellopjak a milliardokat azok vezetik az orszàgot a bankokat. Aki kicsit lop lecsukjàk. Ilyen szèp lelkű gyerek nem nagyon van. Az öregember meg a csaladja is ritka egyūtt ami egy règi kinai tanmese. Ma bedugjak öregek otthonàba ugyhogy ennyi a szèp illuziòkròl. Nem kell magunkat àltatni. Ès nem a gonoszsàg beszèl belőlem hanem a tapasztalat. Több orszàgban èltem mindenhol ez van főleg a gazdag orszàgokban. A szegènyebb helyeken mèg talàlni ilyent de csak azèrt mert szegènyek.

 5. Kedves Edina, nagyon örülök, és köszönöm szépen, hogy olvas. 🙂 Igen, mindig van másik út, nem kell beállni a sorba. És aki felvállalja önmagát, az eleinte magányos harcot vív ugyan, de szép fokozatosan egyre több olyan emberrel találkozik, aki nem egy álarcért, hanem önmagáért szereti, és támogatja is az útján.

 6. Kedves Gábor!Hihetetlen hogy mennyi igazság van az írásaiban!Én mindig az írásaiból merítek erőt!Megmutatja hogy igen is lehet más szemszögből nézni a világot,az embereket és az életet!Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük