A kis fekete folt – egy lecke az életről

Írta: | 2015-12-03
Az élet kemény. Van, hogy elviselhetetlennek tűnik. A rengeteg idegeskedés, a családi problémák, a meg nem értettség és mások aljas húzásai időnként olyan teherrel nehezednek rád, hogy úgy érzed, nem találsz egy halvány fénysugarat sem, ami a reményt jelentené. Erről szól az a történet, amivel nemrég találkoztam.
*****
Egy átlagos nap átlagos tanórája következett. Legalábbis a diákok ezt hitték. Ám amikor a tanár megérkezett, nem a tananyagba kezdett bele, hanem mindenki meglepetésére egy papírköteget vett ki a dossziéjából.
„Felmérőt fogunk írni.” – közölte a diákokkal, akiknek lefagyott a mosoly az arcukról a nem várt hír hallatán. Ezután szokás szerint lefelé fordítva kiosztotta a papírokat, majd visszament az asztalához. A tanulók idegességgel vegyes izgalommal fordították meg a dolgozatot, melyen legnagyobb megdöbbenésükre csak egy kis fekete folt volt.
fekete_folt
Az volt a feladatuk, hogy írják le minél részletesebben, mit látnak. A tanár bőven hagyott időt a feladat kidolgozására, majd beszedte a dolgozatokat, és gyorsan át is olvasta a kérdésre adott válaszokat. Amikor végzett, így szólt a diákokhoz:
„Ezt a dolgozatot nem fogom osztályozni. Nem ezért írattam veletek, hanem azért, mert kíváncsi voltam, mire figyeltek. Kivétel nélkül mindannyian leírtátok, hogy milyen a kis fekete folt alakja, mérete, és hogy hol helyezkedik el a papíron. Valamivel viszont egyikőtök sem foglalkozott: magával a fehér papírral, amin a fekete folt volt.
És ha belegondoltok, a legtöbb ember pontosan így éli az életét. Csak a nehézségeinkre, problémáinkra, személyes konfliktusainkra és sérelmeinkre koncentrálunk, miközben azt a rengeteg szép dolgot, ami az életünk része, észre sem vesszük. Hagyjuk, hogy az a kis fekete folt beszennyezze az egész elménket.”
*****
Ha úgy érzed, hogy sötétségben bolyongasz, és sehogy sem találod a kiutat, akkor engedd el egy pillanatra az önjelölt áldozat szerepét, és kezdj el jobban figyelni – mert az életed sokkal szebbé válik, ha észreveszed és értékeled azt a rengeteg apró csodát, ami körülötted van. És nemcsak körülötted, hanem benned is.
Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!
Kocsis Gábor mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Használd fel oldal létrehozója és írója. Saját tapasztalataira építve próbál inspirálni és segíteni másokat is, megmutatva, hogy minden tapasztalatot fel tudunk használni önmagunk fejlesztésére, életünk és környezetünk jobbá tételére.

  Együtt többet tehetünk!

  Ha Te is így gondolod, csatlakozz azokhoz, akik értesülnek az új írásaimról és előadásaimról.

  Én sem szeretem a levélszemetet, tőlem sem fogsz kapni.

  Még több inspiráció:

  Ami még érdekelhet:

6 gondolat ehhez az íráshoz: “A kis fekete folt – egy lecke az életről

 1. Horváth Beatrix

  Tudod, megdöbbentett, hogy erre az írásra nem érkezett semmilyen komment.
  Tudod, az írás esszenciájával mindenki tisztában van, szinte közhelynek érzik, mikor épp közvetlenül szembetalálkoznak vele, vagy az ehhez hasonló konklúziót hordozó történetekkel. Azonban a mindennapjaikban, mindennapjainkban való megélése, vagy már az arra való törekvés lényük tudatos részének használatát igényli… ami a komfortzóna elhagyásával járhat…

  Reply
 2. Merész Zsóka

  Kedves Gábor!Nagyon örültem ennek az írásodnak,ugyanis a mai időkben igen is nagyon fontos,hogy apró dolgoknak IS tudjunk örülni,hiszen annyi a ránkzúduló probléma,sokszor feleslegesen is olyanok árasztanak el minket pl. vegyük csak a mindennapi híreket,melyek többnyire tele vannak hazugsággal,mégis az ember ha nem is akar,de odafigyel rájuk!
  Pontosan ezért és sok más rossz dologért tudatosan észre kell vennünk minden egyes nap a körülöttünk lévő szépet.
  Mennyire lehet örülni egy kis madárnak,mely jóízűen falatozik pl. az úttest közepén,s nem zavarja senki és semmi.Vagy,maradjunk még a madaraknál:pár hónapja a zebrán átgyalogolt egy csapat vadlúd.Kora reggeli gyaloglásomkor történt és két kocsi szépen megvárta,míg azok (kb. tizen lehettek) átmentek a másik oldalra.Annyira tetszett,el is nevettem magam,de láttam az egyik kocsi vezetőjét,ő is nevetett és intettünk egymásnak.Persze feldobta a napomat ez a látvány!Szóval annyi mindent észre lehet venni,csak nyitott szemmel kell mennünk s máris a nyomasztó állandó problémáink máris könnyebbé válnak!Köszönöm Gábor!Szeretettel:Zsóka

  Reply
 3. KINGA

  Köszönöm Gábor ,sajnos egy idő ótasajnos már csak Én is a fekete foltot látom.Nagyon nehéz mást is észre venni ha az embert csalódások érik,emberekben ,helyzetekben. mindig azt kérdezem :miért én?Én miért nem érdemlem meg,hogy olyan párom legyen akivel békében ,boldogságban élhetek?Én miért vagyok értéktelenebb mint a másik?akinek minden megadatott amiről én csak álmodom.Előre is köszönöm ha írnál arról ,hogy is van ez?Ha a jó Isten szemében mindenki egyforma ,egyik miért kap csak szomorúságot,magányt.A másik pedig mindent amit csak lehet.Minden jót kívánok :Kinga

  Reply
  1. Judit

   Hasonlók az én véleményem is és kérdéseim is az előttem szólóiéhoz.

   Reply
  2. Levente

   Sajnos csak a mesében van az, hogy jó tett helyében jót várj. Az élet ennél sokkal kegyetlenebb. Bármennyire is jót akarsz, kompromisszumképes vagy, pozitív a beállítottságod és építőjellegűek a gondolataid, mindig van aki másképp gondolja és belerondít az életbe. Egy idő után azt kezdi hinni az ember, hogy minnél rosszabb tulajdonságaid vannak, annál jobban tisztelnek szeretnek. És akkor változik az ember, mert változnia kell. Saját magáért. Meg kell tanulnia NEM-et mondani, indiferensnek lenni és saját érdekeit előtérbe helyezni. Ha ez a változás megtőrténik, akkor mindjárt elkezdenek értékelni. Mert elérhetetlen leszel. Az emberek nagy részének mindig az kell amit nem tudnak elérni. Azért tesznek, megalkusznak, harcolnak. Amíg ott vagy nekik “kéznél” addig nem értékelnek. Persze már aki. De itt nagy általánosságban beszélek.
   Plusz egy jó adag szerencse is kell a megvalósuláshoz. Hogy ez mi lehet? Hát kinek mi…
   Más elgondolásban: a fekete folt “szúr”, ezért mindenki arra koncentrál. Ezért látunk ma annyi szürke, szomorú és életunt embert az utcán vagy bárhol. Mert nem tudják megélni az életet, nem érzik a fehér rész tisztaságát, értelmét, lényegét. Még akkor sem, ha abból táplálkoznak.
   Sok sikert a sötét “folt” elűzéséhez!

   Reply
 4. Kovács Erzsébet

  De hiszen ez egy pulikölyök, csak nem látszik se orra, se szeme! Rajzoljuk mellé a testvéreit, az anyját, egy udvart…….

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.