Tudom, mit érzel. Amíg fiatalabb voltál, sokkal jobban ment minden. A mozgás, a munka, a mindennapi teendők elvégzése, de még a kikapcsolódás is. De nincs már annyi energiád, gyengébb is a szervezeted, és időközben azt is beláttad, hogy a régi álmaidat soha nem fogod tudni már megvalósítani. Késő. Már túl késő. Elszállt az idő fölötted, és jobb híján meg kell barátkoznod a jelenlegi helyzeteddel. Innen már csak lefelé mehetsz.
Megértem, hogy így érzel. Hiszen ezt kaptad útravalóul még kisgyerekként: aki öreg, az gyenge. Aki öreg az tehetetlen, annak nincsenek már céljai, az csak úgy van. Aki öreg, az csak panaszkodik, orvoshoz jár, és egyre inkább teherré válik a környezete számára. Aki öreg, az mesél a múltjáról, de jelene már nincsen – jövője meg pláne. És egy ideje már úgy érzed, hogy erre haladsz Te is. Fáradsz, gyengülsz, az álmaidról lemondtál, és noha az életkorod alapján talán nem is vagy még idős, de lélekben egyre öregebbnek érzed magad. Beletörődtél abba, hogy megrekedtél.
Mindennapi_MotivacioEgy valamit viszont érdemes tudnod: az öregségnek nem sok köze van az életkorhoz. Igen, jól olvastad: nem attól öreg valaki, hogy sok évet töltött már itt a Földön, hanem attól, hogy öregnek érzi magát. Láttam már 30-as éveiben járó, mégis öreg embert, és nem egy olyan idős nőt és férfit ismerek, aki sok fiatalt megszégyenítő lelkesedéssel, energiával és kitartással csinálja azt, amit szeret. Merthogy ezen múlik. Ha nem tesz boldoggá a munkád, a családod, vagy bármilyen tevékenység, ami az életed része, akkor hamar megöregszel. Ahogy Benjamin Franklin nagyszerűen megfogalmazta: „Sokan meghalnak 25 évesen, de csak 75 évesen temetik el őket.”
De vajon tényleg ez az élet rendje? Tényleg lassú hanyatlásnak kell következnie a fiatalkor után? Vagy lehet, hogy mindez csak a kifogásai mögé bújó, a felelősségtől és az álmai megvalósításától félő, társadalmi elvárásoknak és koncepcióknak behódoló gyenge emberek fejében van így?
Edith Traina fejében biztosan nem a kifogások uralkodnak. Fiatal még, mindössze 94 éves. És mit csinál egy 94 éves nő, ha nem akarja betegen, gyengén, önmagát sajnáltatva várni a halált? Azt, amit igazán szeret. Edith számára ez a súlyemelés. 91 évesen vágott bele, amikor egy barátja kedvéért elment konditerembe, és azonnal beleszeretett a sportba. Azóta heti háromszor jár edzésre, számos versenyen vett részt és állított fel korosztályos világrekordot.
Edith_Traina_1
Edith_Traina_2
Edith_Traina_3
(h/t: youtube)
Itt megnézhetsz egy rövid riportot Edith-ről (angolul nem tudóknak is érdemes megnézni, hogy néz ki egy 94 éves hölgy, aki nem akar öreg lenni):

Időseknek nem való a súlyemelés? Akinek tüdőbetegsége van, az törődjön bele, és gyógyszereken éljen? Meg eleve nem szokás ennyi ideig élni? Ugyan már! Edith nagy ívben tesz a hiedelmekre, a kételkedőkre, és minden olyan üres kifogásra, amit sokan őrizgetnek magukban. Neki csak az számít, hogy élvezze az életet. Az életkor csak egy szám – fejlődni bármikor lehet. Nemcsak Edith az élő példa erre, hanem sok más idős ember is bebizonyította már, hogy nem kell beletörődni az évek múlásába. Lehet 92 évesen maratont futni, 95 évesen wakeboardozni, vagy 105 évesen világcsúcsot úszni. És ha ezek után valaki az álmait feladva azt mondja, hogy „túl öreg vagyok már ehhez”, akkor remélem Te is már csak mosolyogsz, és azt feleled: Kifogások… Mindig csak azok a hülye kifogások

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

A villamos elindul. Ahogy az ajtótól valamivel beljebb eső részen
Tovább
Képzeld el, hogy bármire képes vagy. Egy pár percre kapcsold
Tovább
Mennyi energiába kerülne megváltoztatni az egész világot? Rengetegbe, ha egyedül
Tovább
Kifogások. Szeretjük őket, ragaszkodunk hozzájuk, és mérhetetlenül kreatívak tudunk lenni,
Tovább
Boldogság – egy mindenkiben élő vágy, egy olyannyira keresett lelkiállapot,
Tovább
Vannak olyan emberek, akik végigszenvedik az életüket egy olyan munkahelyen,
Tovább

3 Comments

 1. Nagy Katalin

  Az életkor valóban csak egy szám. De valójában nem az a lényeg, hogy valaki hány éves koráig él. Hanem az hogy ameddig él azt milyen minőségben teszi. És ha már megértük az “öreg kort” használjuk ki minden előnyét és lehetőség ét. Eddigre már megvan minden eszközünk: idő ( gyerekek már kirepültek nyugdíjban vagyunk) belső késztetés ( hogy megvalósítsuk álmainkat, amit egész életükben valami miatt félretettünk.) Talán még az anyagi források is a rendelkezésünkre állnak (de az sem baj ha nem. Nem minden pénz kérdése.) Ne hagyjuk lebeszélni magunkat se másoktól se magunktól. Ne törődjünk mások véleményével,előítéleteivel,elvárásaival. Semmihez nincs soha késő.Én 57 évesen negyedszer kezdem az életemet a nulláról.De nem vagyok elkeseredve,mert tudom,hogy képes vagyok felállni. A “bakancslistámat” sem tettem talonba, van még mit kipipálni rajta. Tudom, hogy bármit meg tudunk valósítani bármilyen korban. Ha boldog akarsz lenni, legyél boldog. Ha szörfözni, biciklizni, úszni, sportolni akarsz,tedd azt. Vagy bármi mást.És ne törődj azzal, hogy a gödörben vagy, hogy nincs önbizalmad,hogy öreg vagy. Csak csináld amihez kedved van, élvezd az életet.De ne mástól várd a megoldást.A gödörből csak te tudod magadat kihúzni a saját hajadnál fogva.És ez bizony néha fáj,és nehéz. Nekem ehhez ad segítséget a Gábor blogja a “mindennapi motiváció ” írásai.Ezt ezúton is szeretném megköszönni neki.Ugyhogy emeljük fel a seggünket abból a kényelmes fotelből és valósítsuk meg az álmainkat.Mert soha nem késő!

 2. Nagyon tetszik ez a hozzáállás Kata, én is ebben hiszek. 🙂 A boldogság nem a körülményeinktől függ, hanem egy képesség, ami bennünk van, és pont ezeknek az apró csodáknak az észrevételével és értékelésével tudjuk kiteljesíteni a saját boldogságunkat.
  Köszönöm szépen, nagyon jó volt ezt olvasni. 🙂 Nagyon szép napot kívánok!
  Gábor

 3. CSAK AZ ÖREG,AKI ANNAK ÉRZI MAGÁT! ÉN EZT A “LUXUST” NEM ENGEDEM MEG MAGAMNAK…..ADDIG MARADOK ” FIATAL”—–AMÍG NEVETNI TUDOK—-FŐKÉNT MAGAMON),,,,AZTÁN MINDENEN.
  BESZÉLEK A VIRÁGAIMHOZ—-VÁLASZOLNAK,MERT GYÖNYÖRŰEN NÖVEKEDNEK.
  MOST HAJT,VIRÁGZIK A KORALL VIRÁGOM—-MINDEN REGGEL SZEMBENÉZEK VELE.)) KELET, A LEGJOBB FEKVÉSE VAN MINT NEKEM. RÁNK ÉBRED A NAP…..GYÖNYÖRŰ.)MOSOLLYAL ÉBREDEK—-MOSOLLYAL KELEK-
  MAJD EG Y POHÁR CITROMOS VÍZ+ ZENE ÉS JÓGA—-MINDENEM MEGNYÚJTVA——GYERÜNK,SZÉP BÁTRAN A TÜKÖRHÖZ NA AZ NEM HAZUDIK HA NEM DÍCSÉRHETEM MAGAM: AZT MONDOM —MA OKOS LESZEK……EGÉSZ NAP TESZEK-VESZEK…….BENNE A NET !….KELL NA KELL MA ….STB,STB….

  ESTE MEGINT A KORALLRA MOSOLYGOK: HÁLÁT ADOK A NAPOMÉRT)

  ÉLD AZ ÉLTED,EGY VAN CSAK NEKED,ÚGY ÉLD,MINTHA SOHA
  SEM AKARNA—-VÉGET ÉRNI—-

  JÓ ÉJT,JÓ EGÉSZSÉGET MINDENKINEK!))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük