Stroke túlélőnek lenni jó. Jó, mert kaptál egy második lehetőséget, ami sok embernek nem adatik meg. Jó, mert egy játszmát megnyertél a halál ellen, így a végén legrosszabb esetben is döntetlenre kihoztad a mérkőzést. 🙂 És azért is jó, mert lehetőséget kaptál arra, hogy jobban megismerd önmagad és rengeteget tanulj az életről, amit máskülönben talán sosem értettél volna meg.
Ugyanakkor stroke túlélőnek lenni rossz.

Rossz azért, mert rengeteg félelemmel kell szembenézned, minden egyes nap számos nehézséggel szembesülsz fizikai és pszichés kihívások formájában. Rossz azért is, mert sokan nem értenek meg igazán, ezért nem is tudják megfelelően kezelni a helyzetedet. És rossz azért, mert kényelmes az, hogy rossz legyen.
Erre sokan, akik éppen egy mélypontot élnek meg az életükben, – legyen az stroke, más súlyos betegség, vagy akár egy személyes vagy munkahelyi válság – felháborodva felkapják a fejüket és érvek sorát állítják csatarendbe, hogy igazolják saját nehéz helyzetüket. Valóban, legtöbbünknek minden joga megvan arra, hogy rosszul érezze magát az őt ért csapás miatt.
Minden joga, de nem minden oka. Mert minden válság lehetőségeket is hoz magával, és ha nem az önsajnálat köti le minden energiánkat, akkor észre is vesszük azokat. De aki gyenge, könnyen beleéli magát az áldozat szerepének kényelmébe. Így nem kell semmit sem tennie, és még magyarázata is van a tétlenségére. Mindig elő lehet húzni az adu ászt: stroke-om volt, vagy levágták a lábam, gazdasági válság van, magánéleti problémáim vannak, és így tovább.
„Bizonygasd saját korlátaid, s bizony, szert teszel rájuk.”
Richard Bach
A legtöbb ember célja azért hiúsul meg, mert maguk sem hisznek benne igazán. Csak úgy hitegetik magukat. Természetesen mindenki saját ízlése és belátása szerint teheti tönkre a saját életét. De van egy másik aspektusa is a történetnek: a felelősség, hogy mit közvetítesz a környezeted felé. A hozzád közel állók megértik a helyzetedet és a nehézségeidet, vagy ha nem is igazán értik meg, úgy tesznek, mintha megértenének, mert fontos vagy nekik. De ha neked is fontosak ők, akkor nem hagyod, hogy megkeserítse az életüket a te helyzeted. És nem fojtod meg a hitüket. Mert hisznek abban, hogy fel tudsz állni a padlóról. Ez a te felelősséged.
Az, hogy stroke-om volt, tény. Nincs mit szégyellni rajta és nincs mire büszkének lenni. Hogy mit kezdek vele, az viszont már az én felelősségem. A felépülés lassú folyamat. Vannak mélypontok? Persze. De egyre ritkábban és egyre kisebb hatással. Még sokszor megkérdezik, hogy vagyok, és a válaszom szinte mindig az, hogy jól. Egyre kevesebb a probléma, de ha picit rosszul vagyok, nem mutatom. Ha nagyon, akkor nem látnak. Nehéz, hogy néha még ki kell maradnom munkából, vagy nem megyek edzésre, visszamondok egy-egy programot. De egyre ritkább az ilyen és hamarosan már nem fogják megkérdezni, hogy vagyok. Egyszerűen azért, mert nem fog eszükbe jutni. Már nem stroke túlélő leszek a környezetem számára, hanem a hozzátartozójuk, kollegájuk, edzőtársuk. A cél az, hogy ez minél hamarabb bekövetkezzen. De én már jelen időként kezelem, mert számomra nincs más alternatíva. Ha kiveszed a képletből a választási lehetőséget, leegyszerűsödik minden. Tudod, merre kell haladnod. Ha életed célja, hogy szenvedj, akkor ebben senki nem fog és nem is tud megakadályozni. Ha ennél produktívabb céljaid vannak, akkor felejtsd el az áldozat szerepét.
Mikor nem vagyok tehát stroke túlélő? Rövidebb megválaszolni a fordított kérdést: mikor vagyok stroke túlélő? Akkor, amikor azt keresem, hogyan tudom hasznosítani a tapasztalataimat a saját fejlődésemre és mások segítésére. És mikor nem vagyok stroke túlélő? Minden más esetben. Nem kell túlbonyolítani, a lényeg három szóban összefoglalható. Megszívtam. Élek. Felhasználom.

 

Ha Neked hasznos volt, másoknak is az lehet. Segíts eljuttatni hozzájuk is!

Kocsis Gábor vagyok, mentális segítő, űrkutató mérnök, harcművész, stroke túlélő, a Beszélgetések a Kutyámmal c. könyv írója, a hasznaldfel.hu oldal létrehozója és írója. De ezek csak címkék. Sokkal fontosabbnak tartom azt, amiben hiszek: minden tapasztalatodat fel tudod használni önmagad fejlesztésére és az életed szebbé tételére. Ezt a szemléletet tanítom érthető formában, hatékony módszerekkel.

A hírlevél a legbiztosabb módja, hogy az elsők között értesülj az írásaimról, az előadásaimról, a workshopjaimról, a jótékonysági programjaimról és egyéb rendezvényeimről:

A "Kérem az infókat" gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót

AJÁNLAT

Írásaim

Nem kéne feltétlenül megrohadnia emberi kapcsolataink többségének. Párkapcsolatok, barátságok, munkakapcsolatok
Tovább
A lány és a fiú egymásra mosolyog. A fiú egy
Tovább
Szeretsz motivált lenni, igaz? Jó érzés, amikor mennek a dolgok,
Tovább
Annak idején könnyen ment. Az új, a szép, az izgalmas
Tovább
Furcsa kettősség jellemzi a társadalmunkat. Miközben egyre népszerűbbek az olyan
Tovább
Az emberi kreativitás nem ismer határokat. Akár valami csodálatos dolog
Tovább

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük