Emberi kapcsolataink egyik legnagyobb kihívása az, hogy hogyan kezeljük a véleménykülönbséget. Hogyan tudunk hatással lenni arra, aki fontos számunkra – akár azért, mert szeretjük őt, akár azért, mert együttműködésre van szükségünk vele.
A leggyakrabban választott út ilyenkor az agresszió. Az emberek többsége megpróbálja ráerőltetni a saját véleményét a másik emberre, és ha ez nem megy, akkor egyre erőszakosabban próbálkozik. Pedig nem feltétlenül hatékony ez a stratégia. Erről szól az a rövid tanmese, amivel nemrég találkoztam.
*****
Történt egyszer, hogy a Nap és a Szél vitába keveredett egymással. A Szél saját erejével büszkélkedett, és azt mondogatta, hogy nincs nála hatalmasabb és hatékonyabb természeti erő a világon. A Nap nem értett egyet vele: szerinte minden természeti jelenség erős tud lenni, és mindenkinek más az útja. A Szél azonban makacs volt.
„Versenyezzünk!” – mondta kihívóan a Napnak, majd azt találta ki, hogy az alattuk bandukoló vándoron mérjék le saját erejüket.
„Az győz, aki el tudja érni, hogy lekerüljön a vándorról a nagy kabátja.” – mondta lelkesen a Napnak a játékszabályokat.
A Nap belement a versenybe, és átadta a kezdés lehetőségét a Szélnek, aki el is kezdett először enyhén, majd egyre erősebben fújni, hogy letépje a vándorról a kabátját. A gyanútlan ember azonban ellenállt: amint megérezte a hideg légáramlatot, összébb húzta a kabátját, és ahogy a Szél egyre erősebben próbálkozott, ő egyre makacsabbul szorította magára a kabátot.
Végül a szél feladta. A Nap ekkor kellemesen, lágyan elkezdett sütni. Nem erőlködött, mint a Szél, hanem csak folyamatosan adta saját melegét, míg a vándor egyszer csak szétnyitotta a kabátját. A Nap tovább melegítette őt, és hamarosan le is került a kabát, a vándor pedig a ragyogó napsütést élvezve haladt tovább az útján.
*****
Amikor valamit szeretnél egy másik embertől, érdemes emlékeztetned magad erre a történetre. Lehetsz agresszív, megpróbálhatod erőszakkal elérni a célodat, de könnyen lehet, hogy csak még nagyobb ellenállással találod majd szembe magad.
Vagy lehetsz olyan is, mint a Nap: melegséget árasztva, békésen, szeretettel is viszonyulhatsz a másik emberhez. Ahelyett, hogy faltörő kosként rohannál neki, dönthetsz úgy is, hogy megkeresed a hozzá vezető utat. Hosszútávon mindenki így jár jobban.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Emberi kapcsolataink egyik legnagyobb csapdája az, hogy hajlamosak vagyunk túlzott
Tovább
Sokan mondanak le az álmaikról végleg. Talán Te is köztük
Tovább
Mi hiányzik az életedből? Több pénz, több hatalom, több lehetőség,
Tovább
Vannak dolgok, amiken nem lehet csak úgy túllépni. Nem azért,
Tovább
Az emberek többségének vannak álmai. Nem az éjszakaiakra gondolok, hanem
Tovább
Azokhoz szólok most, akikből még nem sikerült teljesen kinevelni a
Tovább

10 Comments

 1. Blue roses

  Kedves barna/Bne. 🙂
  Szerintem nagyon is tudja mekkora szukseg van ezekre a testet lelket epito irasokra. Azert inditotta el a blogot evekkel ezelott. Halas koszonet erte. 🙂
  Udv. Blue roses.

 2. Kedves Gábor! Hálás szívvel köszönök minden írásodat,melyet elküldöl nekem! Nagyon sok dolog érint engem !! Kívánok sok örömöt jó egészséget és minden jót és főleg : Istentő kapott áldott AJÁNDÉKODAT soha ne fáradj el megosztani velünk ,TE nem is sejtheted mennyire szükségünk van rá!!! Hálás köszönettel: Bné.

 3. Kati

  Az agresszió kezeléséhez sok türelem kell. Az ilyen típusú ember a saját stílusával közelít. Köszönöm az írásokat.

 4. Mosonyi Éva

  Nagyon szépen köszönöm, csodás tanmese, és az életben is eredményesebb. Kívánok Önnek minden szépet, jót: Mosonyi Éva

 5. Nagy Miklósné Éva

  Kedves Gábor!

  Nagyon tetszett a Szél és a Nap története. Köszönöm, hogy elküldted nekem. Nagy igazságokat tartalmaz.

  Köszönöm. Üdvözöllek szeretettel Éva Nagy

 6. Bagi Imréné Pribolyszki. Márta

  Kedves Gábor!
  Nagyon tetszenek az irásaid,örülök hogy rátaláltam.
  Kéréssel fordulok hozzád:légyszives irjál az önbizalom hiányról – annak fejlesztéséről.Előre is köszönöm.
  Tisztelettell Márti

 7. Kisgyőri Magdolna

  Nagyon szeretem a tanmeséket, köszönöm, kedves Gábor!
  Erre is emlékezni fogok, remélem legalábbis…mert van, amikor az érzelmek eluralják a józan észt…
  Üdv, Magdolna Sopronból

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük