Valami fáj. Valaki folyamatosan méltatlanul bánik veled, vagy a múltad tör felszínre és fojtogat. De még mielőtt teljesen magával rántana ez a rémálom, elárulom, mi a leghatékonyabb módszer ilyenkor: mosolyogj! Igen, tényleg ilyen egyszerű a dolog – teljesen igazuk van azoknak, akiktől ezt a bölcs tanácsot annyiszor hallhatod. Mosolyogj!

A módszer hihetetlenül hatékony, és még ha annyira nem is olyan gyors formája ez az öngyilkosságnak, mintha egy vonattal végeztetnéd ki magad, a dohányzással vagy az alkohollal azért összemérhető a leépülés sebessége.

Kognitív disszonancia. Így hívják azt, amikor az agyad konfliktusba kerül a valósággal, a következménye pedig az lesz, hogy így vagy úgy, de mindenképpen feloldja azt. Ezt megismétlem, hogy véletlenül se kerülje el a figyelmedet: mindenképpen feloldja azt.

Ezért eszi meg örömmel a politikai propagandát az emberek jelentős része, és ezért keresi a gyerekét az anyuka 5 perccel azután, hogy saját szemével nézte végig, ahogy egy autó halálra gázolja. Kognitív disszonancia. Amit az agyad nem akar vagy nem tud befogadni, azt gondolatban eltorzítja vagy valami másba csomagolja.

És ebbe simán bele is halhatsz.

Az érzelmeid elfojtása, a fájdalmad meg nem élése, a helyzeted tagadása lassan ölő méreg. Ha inkább az életet választod, akkor mondok Neked néhány módszert, amik átsegíthetnek a mélypontokon.

Az első lépés az őszinteség. Kíméletlenül, de segítő céllal legyél őszinte Önmagaddal. Színjáték helyett kimondhatod: igen, ez most szar. A helyzetem kilátástalannak tűnik, a fájdalmam valós, az élet pedig nem egy rózsaszín cukormázas csillámpóni torta, ami mindig szép és mindig finom, amíg el nem fogy. Az élet olykor szar, és az olykor épp most van.

Ha nem nézel szembe őszintén a tényekkel, akkor a magadra erőltetett vigyor hamar torzul vicsorgássá – és válik sorsoddá. Amint viszont felvállalod a helyzetedet, lehetőséged nyílik jobbá tenni azt.

De hogyan tudod jobbá tenni? Először is, fontos, hogy elfogadd: nem KELL azonnal jobbnak lennie a helyzetnek. Fontos, hogy megéld azt, ami van, a maga őszinteségében és teljességében. A fájdalom is része az utadnak. Érezd át, de nem kell azonosulnod vele. Közben pedig elkezdheted kinyitni az ajtódat az Élet felé – legalább résnyire, ha jobban még nem megy.

Öt egyszerű módszert mutatok erre, de könnyen találsz Te is hatodikat, hetediket, sokadikat.

 

1. Merülj el a semmiben

A csend a barátod. Olyan barátod, aki az életedet is megmentheti hosszútávon. Ha még nem meditálsz rendszeresen, érdemes beépítened az életedbe. Ha pedig nincs rá időd, akkor még inkább érdemes.

 

2. Keresd az erdőben

Bár a lelki békédet Önmagadban fogod megtalálni, Önmagadat viszont sokkal könnyebben megtalálhatod az erdőben, mint négy fal között vagy a betondzsungelben. A rendszeres erdei séta kisimítja a lélek ráncait. Próbáld ki, megéri.

 

3. Kapcsolódj

Nem vagy egyedül. Soha nem is voltál, csak úgy érezted. Ha vannak körülötted olyanok, akikben megbízol, akik szeretnek Téged, akkor segítséget kérni tőlük egyáltalán nem szégyen. Sőt, bátorságra vall – és őszinteségre. Ha pedig nincs egyetlen ilyen ember sem körülötted, akkor talán pont most jött el az ideje annak, hogy kigyomláld emberi kapcsolataid kertjét, és új virágokat ültess.

 

4. Csináld a dolgod

Csak csináld, akármi is legyen az. Ha van egy ügy, amit szolgálsz – legyen ez a hivatásod, a hobbid, a gyermekedről való gondoskodás, vagy bármi más -, és erre helyezed a fókuszodat, az segít továbbhaladnod akkor is, amikor közel állsz az összeomláshoz. Nem a fájdalmad eltemetéséről van szó, hanem arról, hogy valami életben tartson addig is, amíg nem tudsz mit kezdeni a fájdalmaddal.

 

5. Kérdezd a kutyákat

Ők nagyon sok tekintetben bölcsebbek, mint az emberek. Egyszerűbben, letisztultabban élnek, nem futnak fölösleges köröket. Figyeld meg őket, vagy tanulj a könyvemből, melyben szavakkal adom át azt, amit ők szavak nélkül tanítanak: Beszélgetések a Kutyámmal.

 

Bármelyik módszert használod ezek közül (vagy bármelyik másikat), a közös pont az, hogy egyik sem engedni a negatív érzelmeidet irányító szerepbe kerülni. Ott vannak a negatív érzelmeid, ott van a félelem, ott van a fájdalom, ezeknek mind tudatában vagy, de a saját repülődön a pilóta Te vagy. És már nem hagyod, hogy más emberek vagy a beléd nevelt minták visszahúzzanak.

Szabad vagy.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Megértem, hogy szeretnéd tudni. Elvesztetted a csatát, összeomlott az életed
Tovább
Érdekes dolog ez a tisztelet. Sokszor nem az kapja, aki
Tovább
Egy kapcsolat nem mindig a felhőtlen boldogságról szól. Vannak nehéz
Tovább
Kiüresedtek a kirakatok. A boltokban és a lelkekben is. Most
Tovább
"Tudtam, hogy sérült bokával lehet élni, de az álmom nélkül
Tovább
Ahogy egyre közeledik a Karácsony, ünnepi hangulat száll meg mindnyájunkat.
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük