Elégedett vagy az életeddel? Minden rendben? Tökéletesen élvezel minden egyes pillanatot és nincsenek rossz érzéseid? Ennek őszintén örülök, ne is olvasd tovább ezt a cikket, nem Neked szól. Tényleg. Ha mégis érzel időnként hiányt, vagy nem tudod helyére tenni a céljaidat és azt, amit eddig elértél, akkor dőlj hátra, vegyél a kezedbe egy csésze teát és nézd meg ezt a videót, mielőtt tovább olvasol.

Többet, jobbat, nagyobbat

Sokak úgy játsszák ezt az élet nevű játékot, mint a puzzle-t: csak a hiányzó részekre koncentrálnak, de arra nem, amit már kiraktak. Az egész csak egy teljes képként nyer értelmet, ha egyáltalán valaha elkészül. De az a helyzet, hogy az élet olyan puzzle, ami soha nem készül el. Mindig találsz hiányzó részeket, mindig van okod az elégedetlenségre. Ez frusztráló. Mit tudsz kezdeni ezzel az érzéssel?

Sokáig én is összekevertem a többet a mással. Mindig is jobb, több akartam lenni, de egyúttal más is. Azokra a hiányosságaimra koncentráltam, amik megakadályoznak benne, hogy más legyek. És nemcsak önmagammal kapcsolatban, hanem a környezetemtől is ezt vártam.  Ehhez társul a türelmetlen természetem: minél gyorsabban megoldást akarok. Ha valami nem úgy működik, ahogy szeretném, addig dolgozom rajta, amíg olyan nem lesz, ahogy elképzeltem. Ezt sokan fanatizmusnak hívják, én kitartásnak. A céljaidat csak így éred el, kivéve, ha túl alacsonyra tetted a lécet. De lehet egy hátránya az erős motivációnak is: az, ha csak a célra koncentrálsz, nem magára az útra.
Többet, jobbat és nagyobbat akarni jó. Ez azt jelenti, élsz, nem csak vegetálsz. Vannak céljaid, fejlődni akarsz. Evolúciós előnyben vagy a tespedőkkel szemben. Miattad marad fenn a fajod. De ha emellett nem értékeled azt, amid van, akkor egy olyan mókuskerékben találod magad, amiből – ha sokáig pörögsz így – csak egyféleképp kerülhetsz ki: magányosan, kihűlve.

Építsd tovább!

A folyamatos fejlődés nem azt jelenti, hogy most nem vagy jó. A kisgyerek a szakadt cipőjében más akart lenni, mint aki ő valójában. Olyannak az életét kívánta, akiről semmit nem tudott, csak azt, hogy szép a cipője. Megtagadta saját önmagát, eldobta magától azokat az értékeket, amikkel rendelkezett. De a jövőt építeni úgy tudod hatékonyan, ha először megnézed, milyenek az alapjaid. Általában jóval erősebbek, mint hinnéd. Miért dobod ki azt, amid most van? Adj értéket a múltnak is, ne csak a jövőnek! Az igazi erőd abban rejlik, hogy bármit fel tudsz használni. Egyedül Rajtad múlik, megteszed-e.

„Minden tapasztalat átalakítható valami értékessé.”
Vash Young

Hiába vársz

Repedezik a vakolat a lakásod falán? Vagy új ruha kell a gyerekeknek? Ne panaszkodj, hanem gondold végig, hogy tudod megoldani. De előtte állj meg egy pillanatra és mosolyogj, mert a problémáid csak azt mutatják, hogy elértél már valamit az életben. Értékeld! Menj, és akit szeretsz, add tudtára most, vagy ha nincs melletted, hívd fel! Csak úgy, ok nélkül. Nem azért, mert az ismeretlen (vagy ismerős) hülye azt írta a blogon, hanem azért, mert érzed, hogy amid van, az sok. Több, mint amit hajlandó vagy feláldozni.

Csináld azt, amit szeretsz és értékeld azt, amid van! Én ezt az érzést így hívom: „bármikor nyugodtan meghalhatok”. A cél természetesen az, hogy élj. Élj minél tovább, de ne az életed hossza jelentse annak fő értékét! Hanem az, hogy minden napodat ezzel a két érzéssel zárod: elégedett vagy azzal, amid van és többé váltál, mint tegnapi önmagad.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Baj van a világgal. Ezt mindenki tudja. Pontosabban: mindenki így
Tovább
Nem kell sok ahhoz, hogy egy álom végleg semmivé váljon.
Tovább
A legtöbb embernek sokszor nem is egy másik emberrel van
Tovább
Illúziókat őrizgetünk. Bizalmat adunk olyan embereknek, akik időről időre visszaélnek
Tovább
A legnagyszerűbb dolgok nem feltétlenül a rivaldafényben születnek. Sőt, ott
Tovább
Vannak emberek, akik tisztában vannak vele, hogy mi lehetséges, és
Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük